Proiect care vizează majorarea cu 32% a tarifelor de transport și distribuție a energiei termice, aprobat de CGMB

Proiect care vizează majorarea cu 32% a tarifelor de transport și distribuție a energiei termice, aprobat de CGMB

Un proiect care vizează majorarea cu peste 30% a tarifelor de transport și distribuție a energiei termice practicate de RADET București a fost aprobat de Consiliul general, însă primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a dat asigurări că această hotărâre nu vizează consumatorii casnici.

"Îi asigur pe toți bucureștenii care sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare că nu vor avea sub nicio formă de suferit, deci factura nu se va majora la întreținere, la apă cală și căldură, ca urmare a faptului că regia de termoficare a municipiului a solicitat Consiliului general o majorare a tarifului cu 32%, tarif care nu a mai fost ajustat din 2011, regia aflându-se în procedură de insolvență", a precizat marți Firea, în deschiderea ședinței Consiliului general al Municipiului București.

Conform proiectului, "se avizează de principiu tarifele locale pentru serviciul public de alimentare cu energie termică prin sistemul centralizat de încălzire a municipiului București, după cum urmează: tariful pentru transportul și distribuția energiei termice furnizate prin puncte termice urbane la nivelul de 141,17 lei/Gcal (fara TVA); tarif pentru transportul energiei termice pentru consumatorii alimentați din circuitul primar la nivelul de 80,39 lei Gcal (fără TVA)".

Totodată, RADET propune modificări și la prețurile de producere și distribuție a energiei termice la centralele termice de cvartal la un nivel de 332,45 de lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termica furnizată consumatorilor casnici și la 361,97 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor noncasnici.

"Se avizează de principiu prețurile de producere a energiei termice la Centrala Termică — Casa Presei Libere (CPL) la un nivel de 171,37 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor casnici și la un nivel de 195,66 lei/Gcal (fara TVA) pentru energia termică furnizată consumatorilor noncasnici", se mai precizează în proiectul de hotărâre.

În raportul de specialitate se arată că, în afară de creșterile prețurilor de producere ale energiei termice, față de 2011, când au fost aprobate actualele tarife, prețul apei reci a crescut, în etape, de la 2,26 lei/mc la 4,13 lei/mc, iar tariful de canalizare de la 0,5 lei/mc la 0,92 lei/mc, prețul energiei electrice active rămânând practic neschimbat.

'Din analiză, se constată ca începând cu 1 iulie 2017 costurile aferente activității de distribuție și transport au fost influențate de creșterea costului specific cu energia termică pierdută la transport și distribuție de la 44,17 lei/Gcal (în tariful actual) la 56,07 lei/Gcal. Similar, în tariful de transport al energiei termice furnizat din punctele termice proprii, respectiv pentru activitatea de transport, de la 26,86 lei/Gcal (în tariful actual) la 34,18 lei/Gcal. O altă cheltuiala care influențează tariful o reprezintă cea cu apa de adaos', se mai arată în raportul de specialitate.

AGERPRES /(A-autor: Sorin Peneș, editor: Mihai Simionescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Uite o chestie care chiar merită citită...

3 A început Coldea să vorbească? / „Sebastian Ghiță este folosit, în prezent, de unii decizionali de la Belgrad și are legături cu o serie de interfețe ec…

4 1.000.000 lei într-un singur an

5 Încă un șef de Poliție „decapitat” de DNA!