Protest în Jamaica împotriva vizitei prinţului William al Marii Britanii şi a soţiei lui, Kate

Protest în Jamaica împotriva vizitei prinţului William al Marii Britanii şi a soţiei lui, Kate

Mai mulţi manifestanţi au protestat marţi în faţa reprezentanţei britanice de la Kingston împotriva vizitei prinţului William al Marii Britanii şi a soţiei lui, Kate, în Jamaica, cu prilejul unui turneu de o săptămână în regiunea Mării Caraibilor organizat pentru a sărbători Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a, informează AFP.

Protestatarii au cerut ca monarhia britanică, fostă putere colonială, să plătească compensaţii şi să-şi prezinte scuze pentru rolul său în comerţul cu sclavi, care a adus sute de mii de africani pe insulă pentru a munci în condiţii inumane.

Foto: (c) Gilbert Bellamy/REUTERS


''Sunt aici pentru a-mi reprezenta strămoşii, care au murit sclavi şi au fost ucişi de opresiunea albilor'', a spus Clement ''Jawari'' Deslandes, unul dintre manifestanţii care au protestat înaintea sosirii cuplului princiar.

El a explicat că i se pare un fel de insultă la adresa strămoşilor săi faptul că ''un membru al familiei regale vine aici, fără nicio grijă, fără să simtă vreo remuşcare''.

''Au acest privilegiu al nobilimii'', a mai spus protestatarul. ''Ei vin aici, iar noi trebuie să le întindem covorul roşu. Epoca aceea a apus'', a subliniat el.

Turneul lui William şi Kate în regiunea Mării Caraibilor a întâmpinat deja dificultăţi după ce prima etapă a vizitei, preconizată să se desfăşoare într-un sat din Belize, a fost anulată din cauza unui conflict între populaţia locală şi o organizaţie caritabilă patronată de prinţul William.


Foto: (c) Rudolph Brown/EPA


Vizita ducelui şi ducesei de Cambridge, care vor merge apoi în Bahamas, are loc într-un moment când în Jamaica există voci care susţin exemplul statului Barbados, care a devenit republică în 2021.

Jamaica, colonizată de spanioli după sosirea lui Cristofor Columb, a intrat în 1655 sub dominaţia coroanei britanice, care a folosit sclavia pentru a dezvolta economia insulei.


Foto: (c) Rudolph Brown/EPA


Acest stat insular şi-a obţinut independenţa în 1962, dar a rămas o monarhie parlamentară al cărei şef de stat este regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro