Procedura de destituire a preşedintelui: Democraţii din Camera Reprezentanţilor cer secretarului de stat american să furnizeze documente

Preşedinţii democraţi ai comisiilor parlamentare de afaceri externe, informaţii şi supraveghere a executivului din Camera Reprezentanţilor au anunţat vineri că îi cer secretarului de stat american Mike Pompeo, un apropiat al preşedintelui Trump, să le transmită documente referitoare la Ucraina pentru a accelera ancheta în vederea începerii unei proceduri de destituire a preşedintelui SUA, informează agenţiile de presă internaţionale.

"Refuzul de a respecta această citaţie va fi o dovadă de obstrucţionare a anchetei Camerei" Reprezentanţilor, se arată în cererea scrisă a liderilor celor trei puternice comisii parlamentare.
Termenul limită până la care Mike Pompeo trebuie să furnizeze documentele este 4 octombrie.

Congresmenii solicită în special lista tuturor oficialilor din Departamentul de Stat care au "participat, pregătit sau primit o transcriere" a conversaţiei telefonice din 25 iulie 2019 dintre Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Democraţii îi reproşează preşedintelui american că în această conversaţie telefonică a solicitat ajutor pentru obţinerea de informaţii compromiţătoare despre rivalul său Joe Biden, unul din favoriţii Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Preşedintele Donald Trump a dezminţit că ar fi făcut presiuni asupra omologului ucrainean. El a repetat vineri că dialogul telefonic cu Zelenski a fost "perfect" şi "absolut legal".

Marţi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a anunţat deschiderea unei anchete ce urmăreşte punerea sub acuzare a preşedintelui american, o procedură la care s-a recurs foarte rar în istoria politică a SUA.

"Comisiile realizează această anchetă cu celeritate şi în mod coordonat", au subliniat liderii democraţi în comunicatul de presă menţionat anterior.

Aceştia au convocat, de asemenea, cinci oficiali din cadrul Departamentului de Stat pentru a face depoziţii în perioada 2-10 octombrie. Printre aceşti oficiali se numără fosta ambasadoare a SUA la Kiev, Marie Yovanovitch, precum şi Kurt Volker, trimisul special al SUA pentru Ucraina. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 FOTO / VIDEO Priviți unde și-a izolat Pentagonul echipele de comandă pentru a monitoriza pandemia

3 VIDEO „Da, te poți infecta din aer, în anumite condiții. Masca: obligatorie. Trei scenarii pentru sfârșitul cr…

4 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

5 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă