Protest în Piața Universității față de poziția lui Iohannis cu privire la unirea cu R. Moldova

Protest în Piața Universității față de poziția lui Iohannis cu privire la unirea cu R. Moldova

Câteva zeci de persoane au protestat sâmbătă seara, în Piața Universității, față de poziția exprimată de președintele Klaus Iohannis în ceea ce privește unirea cu Republica Moldova, scandând mesaje unioniste și afișând pancarte critice la adresa declarațiilor șefului statului pe acest subiect.

Mitingul a fost organizat de Platforma Unionistă "Acțiunea 2012", iar președintele acesteia, George Simion, a declarat că scopul protestului este de a cere din partea Palatului Cotroceni "un dialog decent cu societatea civilă", pe subiectul Republica Moldova.

"Dacă această solicitare de dialog nu se materializează, pe parcursul săptămânii viitoare o să protestăm în fața Palatului Cotroceni. Noi vrem să aibă Administrația Prezidențială o poziție constructivă și să lucreze concret pentru frații noștri, pentru 3 milioane de români de peste Prut. Nu există această variantă de aderare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, singura șansă a Republicii Moldova de stabilitate, de integrare europeană și de luptă pentru bunăstare este alături de România, făcând parte din România, așa cum a făcut parte și în perioada interbelică", a susținut Simion.

El a criticat faptul că Iohannis și-ar fi schimbat poziția referitoare la unirea cu Republica Moldova față de ce declara pe acest subiect în campania electorală.

"Pentru noi, declarațiile lui Klaus Iohannis au fost o imensă trădare. Ne-a durut sufletul ca români din România, ne-a durut și mai mult sufletul pentru frații din Basarabia care au ascultat aceste declarații și speranțele lor pentru unire au fost destrămate întrucâtva. Ne dorim altă atitudine din partea președintelui, să aibă aceleași declarații pe care le-a avut în campania electorală. E inadmisibil să declari una în timpul campaniei pentru a atrage voturi și după aceea, la un an de mandat, să te contrazici singur. De altfel, suntem și împotriva felului în care Adminstrația Prezidențială condusă de Dan Mihalache a tratat subiectul Basarabiei. Nu există un consilier cu care se poate discuta pe subiectul Republicii Moldova, deși noi am solicitat acest lucru", a mai spus George Simion.

Acesta a precizat că organizația pe care o conduce a înaintat Cancelariei Prezidențiale încă din 2015 o serie de solicitări, precum numirea unui consilier prezidențial pe problema Republicii Moldova, decorarea președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, sau realizarea unor demersuri pentru înființarea unui minister al reunificării.

La finalul protestului, Simion i-a anunțat pe manifestanți că un nou miting va fi organizat, pe 24 februarie, în fața Palatului Cotroceni. "Suntem dispuși să stăm zi și noapte adoptând forme de protest extreme, dacă e nevoie, pentru ca vocea fraților noștri de peste Prut să fie auzită. (...) Dacă nu trece la fapte, răbdarea noastră s-a terminat", a mai spus acesta.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri că o posibilă unire a României cu Republica Moldova poate fi discutată la momentul la care lucrurile sunt stabile și merg bine în cele două țări.

"Drumul spre Europa trebuie consolidat, situația din Moldova trebuie să se stabilizeze, economia moldoveană trebuie să repornească. Următorul pas, după părerea mea, este integrarea europeană a Moldovei, iar cealaltă parte — unirea — poate fi discutată atunci când și într-o parte și în alta a Prutului lucrurile sunt foarte stabile și merg bine. Să pui acum întrebarea unirii Moldovei cu România mi se pare un demers puțin serios, dacă ne uităm în jur, problema Transnistriei, (...) este chestiunea stabilității economice, combaterii corupției, care indiferent cum o vedem se află într-o parte și în alta a Prutului la niveluri foarte diferite și atunci, după ce rezolvăm aceste probleme pentru care cunoaștem soluțiile, putem să abordăm și problemele mai complicate și să începem să discutăm", a declarat Iohannis, la dezbaterea publică ''Dialog pentru România. Primăvara politică a societății civile'', întrebat cum vede ideea de reunificare cu Republica Moldova.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria