Procurorii au deschis o anchetă privind dezinfectanţii din spitale livraţi de Hexi Pharma

Procurorii au deschis o anchetă privind dezinfectanţii din spitale livraţi de Hexi Pharma

Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal având ca obiect informaţiile vehiculate în spaţiul public privind dezinfectanţii produşi de o firmă autohtonă utilizaţi în unităţile sanitare, anunţă un comunicat al Ministerului Public.

Potrivit sursei citate, procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal.

În cauză au fost delegaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.

Rezultatele controalelor, făcute publice miercuri

Ministerul Sănătăţii a anunţat că în primele patru luni ale anului a dublat numărul de controale efectuate de către inspectorii sanitari în spitale faţă de perioada similară a anilor 2014 şi 2015. Între timp, Corpul de Control al ministrului Patriciu Achimaş Cadariu a demarat o anchetă la Institutul Oncologic Bucureşti, unde a verificat contractele de achiziţie încheiate de institut cu firma Hexi Pharma, acuzată că a comercializat dezinfectanţi diluaţi de zece ori în spitalele publice şi private din România.

Hexi Pharma, tranzacţii printr-un off-shore din Cipru

Hexi Pharma, compania aflată în centrul scandalului dezinfectanţilor diluaţi de zece ori care ajung în spitalele din România, ar fi cumpărat materia primă pentru substanţele dezinfectante cu un preţ de până la şapte ori mai mare decât cel de piaţă. Tranzacţiile ar fi fost făcute printr-o firmă offshore, din Cipru, înfiinţată tot de patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, în 2008. Dezvălurile au fost făcute de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor (GSP).

Dan Condrea ar fi cumpărat substanţele din China cu 11 euro kilogramul şi le-ar fi revândut apoi către Hexi Pharma cu 73 de euro kilogramul. Banii rămâneau în Cipru, în off-shore-ul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd, care făcea importurile din China. „CPS este unul din vehiculele folosite de către Dan Condrea.

Patronul nostru deţine mai multe companii off-shore“, a declarat, pentru GSP, unul dintre cei mai vechi oameni din Hexi Pharma. Potrivit sursei, la un moment dat, Condrea o însărcinase să răspundă de off-shore pe Flori Dinu, chimist, director general şi semnatara reţetelor prin care se fabricau dezinfectanţi suspecţi că ar fi fost diluaţi de zece ori. Spălare de bani Jurnaliştii de la GSP mai spun că din mecanismul off-shore al Hexi Pharma fac parte două companii de spălat bani care apar şi în dosarul Petrom Service, iar traseul banilor este documentat cu acte interne ale companiei, inclusiv plăţi de la Bank of Cyprus către megacorporaţia BASF.

Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au publicat, săptămâna trecută, două anchete care arată că Hexi Pharma, firma care furnizează dezinfectanţi în peste 300 de spitale, nu respectă concentraţiile soluţiilor. Hexi Pharma a anunţat că a demarat o anchetă internă „pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii“, iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.

Adrian Moraru, director IPP: Spitalul de oncologie din Cluj, condus intre 2012 si 2016 de actualul ministru al sănătății Achimaş Cadariu, a cumpărat dezinfectanţi de la Hexi Pharma 

Adrian Moraru, director al Institutului de Politici Publice (IPP), a arătat, pe Facebook, că Institutul Oncologic din Cluj, care a fost condus de către actualul ministru al Sănătăţii, a cumpărat, de la Hexi Pharma, produse în valoare de circa 35.000 de euro.

"Spitalul de oncologie Cluj, condus între 2012 și 2015 de actualul ministru Achimas Cadariu funcționa cu dezinfectanți #HexiPharma : 7 achiziții de produse ale Hexi Pharma au fost făcute. În loc să trimită corpul de control la propriul spital, Institul Oncologic CLUJ, Cadariu trimite corpul de control la cel mai important competitor al său: Institutul Oncologic BUCUREȘTI pentru a distrage atenția și a distruge imaginea competitorilor.  #răfuială #conflictdeinterese #disragereaatentiei", a scris Moraru. 

El a ataşat un fişier în care arată ce achiziţii au fost făcute de Institutl Oncologic din Cluj, patru prin invitaţie de participare şi trei prin licitaţiie. În 2012, acest spital a cumpărat, prin invitaţie de participare, dezinfectanţi şi detergenţi de 68.250 de lei, 9.720 lei, 7.200 lei şi 6.960 lei. Au urmat două achiziţii, în 2014, şi una în 2015, prin licitaţie.

Ministrul Sănătății a dispus marți Corpului de Control efectuarea unei anchete în ceea ce privește contractele de achiziții încheiate de Institutul Oncologic București, informează MS, reacția venind la doar câteva ore după ce EurActiv.ro a scris că Dan Condrea, șeful Hexi Pharma, câștiga foarte mulți bani din sistemul sanitar și cu altă firmă, ce face curățenie în IOB



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...