Propaganda rusă se pregătește de 9 mai, Ziua Victoriei. Rusia ar fi sub amenințare existențială, iar Putin este ținta unui asasinat

Propaganda rusă se pregătește de 9 mai, Ziua Victoriei. Rusia ar fi sub amenințare existențială, iar Putin este ținta unui asasinat

Dacă anul trecut, propaganda rusă încerca să acopere lipsa de succes a doritului „război-fulger” împotriva Ucrainei, anul acesta cu ocazia Zilei Victoriei, punctele principale sunt legate de amenințarea existențială la care Rusia e supusă de Occident.

Vladimir Putin trebuie să explica numărul mare de victime cauzate de război. FOTO: Profimedia

Portalul Comisiei Europene - Eu vs Disinfo- care are ca scop contracararea dezinformării venite din zona Kremlinului, analizează cum pregătesc instituțiile media ruse sărbătoarea de 9 mai.

Totul în Rusia este afectat de război, în ciuda încercărilor presei controlate de stat de a face o întorsătură fericită pe 1 mai și de a trece peste realitatea. Acum, este vorba despre „patriotism”, prescurtare pentru militarizarea spațiului public și slăvirea liderului puternic. Adunările și evenimentele publice de 1 mai din Rusia nu au prezentat doar baloane și flori, ci și o doză mare de bannere asociate cu sărbătorirea Zilei Victoriei de 9 mai: steagul victoriei Armatei Roșii și panglicile negre și galbene ale Sfântului Gheorghe. Mobilizați-vă pentru 1 mai!”, se arată în analiză.

1 mai cu bombardamente

Forțele ruse au lansat un atac major cu rachete în toată Ucraina pe 1 mai, precum și pe 27 și 28 aprilie, pentru a răspândi din nou teroarea și teama.

Regiunile din jurul Mykolajiv, Uman, Dnipro și Kiev au fost vizate în mod special, mai ales ținte civile. „Trecuse ceva timp de la ultimul atac la nivel național din 9 martie, văzut ca un fel de comemorare pentru 8 martie, Ziua Internațională a Femeii (sărbătorită pe scară largă în Ucraina, precum și în Rusia)”, arată specialiștii europeni.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, ca întotdeauna, că ultimele atacuri cu rachete au ajuns „drept la țintă”. De asemenea, presa de stat a anunțat triumfător că bombardamentele „au lovit doar ținte strict militare”.

Cu toate acestea, camerele telefoanelor mobile au transmis instantaneu imagini din zonele reale afectate, relateaz EU vs Disinfo. Devine din ce în ce mai dificil să convingi publicul mondial că clădirile înalte, locurile de joacă pentru copii și casele obișnuite cu pensionari reprezintă „ținte militare importante”, se arată îna analiză.

Potrivit informațiilor oficiale, în localitatea Pavlohrad din regiunea Dnipro, 19 blocuri, 25 de case și o clădire industrială au fost lovite. La 28 aprilie, în Umam, 23 de civili au fost uciși când o rachetă a lovit o clădire rezidențială. Numărul morților din atacuri este în continuare în creștere.

Pregătiri pentru Ziua Victoriei

În apropierea datei de 9 Mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei, volumul retoricii Kremlinului la posturile de televiziune de stat este în creștere. Una dintre teoriile pe care se pune accent este aceea conform căreia Occidentul poartă un război împotriva Rusiei, iar Ucraina este folosită doar ca armă.

Vestul l-a însărcinat pe Zelensky să înceapă ofensiva. Armata ucraineană știe bine ce se va întâmpla cu ea, dar nu are nicio ieșire. Occidentului nu-i pasă deloc câți oameni pierde armata ucraineană. Ceea ce este mai important este o victorie morală asupra Rusiei. Nimeni nu ia în serios Ucraina în Occident. Este doar un ciocan care poate fi folosit pentru a lovi Rusia până când ciocanul se sparge. Ucrainenii vor fi terminați, polonezii vor fi următorii. Potrivit unor rapoarte, există între 10.000 și 20.000 de polonezi care luptă deja în Ucraina. Deci războiul mondial se desfășoară acum și operațiunile majore urmează să vină”, titrează propaganda rusă, conform EU vs Disinfo.

Cocktail toxic de istorie răsturnată

„În acest an, fiți pregătiți pentru un cocktail toxic de lecții de istorie răsturnate ale lui Putin și atacuri verbale împotriva Occidentului, însoțite de zăngănit aproape apocaliptic de atac nuclear”, arată portalul european.

Chiar dacă șase regiuni rusești din apropierea Ucrainei au anulat paradele, articolul citat anticipează că drumurile din jurul Pieței Roșii din Moscova vor avea vehicule supradimensionate destinate rachetelor balistice și de altă natură.

„Pe cerul de deasupra Moscovei se vor vedea probabil avioane militare. Cei care vor urca pe scenă vor vorbi cu patos despre invincibilitatea și nemurirea Rusiei istorice și vor trasa o linie istorică dreaptă de la Stalingrad la Sevastopol și la tranșeele de astăzi. Instituțiilor media vor putea compara războiul urban și distrugerea colosală a artileriei din Bakhmut cu cea din Berlin în al Doilea Război Mondial. Un „Z” uriaș acoperă deja clădirile din Moscova”, se arată în articolul citat.

În condițiile în care războiul atroce din Ucraina a provocat un număr mare de victime și în rândul armatei ruse, propaganda va folosi „vechiul truc”: „Au murit pentru apărarea Patriei! Războiul este existențial, fiind în joc supraviețuirea Rusiei!”

Persoanele care nu pot sau nu vor să fie de acord vor fi eliminate sau li se vor aplica pedepse lungi cu închisoarea, așa cum s-a întâmplat cu Vladimir Kara-Murza”, arată specialiștii europeni. Istoricul rus Vladimir Kara-Murza a primit recent 25 de ani de închisoare pentru trădare tocmai pentru că a criticat războiul.

„Occidentul încearcă să submineze unitatea țării”

Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrushev, vorbea pe 2 mai a.c., într-un interviu acordat publicației Izvestia, despre încercările Occidentului de a submina unitatea internă a Rusiei și a poporului.

Occidentul încearcă să submineze unitatea internă a țării și a poporului nostru, să-și demoralizeze cetățenii, să le inspire un sentiment de inferioritate. Instituții întregi din SUA și Europa lucrează neobosit pentru a crea cele mai nebunești teorii pseudoștiințifice”, a spus Patrushev.

El a menționat că în prezent, mai multe fundații americane face lobby în mod activ pe lângă elita de la Washington cu munca lor științifică privind planurile de scindare a Rusiei.

Miza principală, potrivit autorilor, ar trebui pusă pe crearea și menținerea instabilității în statele vecine cu Rusia, precum și pe războiul informațional, a subliniat Patrushev.

„Ar trebui să ne apărăm cu fermitate interesele naționale, cultura și istoria noastră cu preocupare pentru viitorul statului. Mașina de propagandă occidentală nu funcționează atunci când se întâlnește cu onoarea, noblețea, forța și moralitatea de nezdruncinat inerente poporului nostru ”, a adăugat Patrushev în Izvestia.

Die Welt cere asasinarea lui Putin?

Dezinformarea a mers până acolo încât să se arate că într-un articol de opinie din cunoscutul cotidian german „Die Welt” se cere asasinarea lui Putin.

Aceast exemplu de dezinformare și manipulare este ilustrativ din mai multe motive. În primul rând, a fost difuzat de un post de televiziune de stat rus, Rossiya 1, deci reflectă poziția oficială a conducerii. În al doilea rând, a denaturat grav conținutul unui articol publicat într-un ziar de renume, în acest caz ziarul german Die Welt, așa că își propune să discrediteze mass-media independentă.

Articolul din Die Welt nu menționează niciodată uciderea lui Putin, ci este o opinie despre Rusia post-Putin. Autorul acestui articol de opinie avertizează asupra încercărilor de a schimba în mod artificial regimul politic rus.

EU vs Disinfo arată că în Rusia, subiectul este tabu deoarece Putin, conform propagandei, întruchipează Rusia modernă, așa cum a spus cândva Vyacheslav Volodin, acum președintele Dumei (parlamentului): „Nu există Rusia astăzi dacă nu există Putin”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?