Procurorii din Bulgaria au găsit în timpul unei percheziții la un ministru o listă cu patroni de presă și afaceriști asasinați în urmă cu 20 de ani

Procurorii din Bulgaria au găsit în timpul unei percheziții la un ministru o listă cu patroni de presă și afaceriști asasinați în urmă cu 20 de ani

Un ministru adjunct bulgar al mediului a fost arestat şi inculpat pentru presupusa sa implicare într-un trafic de deşeuri periculoase importate din Italia, a comunicat sâmbătă parchetul bulgar, potrivit AFP, citată de Agerpres.ro.

În speță sunt implicați și doi oameni de afaceri. În timpul perchezițiilor, procurorii au găsit liste cu patroni de presă și afaceriști morți în urmă cu 20 de ani.

‘Ministrul adjunct Krasimir Jivkov făcea presiuni asupra subalternilor săi pentru a autoriza activităţi ilegale de trafic de deşeuri’, printre care se aflau deşeuri periculoase provenite din Italia, arată procurorul Dolka Brezaşka, care a cerut plasarea în detenţie provizorie a oficialului.

Majoritatea deşeurilor, în loc să fie reciclate, erau stocate sau arse fără autorizaţie.

Autorităţile din Bulgaria şi Italia anchetează această filieră, ai cărei principali actori erau doi oameni de afaceri bulgari care activau în cele două ţări.

Afaceriştii, care deţineau o fabrică de baterii, stocau şi tratau deşeuri fără a avea nici capacitatea, nici autorizaţia de a o face. Unele din activităţilor erau fictive, în scop de evaziune fiscală, afirmă parchetul.

În cursul unei percheziţii efectuate vineri la Ruse la cei doi oameni de afaceri, poliţia a descoperit o listă cu nume de persoane, printre care figurau patroni de presă şi oameni de afaceri asasinaţi în anii 1990. În dreptul unor nume erau scrise sume de milioane de dolari.

Presa bulgară a scris în ultimele luni despre suspiciunile legate de un trafic ilegal de deşeuri din Italia spre Bulgaria.

Cu ocazia unei întrevederi în luna ianuarie, şefii celor două guverne s-au angajat să pună capăt traficului ilegal de deşeuri.

La începutul anului, în cursul unei precedente controverse legate de deşeuri importate din Italia, autorităţile bulgare au trimis înapoi 157 de containere considerate suspecte.

În aceeaşi perioadă, ministrul bulgar al mediului, Neno Dimov, a fost constrâns să demisioneze, inculpat şi încarcerat pentru lipsa de control în privinţa importurilor de deşeuri şi pentru neglijenţe în gestionarea rezervelor de apă ale oraşului Pernik.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...