Probabilitățile în viața de zi cu zi

Probabilitățile în viața de zi cu zi

Adesea întâlnim expresii precum: Posibil, astăzi va ploua, Există șanse mari de a obține un loc de muncă anul acesta sau Șansele sunt de 3:2 în favoarea solicitării contractului.

Toate aceste afirmații care conțin cuvinte precum probabil, probabilitate, mare șansă sau cotă se bazează pe anumite fapte și încearcă să cuantifice fenomenele aleatorii ale vieții. În general, ori de câte ori luăm în considerare șansele de a se întâmpla un eveniment, implementăm de fapt conceptul matematic de probabilitate. Probabilitatea este studiul lucrurilor care s-ar putea întâmpla sau nu. O folosim de cele mai multe ori fără să ne gândim la semnificație. Totul, de la prognoza meteo, până la șansa noastră de a studia la o universitate de top, este o probabilitate.

Există numeroase aplicări ale probabilității în viața de zi cu zi. Un prim exemplu ar fi prognoza meteo. Înainte de a planifica o excursie sau un picnic sau chiar când vrem să ne pregătim ținuta pentru următoarea zi de lucru, nu uităm să verificăm prognoza meteo. Să presupunem că se spune că există 70% șanse să plouă. Te întrebi vreodată de unde provine acest 70%? Meteorologii folosesc un instrument și o tehnică specifică pentru a prezice prognoza meteo. Se uită la toate celelalte baze de date din istoricul zilelor, care au caracteristici similare de temperatură, umiditate și presiune etc. și determină că în 70 din 100 de zile similare din trecut a plouat.

Folosești probabilitatea și atunci când joci jocuri de societate, jocuri de cărți sau video, care implică abilități strategice. În astfel de împrejurări ești nevoit să cântărești șansele de a obține cărțile de care ai nevoie în blackjack, care necesită obținerea a 21, ori armele secrete de care ai nevoie într-un joc video. Probabilitatea va determina cât de departe ești dispus să mergi.

A da cu banul sau a arunca zarurile reprezintă unele dintre cele mai importante acțiuni înainte de începerea unui meci sau a unui joc. Nu există nicio garanție pe care parte va ateriza moneda. Fiecare din ele are 50% șanse să apară. Prin urmare, probabilitatea de a obține rezultatul dorit este de 0,5. În mod similar, atunci când arunci zarurile, există 1 din 6 șanse ca numărul pe care ți-l dorești să apară.

Deciziile medicale au la bază probabilitatea. Atunci când un pacient este sfătuit să fie supus unei intervenții chirurgicale, deseori își dorește să cunoască rata de succes a operației, care nu este altceva decât o probabilitate. Pe baza acesteia, pacientul ia o decizie, dacă va continua sau nu în acea direcție.

În domeniul politicii, mulți analiști folosesc tactica probabilității pentru a aproxima rezultatul alegerilor. De exemplu, ei pot prezice un anumit partid politic care va intra la putere, pe baza rezultatelor sondajelor la ieșirea de la urne. În sport, probabilitatea ajută la a se decide care sunt șansele unei anumite echipe de a câștiga sau de a pierde, pe baza recordului anterior. În mod similar, aceasta este utilizată pentru a elabora și strategia sportivă. De exemplu, urmărind scorurile unui jucător de cricket, se decide în ce loc sau rang ar trebui să joace.

Toată ziua tastăm pe dispozitive inteligente, fără a ne da seama că suntem înconjurați de formule matematice și algoritmi. Când tastăm, software-ul continuă să sugereze cuvinte. Face acest lucru folosind probabilitatea - în funcție de cuvântul care este folosit în mod obișnuit.

Conceptele de probabilitate sunt utilizate și pentru a controla și a observa fluxul de trafic pe autostrăzi. De asemenea, oamenii le pot aplica pentru a estima timpul de așteptare la semafoare. De exemplu, dacă un semafor la o anumită intersecție rutieră indică verde la 06:30 și rămâne astfel până la 06:32, va deveni iar verde la 06:36, continuând până la 06:38. Acest ciclu se repetă pe tot parcursul zilei. Dacă ora de sosire a unei persoane la această traversare este aleatorie și uniformă în intervalul 18:20-18:35, atunci șansele ca persoana să fie nevoită să se oprească la semafor, poate fi ușor apreciată prin intermediul probabilității.

Probabilitatea ca un eveniment să se întâmple, se situează între 0 și 1, 0 indicând imposibilitatea și 1 indicând certitudine. Cu cât este mai mare probabilitatea unui eveniment, cu atât este mai probabil ca acesta să aibă loc. Deciziile sunt ușor de luat atunci când avem mai multe opțiuni și alegem doar una pe baza probabilității mai mari. Chiar dacă cineva nu este capabil să-și schimbe șansa, el/ea este capabil/ă să ghicească ce opțiune este mai probabil să se întâmple, în detrimentul celorlalte. Probabilitățile se află în jurul nostru și ne influențează viața în fiecare zi.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro