Programul guvernamental „Noua Casă” a fost promulgat de preşedintele Iohannis

Programul guvernamental „Noua Casă” a fost promulgat de preşedintele Iohannis

Programul guvernamental „Noua Casă”, care facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe prin contractarea de credite garantate de stat, a fost promulgat de preşedintele Iohannis.

Sunt câteva noutăţi în acest program, în sensul că se diferenţiază locuinţele în funcţie de preţ, de categoria acestora, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare.

Reporter: Beneficiarii pot achiziționa prin acest program locuințe noi, consolidate și alte categorii de locuințe. Programul „Noua casă” diferențiază locuințele în funcție de preț, în contextul cerințelor legate de categoria locuinței, de avansul minim obligatoriu și de procentul maxim de garantare – astfel, la un preț de maximum 70.000 de euro, majoritatea locuințelor achiziționate prin program, noi, vechi sau consolidate, avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare, de 50%.

Pentru locuințele cu un preț cuprins între 70.000 și 140.000 de euro, locuințe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat, avansul minim obligatoriu este de 15%, iar procentul maxim de garantare, de 60%.

Programul permite și achiziționarea unor proprietăți cu valori ce depășesc 70.000, respectiv 140.000 de euro, cu condiţa achitării diferenței din surse proprii. Ministerul Finanțelor propune pentru acest an alocarea unui plafon al garanțiilor de 1,5 miliarde de lei. În urma unei analize a prețurilor apartamentelor noi pe metru pătrat util în marile orașe, incluse în polul de referință, valorile variază de la 1.230 de euro în Brașov la 1.835 de euro în Cluj Napoca. În București, metrul pătrat util este de 1.424 de euro./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 aprilie

Sursa: rador.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”