Profesor de la FJSC acuzat de studenți de „comportament abuziv”: „Prin poza asta transmite o poziție orgasmică”

Profesor de la FJSC acuzat de studenți de „comportament abuziv”: „Prin poza asta transmite o poziție orgasmică”

Un profesor universitar din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București este acuzat de peste 50 de studenți de „comportament abuziv”. Studenții au expediat o scrisoare deschisă adresată rectorului Marian Preda și Comisiei de Etică.

Studenții susțin că profesorul le-ar fi spus că sunt „proști”. FOTO FJSC Facebook

Cei 56 de studenți susțin în scrisoare că profesorul Marian Petcu le-ar fi spus de nenumărate ori că sunt „proști ”.

În scrisoarea deschisă prezentată de Edupedu.ro , studenții susțin că „în cadrul cursului intitulat «Metode și Metodologii de Cercetare», de luni, 13 martie 2023, care a avut loc la Rectoratul Universității din București, de la ora 14:00, domnul profesor universitar doctor Marian Petcu a avut o serie de afirmații total nepotrivite, mai ales din partea unui profesor, în mediul universitar. Concret, domnul Marian Petcu ne-a spus nouă, studenților prezenți în Amfiteatru, în repetate rânduri, faptul că suntem «proști». Domnia sa a susținut și faptul că «ați intrat proști la facultate, dar ieșiți de aici și mai proști»”.

Unei colege i-a spus că «te bag aici» (făcând referire la un fel de dulap, negru, în care sunt componentele ce țin de ordin tehnic al Amfiteatrului). În momentul în care colega noastră i-a spus domnului profesor universitar Doctor Marian Petcu faptul că dânsul nu are acest drept, domnul Petcu a spus: «Îmi fac (acest drept)»”, se mai arată în scrisoarea elaborată de studenți.

Mai mult decât atât, aceștia susțin că trei din cei prezenți la curs „am decis să părăsim Amfiteatrul, neputând și nedorind să fim martorii unui asemenea limbaj și comportament, mai ales în mediul universitar. Când prima colegă a decis să iasă de la curs, domnul profesor a întrebat-o ce a pățit, iar aceasta i-a răspuns: «Am venit aici să învăț, nu să ne jigniți dumneavoastră», iar după aceea colega noastră a ieșit din Amfiteatru. În replică, domnul Petcu a spus: «Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică». Astfel, nu doar că a minimalizat efectele comportamentului său asupra studenților, dar a și vrut să dea de înțeles că se află într-o poziție de conducere, deci se află «la putere» și nu va fi niciodată tras la răspundere pentru cuvintele și comportamentul său”.

O studentă în anul II a povestit pe Facebook un episod care reflectă comportamentul nepotrivit al profesorului său Marian Petcu.

Cu o săptămână înainte de sesiune, la ultimul curs din online, nu aveam camera pornită, îmi era afișată poza de la Google Meet. În poză, purtam un maiou, ceva cu bretele subțiri, în orice caz. A început să spună: «Doamne, când mă uit la pozele unora, și mai ales la pozele unor fete… este aici o domnișoară… te uiți la poza asta și ce vezi!? O poziție orgasmică. Uitați-vă și voi, ce credeți că vrea să transmită ea prin poza asta!? Ce credeți că vrea să obțină?!»”

Reacția profesorului

Profesorul Marian Petcu FOTO FJSC

Profesorul Marian Petcu FOTO FJSC

Fiind contactat de sursa citată, profesorul universitar a susținut că în scrisoarea redactată de studenți „sunt niște ipoteze calomnioase, că îi disprețuiesc. Dimpotrivă, nu îi disprețuiesc, sunt studenții mei și mă lupt cu ei să învețe, asta este misiunea noastră, adică să îi scoatem din indiferență, din contemplare”.

Prof. univ. dr. Marian Petcu a explicat că n-a intenționat să jignească studenții și că toate apelativele au fost spuse în glumă, pe un ton părintesc.

„Un limbaj de genul acesta este inacceptabil”

Decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București, Antonio Momoc, a afirmat pentru sursa citată că „e clar din punct de vedere moral, etic, legal: un discurs sau un limbaj de genul acesta este inacceptabil”.

De asemenea, decanul FJSC a precizat că limbajul profesorului universitar era știut, însă până în prezent nu au existat înștiințări la adresa acestuia: „unii chiar l-au premiat acum câțiva ani, la un bal, pentru limbaj, pentru că este cool și are anumită atitudine. Generațiile sunt altele. Astăzi abordarea este cu totul alta. Nu se practică un asemenea tip de limbaj”.

Într-o postare publicată vineri pe Facebook Universitatea din București a transmis: „Rectorul Universității din București, profesorul Marian Preda, va solicita Comisiei de Etică o analiză riguroasă și lucidă a cazului, pentru a lua măsurile care se impun în situația de față”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...