Propunere: Infracțiunile comise de Liviu Dragnea se dezincriminează

Propunere: Infracțiunile comise de Liviu Dragnea se dezincriminează

Ordonanța 13 pare azi o glumiță în comparație cu noile modificări propuse de PSD la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală. Anul trecut era propusă la dezincriminare doar o infracțiune cu dedicație, abuzul în serviciu, în timp ce pachetul de modificări propus azi numără cel puțin trei având ca potențial beneficiar pe Dragnea: extinderea motivelor de revizuire (dosarul Referendumul), redefinirea grupului infracțional organizat (dosarul TelDrum), decizia Curții Constituționale din 2016 prin care a fost dezincriminat parțial abuzul în serviciu se transformă intr-o lege de dezincriminare (dosarul Belina), scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Asta rezultă la prima strigare, fără prea multe dubii. La o citire mai atentă, găsim și alte potențiale dedicații. Potrivit altor propuneri de modificare a Codului de Procedură Penală, conversațiile interceptate fără legătură cu fapta nu pot fi folosite, iar datele obţinute dintr-un sistem informatic care nu au legătură cu infracţiunea se şterg definitiv. Amintiți-vă de perchezițiile procurorilor DNA la Tel Drum. Nu vreau să mă gândesc ce au găsit acolo din moment ce vedem atâta disperare de a șterge definitiv orice probe care n-au legătură cu cauza. Toate aceste propuneri par scrise direct de avocații casei de avocatură angajați de liderul PSD. Sigur, sunt și alte propuneri de modificare a Codului Penal care par scrise de avocații lui Tăriceanu, dar ele se rezumă la dezincriminarea mărturiei mincinoase, faptă de care e acuzat liderul ALDE.

Modul în care au redefinit grupul infracțional organizat este, potrivit specialiștilor în drept consultați de G4Media.ro, total nejuridic, scris flagrant cu dedicație pentru liderul PSD. Formularea este lipsită de gradul de generalitate specific definirii unor infracțiuni, iar beneficiarul nu este deloc greu de ghicit. DNA l-a acuzat oficial pe Dragnea în noiembrie 2017 de constituirea unui grup infracțional organizat în perioada cât a fost președinte al Consiliului Județean Teleorman. Ar fi trebuit nu se mai complice atât și să adauge pur și simplu un nou articol la Codul Penal, cu următorul conținut: infracțiunile care îl au pe Liviu Dragnea subiect activ se dezincriminează. Sau varianta mai subtilă, nu reprezintă infracțiune nicio faptă penală săvârșită din poziția de lider PSD sau de președinte CJ Teleorman.

PSD desființează și instituția confiscării extinse. Astfel, nici Dragnea, nici alți mari cercetați penal nu mai riscă să pățească ce i s-a întâmplat lui Dan Voiculescu. În dosarul ICA, o instanță a dispus confiscarea de la terți. În prezent, chiar dacă își trec bunurile furate pe numele rudelor, copiilor, amantelor, există riscul de a pierde toată agoniseala. Modificările propuse fac practic inoperabilă acestă măsură de siguranță, adică confiscarea extinsă a bunurilor provenite din infracțiuni. Dacă ele au fost transferate pe numele unei terțe persoane, nu pot fi confiscate decât în situația în care persoana știa că provin din infracțiuni. Or, mai trebuie și dovedit că știa, astfel că lucrurile se complică teribil.

Aceste acțiuni din Parlamentul României reprezintă sfidarea absolută. Nu le mai pasă nici de reacția publicului intern, nici de partenerii externi. Dragnea a realizat că nu poate conta prea mult nici pe Dăncilă pentru a emite un OUG salvator, din moment ce l-a amenințat cu demisia. În această situație, liderul PSD încearcă să rezolve totul brutal, pe repede înainte, în Parlament.

Atenție mare! Dacă modificările trec de Parlament și intră în vigoare fie și un minut, răul nu mai poate fi reparat! În penal, acționează principiul legii mai favorabile, care-i va scăpa de toate infracțiunile comise, chiar dacă următorul Parlament corectează legislația distrusă acum de PSD.

Ca să îngroape această veritabilă mineriadă împotriva legislației penale într-o perdea groasă de fum, Dragnea a ocupat spațiul public și le-a umplut mâinile adversarilor cu două teme diversioniste: mitingul pentru familia tradițională și legile siguranței, cu care încearcă sa-i țină pe toți în șah. În plan extern, liderul PSD face mai departe eforturi disperate să tranzacționeze interesele României în nume personal. Vezi ultima decizie impusă în guvern peste capul ministrului de externe de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim. Așa înțelege el să cumpere bunăvoința israelienilor tot pentru a-și susține propria cauză, târguind ca la piață interese strategice sau marile contracte militare.

Acest politician periculos va trebui cumva oprit înainte să distrugă o țară întreagă, avertizează Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .
 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria