Procedura de destituire a preşedintelui: Democraţii din Camera Reprezentanţilor cer secretarului de stat american să furnizeze documente

Procedura de destituire a preşedintelui: Democraţii din Camera Reprezentanţilor cer secretarului de stat american să furnizeze documente

Preşedinţii democraţi ai comisiilor parlamentare de afaceri externe, informaţii şi supraveghere a executivului din Camera Reprezentanţilor au anunţat vineri că îi cer secretarului de stat american Mike Pompeo, un apropiat al preşedintelui Trump, să le transmită documente referitoare la Ucraina pentru a accelera ancheta în vederea începerii unei proceduri de destituire a preşedintelui SUA, informează agenţiile de presă internaţionale.

"Refuzul de a respecta această citaţie va fi o dovadă de obstrucţionare a anchetei Camerei" Reprezentanţilor, se arată în cererea scrisă a liderilor celor trei puternice comisii parlamentare.
Termenul limită până la care Mike Pompeo trebuie să furnizeze documentele este 4 octombrie.

Congresmenii solicită în special lista tuturor oficialilor din Departamentul de Stat care au "participat, pregătit sau primit o transcriere" a conversaţiei telefonice din 25 iulie 2019 dintre Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Democraţii îi reproşează preşedintelui american că în această conversaţie telefonică a solicitat ajutor pentru obţinerea de informaţii compromiţătoare despre rivalul său Joe Biden, unul din favoriţii Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Preşedintele Donald Trump a dezminţit că ar fi făcut presiuni asupra omologului ucrainean. El a repetat vineri că dialogul telefonic cu Zelenski a fost "perfect" şi "absolut legal".

Marţi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a anunţat deschiderea unei anchete ce urmăreşte punerea sub acuzare a preşedintelui american, o procedură la care s-a recurs foarte rar în istoria politică a SUA.

"Comisiile realizează această anchetă cu celeritate şi în mod coordonat", au subliniat liderii democraţi în comunicatul de presă menţionat anterior.

Aceştia au convocat, de asemenea, cinci oficiali din cadrul Departamentului de Stat pentru a face depoziţii în perioada 2-10 octombrie. Printre aceşti oficiali se numără fosta ambasadoare a SUA la Kiev, Marie Yovanovitch, precum şi Kurt Volker, trimisul special al SUA pentru Ucraina. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria