Procurorii cer în instanță pedepse maxime pentru Alina Bica și Adriean Videanu

Procurorii cer în instanță pedepse maxime pentru Alina Bica și Adriean Videanu

Un procuror DNA a cerut miercuri judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție condamnarea fostei șefe a DIICOT Alina Bica la o pedeapsă maximă pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu și două infracțiuni de favorizarea făptuitorului.

Instanța supremă a terminat de judecat miercuri dosarul în care au fost trimiși în judecată Alina Bica și fostul ministru Adriean Videanu, judecătorii anunțând că vor amâna pronunțarea sentinței.

În sala de judecată, procurorul de ședință a cerut ca Alina Bica să primească o pedeapsă maximă — 7 ani — pentru abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.

De asemenea, procurorul a solicitat aplicarea unei pedepse maxime, cu executare, și pentru fostul ministru Adriean Videanu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Dosarul "Bica 2" a fost trimis de DNA în instanță pe data de 26 februarie 2015. Procurorii susțin că Alina Bica l-a ajutat pe Adriean Videanu "să-și pună la adăpost" acțiunile pe care acesta le deținea la SC Titan Mar SA, prin ridicarea abuzivă a sechestrului instituit de procurori în dosarul Romgaz. Videanu este cercetat în acest dosar alături de alte persoane pentru punerea în pericol a sistemului energetic național pe segmentul gazelor naturale.

Potrivit DNA, pe 24 septembrie 2013, procurorul DIICOT Valentin Trif a dispus în dosarul Romgaz sechestru asigurător asupra bunurilor imobile deținute de Adriean Videanu până la concurența sumei de 277.000.000 lei, inclusiv asupra a 80 de acțiuni deținute de acesta la SC Titan Mar SA.

În perioada următoare, cu ajutorul Alinei Bica, Adriean Videanu a reușit să înstrăineze acțiunile pe care le deținea la Titan Mar SA, operațiune facilitată și de faptul că, înainte de impunerea sechestrului, fostul ministru al Economiei a făcut demersuri pentru transformarea celor 80 de acțiuni nominative, pe care le deținea, în acțiuni la purtător.

DNA mai arată că, după ce a fost pus sub acuzare în dosarul Romgaz, Adriean Videanu a făcut mai multe plângeri la DIICOT împotriva instituirii sechestrului, toate fiind însă respinse.

Cu toate acestea, la data de 25 februarie 2014, procurorul șef al DIICOT Alina Bica, deși nu avea competența, a admis o plângere depusă de Videanu și a dispus ridicarea sechestrului pe acțiuni.

"În motivarea soluției dispuse în mod abuziv, deoarece numita Bica Alina nu avea competența soluționării acestei plângeri, potrivit normelor de competență, a reținut și și-a însușit afirmațiile numitului Videanu Adriean — în sensul că nu mai era proprietar al acțiunilor la purtător la data când a fost instituit sechestrul asigurător și a ridicat măsura asigurătorie, favorizând persoana cercetată", se arăta într-un referat al DNA.

La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Videanu a depus înscrisuri cuprinzând date și informații conform cărora nu mai deținea acțiunile din august 2012, împrejurare care nu era reală.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale