Procurorul general al Marii Britanii promite că îi va trimite la închisoare pe criminalii de război ruşi

Procurorul general al Marii Britanii promite că îi va trimite la închisoare pe criminalii de război ruşi

Procurorul general al Marii Britanii, Suella Braverman, promite că îi va trimite la închisoare pe militarii ruşi găsiţi vinovaţi de crime de război în Ucraina, relatează DPA.

Într-un articol apărut în Sunday Telegraph, ea a subliniat nevoia urgentă de a aduna acum dovezi privind crimele de război ale Rusiei.

Ea a adăugat că a semnat o declaraţie comună cu procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, pentru a reafirma sprijinul guvernului britanic în "tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele pe care le comite pe teritoriul Ucrainei".

"Crimele comise de Rusia ar putea fi judecate în instanţe de la Kiev, Haga sau chiar din Marea Britanie. Însă indiferent unde se va întâmpla asta, este esenţial să se adune dovezi acum. Dovezile sunt acolo, lumea poate vedea că sunt tot mai multe. Sarcina noastră este să le adunăm, să le păstrăm şi să le folosim când va veni momentul", a scris procurorul general al Marii Britanii.

"Avem un mesaj clar pentru liderii ruşi şi pentru soldaţii ruşi aflaţi în Ucraina: acţiunile voastre vor avea consecinţe, iar Marea Britanie va sprijini ferm Ucraina în procesul de justiţie", a adăugat ea.

"Vom apăra mereu dreptul poporului ucrainean de a-şi alege singur viitorul. Ei au ales libertatea şi justiţia. Iar criminalii de război ai Rusiei au ales să fie după gratii", a mai scris Suella Braverman.

Ea a precizat totodată că Poliţia Metropolitană a transmis un apel pentru strângerea de dovezi de la orice persoană din Marea Britanie care ar putea avea probe directe privind crime de război în Ucraina.

Mesajul său survine în contextul în care vicepremierul şi ministrul justiţiei din Marea Britanie, Dominic Raab, se pregăteşte să meargă luni la Haga pentru a sprijini eforturile internaţionale de a aduna dovezi privind crimele de război.

Dominic Raab, fost avocat care s-a ocupat cu investigarea crimelor de război, a spus anterior că Marea Britanie a strâns informaţii secrete în anchete trecute care s-ar putea dovedi "esenţiale" pentru Curtea Penală Internaţională (CPI).

CPI a început deja o investigaţie care ar putea avea ca ţintă oficiali de rang înalt consideraţi responsabili de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid în urma invaziei ruse din Ucraina, începută la 24 februarie.

Tot de la Londra, Ministerul Apărării britanic a transmis că forţele ruse încearcă să încercuiască forţele ucrainene în estul Ucrainei, în contextul în care avansează dinspre Harkov, în nord, şi Mariupol, în sud.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria