Protecția Consumatorilor continuă controalele la instituțiile financiare nebancare, unde s-au descoperit dobânzi și de 9.000%

Protecția Consumatorilor continuă controalele la instituțiile financiare nebancare, unde s-au descoperit dobânzi și de 9.000%

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor vor continua să controleze instituțiile financiare nebancare (IFN-urile) din județele din Ardeal, precum Brașov, Sibiu, Alba, Mureș, Harghita și Covasna, după ce au fost descoperite dobânzi și de 9.000%, "ascunse în contracte", a anunțat, vineri, comisarul-șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor din Regiunea Centru, Claudiu Susanu.

Protecția Consumatorilor încearcă și schimbarea legii privind aceste IFN-uri, a mai spus Susanu.

"Continuăm activitatea tot ceea ce înseamnă departamentul financiar bancar, unde pe lângă activitățile intense pe care le-am avut la nivel național, regional și local, referitoare la IFN-uri, unde din păcate am descoperit lucruri îngrijorătoare. Și aici mă refer ca exemplu, la dobânzi care au ajuns între 8.000 și 9.000 la sută. Sunt chestiuni reale, ascunse prin diferite tertipuri în contractele încheiate cu consumatorii. Lucrurile pe care noi încercăm să-l sancționăm acolo unde este în neregulă, dar președintele Autorității face demersuri suplimentare și pentru anumite modificări legislative în acest sens", a precizat Susanu, într-o conferință de presă.

Spre deosebire de cei din județele Brașov, Alba, Mureș, Harghita sau Covasna, sibienii au reclamat mult mai mult în acest an clauzele abuzive din contractele cu băncile, cu operatorii de telefonie mobilă sau furnizorii de servicii, potrivit unui raport pe prima jumătate a anului, a Protecției Consumatorilor din Sibiu.

Claudiu Susanu a prezentat vineri, la Sibiu, raportul pe prima jumătate a anului, din care reiese că s-au dat amenzi în valoare de 1,4 milioane de lei, mai puțin cu 100.000 de lei față de anul trecut, pentru că inspectorii se concentrează și pe prevenție și încearcă după primul control, dacă nu este ceva grav, să-i avertizeze pe agenții economici, neavând un plan de amenzi de îndeplinit.

AGERPRES/(A-autor: Isabela Paulescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...