Procurorii de la Chișinău au reținut mai multe persoane care ar fi plătit participanții protestelor anti-guvernamentale

Procurorii de la Chișinău au reținut mai multe persoane care ar fi plătit participanții protestelor anti-guvernamentale

24 de persoane, suspectate de implicare în plătirea și transportarea persoanelor care au participat la protestele anti-Guvern organizate la Chișinău de partidul lui Ilan Șor, au fost reținute.

Poze de la percheziții FOTO Facebook Procuratura Anticorupție

Șefa Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, Veronica Dragalin, a declarat că acuzatorii au identificat schema privind acoperirea cheltuielilor de transportare și de participare a persoanelor la manifestații. Iar unul dintre figuranți a fost încătușat în dimineața zilei de joi, în timp ce transmitea sursele financiare liderului unei organizației raionale a partidului Șor.

,,La aproximativ ora 5.00 dimineața, o persoană a fost identificată cu o geantă, care a părăsit orașul Chișinău și s-a deplasat spre nordul țării. În jurul orei 7 dimineața, persoana a fost reținută în flagrant în timp ce transmitea bani unui lider al organizației teritoriale raionale al PP Șor”, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție.

Procurorii anticorupție și ofițerii CNA au efectuat 55 de percheziții la domiciliile și în mașinile suspecților. ,,În total, estimăm că, astăzi, s-au ridicat aproximativ 3,5 milioane de lei în astfel de pungi. Ca și exemplu, într-o pungă neagră cu cuvântul CĂLĂRAȘI am depistat suma de 25.600 lei. Sumele ridicate, astăzi, includ lei și dolari. Urmărirea penală a documentat aceeași metodă de distribuție a banilor și în săptămânile anterioare, prin urmare, credem că această sumă de bani, 3,5 milioane de lei, reprezintă cheltuieli săptămânale”, a anunțat Veronica Dragalin.

Până la ora 16:00 au fost reținute 24 de persoane, dar reprezentanții Procuraturii Anticorupție precizează că acțiunile de urmărire penală continuă în acest caz.

Cu o reacție au venit reprezentanții partidului Șor ,,Partidul „ȘOR” consideră că acuzațiile formulate astăzi de către șeful Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unui briefing de presă, fac parte din vechiul plan al actualei guvernări de a pune presiune asupra Partidului „ȘOR” și de a împiedica organizarea protestelor împotriva regimului PAS. Suntem siguri că această așa-numită operațiune specială are un scop foarte bine determinat și anume de a-i descuraja pe oameni să vină la protestul de duminică, 23 octombrie”.

Iar ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că acțiunile procurorilor au arătat fața adevărată a formațiunii politice.

,,Acțiunile Procuraturii Anticorupţie, în urma cărora au fost depistate milioane de lei din care sunt finanțate „protestele”, a arătat întregii societăţi, inclusiv celor sceptici, faţa adevărată, criminală a grupului Şor. Finanţarea din bani murdari, furaţi de la cetăţeni, a activităţilor politice stă la temelia corupţiei mari. Nu vom putea avea niciodată o societate liberă şi prosperă, dacă vom lăsa hoţii să scape de justiţie. Am luptat cu hoţii să-i scoatem din politică şi vom duce această misiune până la capăt. Totuși, trebuie să înțelegem cu toții că justiţia adevărată nu se face repede, cu emoţii și prin sfidarea procedurilor, ci cu răbdare şi rațiune, deoarece procedurile în democraţie sunt garantul legalităţii”, a scris acesta pe o rețea socială.

Destabilizarea Republicii Moldova

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că, în spatele manifestațiilor din ultima perioadă, sunt oameni care urmăresc destabilizarea situației din Republica Moldova.

,,Sunt persoane, care înțeleg că justiția își va face în timpul apropiat treaba. Obiectivul lor este foarte simplu: destabilizarea ar putea să-i salveze de pușcărie. O sa-i descurajez. Nu o să le reușească să destabilizeze situația politică din țară”, a spus Igor Grosu.

În data de 16 octombrie, sute de persoane au protestat contra guvernării, iar la finalul zilei au încercat să instaleze corturile pe o porțiune a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Chișinăului. Astfel, oamenii legii au intervenit și au oprit acțiunile.

Partidul controversatului om de afaceri Ilan Şor, care se ascunde în Israel de justiţia de la Chişinău, a propus crearea unui Comitet al Salvării Naţionale, care să poată prelua conducerea provizorie a Guvernului în caz de necesitate, în cea de-a cincea duminică de proteste organizate în capitala Republicii Moldova, care se confruntă cu o gravă criză economică.

Lui i s-a alăturat, online, Gheorghe Cavcaliuc, liderul formaţiunii politice Partidul Acasă Construim Europa (PACE), care, la fel ca Şor, se ascunde de justiţie în afara Republicii Moldova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu