Problema Transnistriei, menţionată marţi la Chişinău şi Moscova: Transnistria trebuie să se afle sub controlul administrativ al Chişinăului (ambasador american)

Problema Transnistriei, menţionată marţi la Chişinău şi Moscova: Transnistria trebuie să se afle sub controlul administrativ al Chişinăului (ambasador american)

Ambasadorul SUA la Chişinău, Dereck Hogan, a declarat marţi că Statele Unite ale Americii acordă o mare atenţie rezolvării conflictului transnistrean, subliniind în acest sens că Transnistria trebuie să se afle sub controlul administrativ al Chişinăului, al guvernului Republicii Moldova, informează portalul Deschide.md.

'Noi susţinem reintegrarea totală a Transnistriei în Republica Moldova. Un factor pentru rezolvarea (conflictului) ţine de consolidarea unei abordări în Republica Moldova, întrucât în dreapta Nistrului sunt multe abordări, dar trebuie să se formeze o singură strategie. Aproximativ doi ani în urmă s-a încercat formarea acestei strategii când Maia Sandu a fost prim-ministru, iar colegii ei din guvernare au încercat să formuleze o strategie care să unească toate partidele parlamentare. Am văzut la Chişinău această încercare de a forma o singură politică' faţă de problema transnistreană, a declarat Dereck Hogan după o alocuţiune rostită în faţa studenţilor Facultăţii de Relaţii Internaţionale de la Universitatea de Stat din Moldova (USM).

Hogan a spus că, dacă după alegerile anticipate din 11 iulie se va forma un guvern care va avea susţinerea majorităţii în parlament, acest fapt va impulsiona rezolvarea conflictului de pe Nistru.

La sfârşitul lunii mai este programată o întâlnire a cunoscutului deja format 'cinci plus doi' (Republica Moldova, partea trasnistreană, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE şi SUA, ca observatori) pentru a discuta problema transnistreană şi a conferi un nou impuls relansării dialogului între Tiraspol şi Chişinău.

În acelaşi timp, la Moscova, preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre problema transnistreană la ceremonia de prezentare a scrisorilor de acreditare din partea a 23 de noi ambasadori, între care şi ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Dmitri Golvatiuc.

Rusia îşi va continua eforturile pentru înlesnirea unui acord echitabil în problema reglementării transnistrene, a declarat Vladimir Putin.

Referitor la relaţiile cu Republica Moldova, şeful statului rus a spus că acestea se clădesc pe tradiţii de prietenie şi valori spirituale comune care leagă cele două popoare, amintind că anul acesta se împlinesc 20 de ani de la semnarea Tratatului bilateral de prietenie şi cooperare dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova (semnat la 19 noiembrie 2001).

În acest context, agenţia de presă TASS notează că Republica Moldova pledează pentru acordarea unui statut de entitate teritorială autonomă specială Transnistriei ca parte integrantă a republicii. Rusia, pornind în mod constant de la recunoaşterea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, respectând totodată principiul neutralităţii consacrat în Constituţia moldoveană, pledează pentru acordarea unui statut special Transnistriei în componenţa statului moldovean, conform agenţiei de presă citate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”