Proteste anticomuniste la Praga

Aproximativ 5.000 de persoane au defilat miercuri la Praga pentru a protesta împotriva preşedintelui Milos Zeman, acuzat că ar fi prorus şi prochinez, şi a premierului populist Andrej Babis, acuzat de colaborare cu fosta poliţie secretă StB înainte de 1989, al cărui guvern minoritar a fost instalat cu sprijinul Partidului Comunist, potrivit AFP.

Organizatorii au ales data simbolică de 21 august, când se împlinesc 51 de ani de la invazia sovietică din 1968 care a zdrobit mişcarea reformatoare "Primăvara din Praga" şi 50 de ani de la reprimarea brutală de către noul regim promoscovit a protestelor masive lansate spontan în august 1969.

"Avem un preşedinte care se orientează spre Moscova şi spre China comunistă, avem un premier care a colaborat cu StB", a afirmat Kamila Mucikova, 91 de ani, fostă prezentatoare la televiziune, care comenta în direct în august 1968 ocuparea ţării sale de către trupele sovietice.

 


Foto: (c) Petr David Josek / AP


"La 30 de ani după (căderea regimului în 1989), comuniştii dau sfaturi guvernului. Ei sunt peste tot. Este periculos", a insistat ea, aclamată de către manifestanţi.

Invazia sovietică s-a soldat cu 137 de morţi între august şi decembrie 1968. În august 1969, cel puţin cinci tineri cehi, între care un băiat de 14 ani, au fost ucişi de gloanţe şi alte sute de persoane rănite la Praga şi la Brno (est) de către membri ai "Miliţiilor populare", unităţi paramilitare compuse din comunişti zeloşi, fideli Moscovei.

Defilarea de miercuri a fost convocată la apelul ONG "Un milion de momente pentru democraţie", organizatoare din aprilie a unei serii de manifestaţii anti-Zeman, anti-Babis, dintre care cea mai importantă după căderea comunismului în 1989 a reunit în iunie la Praga 250.000 de persoane. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Şeful spitalului principal din Wuhan a murit de infecţie cu coronavirus. Partidul ar vrea să amâne Congresul d…

2 VIDEO Priviți, presa americană independentă continuă să publice imagini cu adevărul din China

3 Nu vă lăsați manipulați de mafia securistă!

4 Udrea / Eram în topul politicienilor care conduc astăzi țara și chiar Europa, dacă nu era un plan ticluit afară…

5 PSD lăcrimează / Carmen Dan, Manda, Codrin Ștefănescu și Mitralieră când îl văd pe Dragnea adus cu cătușe...

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade