Profit net de 3,5 milioane de euro pentru Poșta Română după prima jumătate a acestui an

Profit net de 3,5 milioane de euro pentru Poșta Română după prima jumătate a acestui an

Compania Națională Poșta Română a înregistrat, în primele șase luni din 2016, un profit net de 15,8 milioane de lei (3,5 milioane de euro), în creștere cu 2,5% față de primele șase luni din 2015, informează, miercuri, compania.

Profitul brut s-a cifrat la 19,6 milioane de lei (4,4 milioane de euro), în creștere cu 5% față de perioada similară a anului trecut.

În intervalul de referință, s-au înregistrat creșteri la majoritatea categoriilor de venituri. Astfel, veniturile din colete au crescut cu 17,8% față de primele șase luni ale anului trecut, iar cele din serviciul Confirmare de primire (AR) — cu 11%. Serviciul Express (PrioriPost) a crescut cu 10,7%, iar veniturile din poșta de scrisori au înregistrat un avans de aproape 7%. Pe de altă parte, migrarea clienților spre plata facturilor prin bănci sau prin alte mijloace electronice a influențat ușor indicatorul final. Astfel, veniturile totale s-au diminuat cu 0,4% față de aceeași perioadă din 2015, până la 562 milioane de lei (față de 564 milioane de lei în primele șase luni din 2015), precizează un comunicat al companiei remis AGERPRES.

"În condițiile unor resurse financiare limitate și ale unei concurențe în creștere, Poșta Română a reușit să securizeze veniturile pe principalele categorii de servicii. Lansarea unor produse inovative ca PostCollect, transferul de bani online sau îmbunătățirea modalităților de furnizare a serviciilor pe segmentul de coletărie au influențat pozitiv cifra de afaceri a companiei. Pe de altă parte, lipsa investițiilor în tehnologie, cheltuielile fără cap și risipa din trecut au afectat segmente precum încasarea de facturi. Nu ne mai permitem ca tot profitul obținut să meargă spre plata datoriilor istorice. Orice disponibilitate financiară a companiei trebuie canalizată spre investiții corect fundamentate, care să asigure un profit sigur și consistent pentru operatorul național de servicii poștale', a declarat Alexandru Petrescu, Directorul General al Poștei Române.

Cheltuielile Poștei Române au scăzut, în primele șase luni ale anului, până la 543 de milioane de lei, față de 546 de milioane de lei în perioada similară a anului trecut, pe fondul reducerii unor categorii importante de cheltuieli (carburanți, chirii, încălzire, energie electrică), ca efect al încheierii unor contracte mai avantajoase, se mai arată în documentul citat. Pe de altă parte, creșterea cheltuielilor cu personalul a avut o influență nefavorabilă. Avansul s-a datorat corelării salariilor din Poșta Română cu salariul minim brut pe economie (majorat în iulie 2015 și mai 2016) și creșterii cheltuielilor cu plățile compensatorii, ca efect al eșalonării la plată a acestor drepturi pentru salariații disponibilizați în ultimul trimestru al anului 2013.

Poșta Română a încheiat anul 2015 cu un profit operațional de 6,8 milioane de lei. Rezultatul final a fost afectat negativ de amenda Consiliului Concurenței (33 de milioane de lei), pentru fapte presupus a fi săvârșite în perioada 2011 — 2012 și pe care Poșta Română a contestat-o în instanță. În Bugetul de Venituri și Cheltuieli al companiei pentru anul 2016 este prevăzut un rezultat brut pozitiv de 4 milioane de lei.

AGERPRES/ (AS — editor: Andreea Marinescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”