Producţia industrială a scăzut cu 1,5% în octombrie (serie brută)

Producţia industrială a scăzut cu 1,5% în octombrie (serie brută)

Producţia industrială a scăzut în luna octombrie a acestui an cu 1,5% ca serie brută şi cu 0,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, faţă de luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate luni.

Declinul producţiei industriale pe serie brută a fost generat de industria prelucrătoare, care a scăzut cu 4,4%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 15,1%, respectiv cu 5,5%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, industria prelucrătoare a scăzut cu 1,6%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 5,2%, respectiv cu 2,8%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a fost mai mică atât ca serie brută (-8,6%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-6,1%).

Pe serie brută, au fost consemnate scăderi în industria prelucrătoare (-12,1%) şi industria extractivă (-3,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 15,3%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 6,1%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare (-9,1%) şi industria extractivă (-3,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 15,8%.

În perioada ianuarie - octombrie 2021, producţia industrială a crescut cu 8,3% ca serie brută şi cu 9,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu intervalul similar din anul precedent.

Creşterea producţiei pe serie brută a fost impulsionată de avansul înregistrat de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,1%) şi industria prelucrătoare (+8,3%). Industria extractivă a scăzut cu 2,3%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele 10 luni din 2021 creşterea producţiei în industrie a fost generată de creşterile înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+12,3%) şi industria prelucrătoare (+8,6%). Industria extractivă a scăzut cu 2,7%. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”

5 VIDEO Noua realitate din Rusia...