Protest de amploare la Varşovia, în Polonia | FOTO VIDEO

Protest de amploare la Varşovia, în Polonia | FOTO VIDEO

Zeci de mii de oameni au manifestat în centrul Varşoviei, duminică, împotriva Partidului Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, ca răspuns la un apel al fostului prim-ministru Donald Tusk, transmite dpa.

În timp ce organizatorii au susţinut că o jumătate de milion de persoane s-au alăturat marşului de protest, agenţia de ştiri PAP a estimat numărul între 100.000 şi 150.000, pe baza unor cifre neoficiale ale poliţiei, notează Agerpres.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace şi fost lider al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, s-a aflat printre manifestanţi.

Apelul lui Tusk, liderul Platformei Civice liberal-conservatoare (PO), a fost susţinut de alte partide de opoziţie.

„Nu, democraţia nu va muri în Polonia. Nu se va reveni la calm. Vom striga cu putere”, a declarat Tusk.

Marşul a marcat ziua de 4 iunie 1989, când au avut loc a avut loc primele alegeri parţial libere, care au fost văzute ca o victorie de către mişcarea pro-democraţie şi Solidaritatea şi au pus capăt regimului comunist.

Protestul de duminică a vizat, de asemenea, o nouă lege care creează o comisie de anchetă menită să investigheze persoanele cu funcţii publice care au acţionat în interesul Rusiei şi au adus atingere securităţii Poloniei în perioada 2007-2022.Criticii au afirmat că legea vizează politicienii din opoziţie, precum Tusk, care a fost prim-ministru între 2007 şi 2014. Guvernul PiS l-a acuzat pe acesta că a luat decizii care au adus prejudicii securităţii naţionale.

Legea a fost criticată de Uniunea Europeană şi de Statele Unite ale Americii.

„Ne aflăm astăzi aici, toată Polonia, toată Europa, întreaga lume pot vedea cât de puternici suntem, cât de mulţi dintre noi sunt pregătiţi să lupte pentru libertate şi democraţie, ca în urmă cu 30 şi 40 de ani”, a spus Tusk mulţimii.

Alegerile parlamentare sunt aşteptate în toamnă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ne-am uitat şi între picioarele ei” / O concurentă de la Vocea României, în atenția CNA

2 Andreea Esca dispare un timp de la știrile Pro TV. La 51 de ani se lansează într-o nouă provocare

3 Simona Halep a dat în judecată compania canadiană care a produs suplimentul contaminat / Cere despăgubiri de câteva milioane de dolari

4 „Sunt șocat, sunt consternat și, în același timp, debusolat” / Dorian Popa, țepuit de milionarul Donca

5 VIDEO Momentul arestării interlopului Rechinul, care a furat 200.000.000$ de pe carduri în Mexic