Proteste în Iran: Eleve curajoase îl huiduie pe un membru al temutei forțe paramilitare Basij VIDEO

Proteste în Iran: Eleve curajoase îl huiduie pe un membru al temutei forțe paramilitare Basij VIDEO

O nouă înregistrare video postată online pare să arate elevele care îl huiduie pe un membru al temutei forțe paramilitare Basij din Iran, după ce protestele antiguvernamentale care au cuprins țara s-au extins și în sălile de clasă, relatează BBC.

Proteste de amploare în Iran după moartea lui Mahsa Amini foto Twitter/ @amnesty

Adolescentele sunt văzute fluturându-și eșarfele în aer și strigând „dispari, Basij” către bărbatul care ar fi fost rugat să le vorbească.

Voluntarii Basij au ajutat autoritățile să reprime protestele, care au izbucnit după moartea unei tinere reținute pentru că a încălcat legea hijabului.

Alte imagini difuzate pe rețelele de socializare par să arate o femeie în vârstă care aplaudă în timp ce niște eleve fără hijab, îmbrăcate în uniforme negre, scandează „libertate, libertate, libertate” la un protest în stradă.

Într-o a treia înregistrare video, care ar fi fost filmată în orașul Karaj, se văd eleve țipând și fugind de un bărbat, despre care se crede că este un membru al forțelor de securitate, îmbrăcat în civil și care conduce o motocicletă.

Tulburările au fost declanșate de moartea lui Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani care a intrat în comă la câteva ore după ce a fost reținută de poliția morală la 13 septembrie la Teheran. Se presupune că aceasta nu și-a acoperit suficient părul. Ea a murit la spital trei zile mai târziu.

Familia ei a afirmat că ofițerii au bătut-o cu o bâtă în cap. Poliția a negat că fata a fost maltratată și a declarat că a suferit un atac de cord.

Primele proteste au avut loc în nord-vestul Iranului, de unde era originară Amini, iar apoi s-au răspândit rapid în întreaga țară.

Tinerele femei au fost în fruntea tulburărilor, dar abia luni elevele au început să participe la proteste în număr mare.

Aceasta a avut loc la o zi după ce forțele de securitate au asediat pentru scurt timp prestigioasa Universitate de Tehnologie Sharif din Teheran ca răspuns la un protest în campus. Zeci de studenți ar fi fost bătuți, legați la ochi și luați de acolo.

Luni, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a rupt tăcerea în legătură cu tulburările și a acuzat SUA și Israelul, inamicii de moarte ai Iranului, de orchestrarea „revoltelor”. De asemenea, el a acordat sprijinul său deplin forțelor de securitate, care au fost acuzate de grupurile pentru drepturile omului de uciderea a zeci de persoane.

Marți, au existat informații potrivit cărora bilanțul morților în urma confruntărilor dintre personalul de securitate și protestatarii antiguvernamentali din orașul Zahedan, situat în sud-estul țării, a crescut la 83 de victime.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”