Problemele Uniunii Europene cu Viktor Orbán: 9 momente în care liderul maghiar a fost un ghimpe în coasta Bruxelles-ului

Problemele Uniunii Europene cu Viktor Orbán: 9 momente în care liderul maghiar a fost un ghimpe în coasta Bruxelles-ului

Săptămâna aceasta are loc un summit european crucial, la care premierul ungar Viktor Orban ar putea face probleme.

Viktor Orban, premierul Ungariei FOTO: Profimedia

Liderii europeni se pregătesc pentru o nouă confruntare cu turbulentul prim-ministru ungar Viktor Orbán, atunci când se vor reuni la Bruxelles, la sfârșitul acestei săptămâni, pentru a discuta despre o linie de salvare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Pachetul critic de ajutor pentru Ucraina, care este susținut de toți liderii UE, cu excepția lui Orbán, este doar cel mai recent dintr-o lungă listă de dispute între Uniunea Europeană și Ungaria, scrie politico.eu.

cele mai importante probleme din relația dintre Budapesta și Bruxelles.

Legătura cu Putin

O mare parte din fricțiunile dintre Ungaria și restul blocului provin din apropierea lui Orbán de Vladimir Putin, pe care premierul ungar nu a făcut niciun efort să o ascundă.

În timp ce Ucraina era blocată într-o contraofensivă epuizantă în octombrie anul trecut, Orbán a sfidat consensul UE, călătorind la Beijing pentru o întâlnire cu președintele rus.

Diplomații UE au declarat că au încercat - în zadar - să îl împiedice pe liderul ungar să se prezinte la o reuniune a Inițiativei Belt and Road (BRI) și să stea alături de Putin.

În cadrul întâlnirii lor, Orbán i-a spus lui Putin că "Ungaria nu a căutat niciodată să se confrunte cu Rusia. Dimpotrivă, dimpotrivă: Ungaria a urmărit întotdeauna obiectivul de a construi și extinde cea mai bună comunicare".

Întâlnirea s-a încheiat cu o strângere de mână între Orbán și Putin în fața camerelor de luat vederi - o manifestare publică de prietenie care a stârnit furie în alte capitale europene, deoarece a fost percepută ca subminând sprijinul unitar al blocului față de Ucraina.

Sancțiunile împotriva Rusiei

Legîătura lui Orbán cu Putin nu este doar de fațadă: Țara sa are, de asemenea, legături economice profunde cu Moscova, în special în sectorul energetic.

Prin urmare, nu este de mirare că Ungaria a tras de timp la fiecare pas atunci când a negociat diferitele runde de sancțiuni pe care UE le-a implementat împotriva Rusiei de când Kremlinul a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Dacă ultimul pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, adoptat în decembrie, nu include restricții privind energia nucleară, acest lucru se datorează în mare parte opoziției Budapestei față de o astfel de măsură.

Orbán a declarat că s-ar opune prin veto sancțiunilor împotriva sectorului nuclear rusesc, deoarece țara sa se bazează pe combustibilul atomic din Rusia și chiar își extinde singura centrală nucleară cu ajutorul companiei de stat din domeniul energiei nucleare de la Moscova, Rosatom.

În contextul în care țările UE negociază în prezent un al 13-lea pachet de sancțiuni, despre care se zvonește că va include sancțiuni împotriva aluminiului, autoritățile ungare au avertizat încă o dată că au considerat sectorul nuclear o linie roșie.

"Ungaria nu va susține astfel de sancțiuni" dacă este inclusă energia nucleară, a declarat săptămâna trecută ministrul de externe Péter Szijjártó.

Candidatura Suediei la NATO

Pe lângă faptul că blochează o serie de dosare ale UE, Ungaria este, de asemenea, singurul membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care nu a aprobat încă oferta Suediei de aderare la alianța militară.

Orbán a sprijinit oficial candidatura Suediei, care trebuie validată de parlamentul ungar.

Votul ar trebui să fie o formalitate: Partidul de dreapta Fidesz, aflat la putere, deține o majoritate confortabilă în Adunarea Națională ungară, iar Orbán a declarat că votul va avea loc "cu prima ocazie posibilă".

Însă László Kövér, președintele parlamentului ungar și un aliat apropiat al lui Orbán, nu se grăbește să înscrie votul pe ordinea de zi a camerei.

Săptămâna trecută, Kövér a lăsat să se înțeleagă că nu va solicita o sesiune parlamentară extraordinară înainte ca parlamentul să se reunească din nou pentru sesiunea de primăvară, care va avea loc abia pe 26 februarie.

"Nu simt că există vreo urgență și nu cred că există vreo situație excepțională", a declarat Kövér presei locale.

În paralel, Orbán a solicitat o întrevedere cu premierul suedez Ulf Kristersson pentru "un schimb de opinii asupra tuturor problemelor de interes comun, inclusiv... viitoarea noastră cooperare în domeniul securității și apărării ca aliați și parteneri".

Cei doi lideri s-ar putea întâlni în marja summitului european din această săptămână - dar lentoarea Ungariei de a da undă verde aderării Suediei la blocul militar a provocat deja critici din partea altor țări membre ale UE.

Coloniștii israelieni

Ungaria este una dintre țările UE care rețin sancțiunile europene împotriva coloniștilor israelieni extremiști, cum ar fi interzicerea vizelor pentru a interzice călătoriile în Europa, pe fondul unei creșteri a violențelor în Cisiordania de la atacurile din 7 octombrie ale Hamas.

Ideea sancțiunilor a fost propusă inițial în decembrie de către cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell.

Dar țările membre sunt profund divizate în privința acestui subiect. Ungaria, în special, se numără printre cei mai fideli aliați ai Israelului în cadrul blocului, alături de Austria și Republica Cehă.

Sancțiunile împotriva coloniștilor extremiști nu au șanse să vadă lumina zilei prea curând, au declarat doi diplomați UE, chiar dacă SUA au anunțat deja interdicții de viză pentru coloniștii israelieni extremiști în decembrie. "Cu greu îi putem acuza că sunt anti-israelieni", a declarat unul dintre diplomați, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a putea vorbi liber.

Ajutor militar pentru Ucraina

Budapesta are o "poziție de lungă durată" conform căreia "Ungaria nu livrează arme Ucrainei", a declarat ambasadorul Ungariei la UE în fața colegilor săi în timpul unei întâlniri de miercurea trecută, potrivit unui diplomat european.

Și, de mult timp, Ungaria a tras de timp în ceea ce privește cea de-a opta tranșă de ajutor militar pentru Ucraina, aproximativ 500 de milioane de euro pentru rambursarea parțială a armelor furnizate Kievului prin intermediul Facilității europene pentru pace, un fond extrabugetar al UE.

Dar săptămâna trecută, Ungaria și-a înmuiat poziția cu privire la înființarea Fondului de asistență pentru Ucraina (UAF) pentru trimiterea de arme către Ucraina, un instrument dedicat în cadrul FPE.

Se speră că acest lucru înseamnă că în curând se va putea conveni asupra unei noi suplimentări de 5 miliarde de euro pentru EPF în ceea ce privește ajutorul militar pentru Ucraina.

Libertatea presei

Ungaria s-a numărat printre cei mai înverșunați oponenți ai unui nou regulament al UE care vizează protejarea libertății presei.

Ungaria, unde partidul Fidesz al lui Orbán controlează 80% din mass-media din țară, potrivit Reporteri fără frontiere, se numără printre principalele ținte ale viitorului regulament, care vizează să asigure independența mass-media împotriva presiunilor politice.

Noile norme nu includ amenzi pentru țările care nu le respectă. Însă vicepreședintele Comisiei Europene, Věra Jourová, a declarat că ar putea exista "sancțiuni ridicate" pentru țările membre care nu le respectă, lăsând să se înțeleagă că organismul executiv al UE le-ar putea acționa în fața Curții de Justiție prin intermediul unei așa-numite proceduri de încălcare a dreptului comunitar - proceduri juridice pe care Comisia le poate lansa împotriva țărilor care nu respectă legislația UE.

Noile norme au fost aprobate de instituțiile UE și vor intra pe deplin în vigoare în 2025.

Statul de drept

Sfidarea lui Orbán față de UE nu se limitează la Ucraina - premierul, care se află la putere din 2010, este, de asemenea, implicat într-o dispută de lungă durată cu Bruxelles-ul cu privire la statul de drept în Ungaria.

În decembrie 2022, Comisia Europeană a înghețat aproximativ 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE destinate Ungariei.

Dintre acestea, 10,2 miliarde de euro au fost eliberate în decembrie anul trecut, când executivul UE a evaluat că Budapesta a pus în aplicare unele dintre reformele judiciare pe care le stabilise ca o condiție prealabilă pentru a elibera banii.

Însă aproximativ 11,7 miliarde de euro rămân înghețate din cauza preocupărilor Bruxelles-ului cu privire la regresul democratic și la statul de drept în această țară.

Printre acestea se numără probleme legate de atribuirea contractelor publice, restricții asupra libertăților academice, o "lege privind protecția copilului" considerată pe scară largă ca fiind homofobă și tratamentul aplicat solicitanților de azil.

Disputa legată de așa-numita lege privind protecția copilului s-a transformat într-o acțiune în justiție, deoarece 15 țări membre și Parlamentul European s-au alăturat unui proces intentat de Comisie împotriva Ungariei în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, pe motiv că regulamentul încalcă valorile UE.

În plus, Ungaria așteaptă să acceseze 10,4 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi ieftine din fondul de redresare post-pandemic al UE, pentru care va trebui să implementeze o serie de măsuri anticorupție.

Rândul de cereale

Împreună cu Polonia și Slovacia, Ungaria s-a revoltat în septembrie anul trecut împotriva unei decizii a Comisiei de a elimina restricțiile privind importurile de cereale din Ucraina, țară devastată de război.

Cele trei țări, care se învecinează toate cu Ucraina, au susținut atunci că decizia UE amenința mijloacele de trai ale fermierilor lor, care se confruntau cu un aflux brusc de produse ucrainene mai ieftine.

"Produsele agricole ucrainene destinate #Africa inundă piețele din Europa Centrală", a scris Orbán la acea vreme pe X, fostul Twitter.

"Birocrații de la Bruxelles închid din nou ochii la problemele fermierilor europeni, astfel că Ungaria, Polonia și Slovacia extind interdicția importurilor ucrainene la nivel național", a adăugat premierul.

De atunci, Budapesta și-a menținut poziția, în ciuda faptului că se confruntă cu presiuni atât din partea Comisiei, cât și din partea Ucrainei - care a intentat un proces la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) - pentru a ridica interdicția.

Ajutor pentru Ucraina

Acesta este cel mai important punct de blocaj de pe listă și cel pe care liderii UE speră să îl rezolve în cursul acestei săptămâni.

La ultimul summit al UE din decembrie, Orbán a pus veto la un pachet de 50 de miliarde de euro menit să ofere Ucrainei un colac de salvare financiară în următorii patru ani. Pachetul a necesitat sprijinul unanim al liderilor UE, iar Orbán a fost singurul care s-a opus.

De atunci, omul forte al Ungariei s-a angajat într-un război fără milă cu restul blocului pentru a obține cât mai multe concesii în schimbul sprijinului său.

Ungaria a oferit mai multe opțiuni, toate oferindu-i efectiv lui Orbán dreptul de a bloca finanțarea UE pentru Ucraina într-o etapă ulterioară - o posibilitate care este exclusă pentru alte țări UE.

Înainte de reuniunea liderilor europeni din această săptămână, sunt vehiculate mai multe compromisuri. Printre acestea se numără o propunere a Comisiei de a crea o "frână de urgență" care ar permite oricărei țări care se opune finanțării Ucrainei să întârzie plățile și să amâne discuțiile în cadrul unui summit al liderilor UE.

Deocamdată, nu este clar ce opțiuni vor favoriza liderii. Însă aceștia ar putea decide, de asemenea, să joace dur.

O altă posibilitate care capătă amploare în rândul diplomaților de la Bruxelles care s-au săturat de Ungaria este să recurgă la articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, o măsură explozivă care ar permite suspendarea dreptului de vot al lui Orbán în ceea ce privește deciziile UE.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat