Programul de guvernare/Acordul nuclear cu SUA, gazele din Marea Neagră şi un fond de investiţii, printre priorităţile energetice

Programul de guvernare/Acordul nuclear cu SUA, gazele din Marea Neagră şi un fond de investiţii, printre priorităţile energetice

Dezvoltarea unui program nuclear ce implică utilizarea tehnologiei din SUA, deblocarea proiectelor de gaze din Marea Neagră, precum şi înfiinţarea unui fond de investiţii în energie se numără printre obiectivele asumate de Coaliţia PNL-PSD-UDMR la capitolul Energie din Programul de Guvernare 2021-2024.

"Decarbonarea furnizării de energie, având în vedere ţinta asumată la nivelul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40% faţă de nivelul din 1990 poate fi realizată doar prin mărirea capacităţilor de producţie nucleare", arată documentul.

În acest sens, unul dintre obiectivele strategice este promovarea de investiţii în domeniul energetic, în special în domeniul energiilor curate vizând finalizarea reactoarelor 3 şi 4 Cernavodă, retehnologizarea unităţii 1 şi introducerea unor tehnologii nucleare avansate în contextul parteneriatului interguvernamental România - Statele Unite ale Americii.

"În contextul asumării României prin PNRR a eliminării treptate a producţiei de energie pe bază de cărbune până în anul 2032, precum şi în baza parafării în octombrie 2020 a Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, dezvoltarea unui Program Naţional Nuclear pe termen mediu şi lung, care să includă dezvoltarea de noi capacităţi nuclearo-energetice ce implică reactoare modulare mici cu tehnologie din SUA este una absolut imperativă", precizează reprezentanţii coaliţiei PNL-PSD-UDMR.

Documentul prevede înfiinţarea Fondului Energetic Românesc, un vehicul public de investiţii, organizat în conformitate cu cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţi şi în aliniament cu normele internaţionale de bună practică în domeniul energiei, deţinut de către statul român prin Ministerul Energiei.

Totodată, în contextul creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale este necesară continuarea intervenţiei statului prin măsuri de reglementare pentru menţinerea unui nivel de trai decent al populaţiei care este afectată în mare măsură de costurile de subzistenţă, inclusiv de cele ale utilităţilor aferente locuinţei, fără a afecta investiţiile în domeniul energiei.

Coaliţia de guvernare are în plan implementarea de măsuri în vederea asigurării securităţii energetice în contextul liniilor programatice ale UE ce vizează decarbonarea şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi consolidarea ei din perspectiva aprovizionării cu carburanţi şi gaze naturale prin constituirea unui sistem pentru menţinerea stocurilor obligatorii în conformitate cu legislaţia europeană.

Deblocarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale offshore din Marea Neagră, precum şi extinderea reţelelor de gaze şi electricitate sunt alte priorităţi ale coaliţiei.

Documentul menţionează susţinerea investiţiilor în energie regenerabilă şi "participarea la iniţiativele europene de încurajare a dezvoltării tehnologiilor pe bază de hidrogen, pentru a atinge pragul de competitivitate economică şi de utilizare la scară largă, cu o contribuţie esenţială la securitatea energetică şi susţinerea atragerii de investiţii în soluţiile tehnologice moderne care au atins un grad de maturitate şi care au fost suficient testate pentru a funcţiona în condiţii de eficienţă economică". AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO NGAD, avionul hibrid de luptă invizibil de generația a 6-a. Zboară în escadrilă de drone

2 VIDEO „Dihăniile” HIMARS au „vizitat” un mare depozit de echipamente militare rusești. Nimic n-a rămas

3 VIDEO Priviți, un rus și-a împușcat comandantul, la un birou de înrolare din Siberia!

4 Putin a fugit din Moscova imediat după ce a decretat mobilizarea. Trei surse confirmă locul în care „s-a retras“ președintele rus

5 Bursa de la Moscova s-a prăbușit! Este la cel mai scăzut nivel de la începutul ofensivei din Ucraina