Profesoară din Rusia ajunsă să spele podele după ce a fost denunţată că vorbeşte la cursuri despre războiul din Ucraina

Profesoară din Rusia ajunsă să spele podele după ce a fost denunţată că vorbeşte la cursuri despre războiul din Ucraina

Maria Rakhmaninova, fostă profesoară la universitatea Mining din Sankt Petersburg, specialistă în filosofie politică, care ţinea şi cursuri de estetică şi artă, a demisionat recent de la facultate, după ce un student a denunţat-o la decan, pentru că „a vorbit despre politică”. Profesoara a povestit totul într-un articol de opinie publicat recent de The Moscow Times, ziar online de limba engleză şi rusă, cu sediul în Amsterdam, Olanda, scrie scoala9.ro

Pe 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina, profesoara şi-a dat seama că studenţii nu ştiau nimic despre război, aşa că le-a spus puţinele informaţii pe care le aflase. Şi a adăugat: „Din păcate, astăzi este o zi teribilă”.

După prelegere, studenţii şi-au exprimat îngrijorarea, alţii chiar au îmbrăţişat-o. În sală, însă, mai era un bărbat necunoscut care asculta discuţia lor. „Stătea cu braţele încrucişate peste burta lui mare şi se uita la mine, clătinând din cap dezaprobator”, a mai scris profesoara.

Câteva zile mai târziu a sunat-o decanul Departamentului de Arte şi a informat-o că unul dintre studenţi „a denunţat-o”. Apoi, i-a spus că „vor lua măsuri” dacă nu renunţă „să vorbească despre politică, pentru că universitatea este în afara politicii”.

Când a revenit în faţa studenţilor, profesoara a făcut o afirmaţie neaşteptată: „Noi avem o lungă tradiţie, pe care mulţi oameni o apreciază astăzi, tradiţia Gulagului. Aceasta poate fi reprodusă doar prin media eforturilor, adică prin denunţare. Cineva de aici tocmai a sunat la biroul decanului şi a demonstrat teoria lui Mamardashvili despre «media eforturilor». Mulţumesc. Să continuăm”, a mai spus profesoara atunci.

„Uneori spăl podele, dar nu mi-a fost niciodată jenă”

„Liderii studenţilor au fost rugaţi să raporteze despre modul în care abuzam de poziţia mea. M-au întrebat ce ar trebui să scrie, astfel încât să nu-mi facă rău. Le-am spus să scrie ceea ce credeau ei”, a mai notat aceasta.

La ultima ei prelegere, studenţii au surprins-o. Când le-a mulţumit şi le-a spus că sunt liberi, ei n-au plecat, ci s-au ridicat de pe scaune şi au aplaudat-o. „A durat aproximativ cinci minute, apoi studenţii au coborât din amfiteatru, au dat mâna cu mine şi între ei, au plâns şi s-au îmbrăţişat”.

În perioada în care a renunţat la locul de muncă, a mai adăugat profesoara, salariul ei era 215 dolari pe lună, cam 990 de lei. Mai degrabă a supravieţuit datorită picturilor pe care reuşea să le vândă, căci absolvise o şcoală de arte.

„Uneori spăl podele. Oamenii mă tachinează în legătură cu asta, dar nu mi-a fost niciodată jenă”, a mai scris ea. „Când îmi redactam teza de doctorat, am făcut multă curăţenie, pentru că îmi cheltuiam tot salariul ca să pot printa lucrarea”.

Dacă va rămâne în Rusia, a explicat Rakhmaninova, ar putea ajunge agent de pază. „Nu voi mai sluji acest regim cu mintea sau cu inima, pentru că transformă totul într-o armă mortală”, a subliniat ea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...