Protestele din țară împotriva legilor justiției și a modificărilor la Codul fiscal s-au încheiat (grupaj)

Protestele din țară împotriva legilor justiției și a modificărilor la Codul fiscal s-au încheiat (grupaj)

Câteva zeci de mii de oameni au protestat duminică seara în mai multe orașe din țară și în Capitală cerând retragerea legilor Justiției, respingerea în Parlament a Ordonanței privind modificarea legislației fiscale, demisia Guvernului și a președinților Camerei Deputaților și Senatului.

* Proteste în țară împotriva legilor justiției și a modificărilor la Codul fiscal (grupaj)

Manifestările s-au încheiat în jurul orei 22,00, fără incidente.

Dacă în București s-au strâns peste 20.000 de participanți la miting, în țară, în majoritatea cazurilor au ieșit în stradă câteva sute de oameni. Au fost și orașe unde s-a înregistrat o prezență mai ridicată, inclusiv comparativ cu protestele anterioare, din această lună — aproximativ 3.000 de protestatari la Brașov sau 7.000 la Sibiu.

***SIBIU

Peste 7.000 de sibieni au mărșăluit duminică seara, pe principalele bulevarde din oraș, într-un miting autorizat, a precizat pentru AGERPRES organizatorul manifestării, Doru Apostol.

Protestul, care a fost unul autorizat, s-a încheiat la ora 21,00, fără incidente.

Protestatarii au scandat în premieră "Codruța, ia-o pe Olguța!", dar și lozinci mai vechi, "PSD, ciuma roșie!", "DNA să vină să vă ia!", "Demisia!", "Anticipate!".

***BRAȘOV

Peste 3.000 de persoane au protestat la Brașov, pentru a patra săptămână consecutiv, cerând retragerea Legilor Justiției și anularea modificărilor la Codul Fiscal.

Începând cu ora 18.00, câteva sute de persoane s-au adunat în fața Prefecturii, de unde, după o oră, au plecat în marș spre Piața Sfatului, pe bulevardul Eroilor-str.Castanilor-str.-Iuliu Maniu-str.Nicolae Iorga-str.Mureșenilor.

În drum spre Piața Sfatului, numărul celor care formau coloana a depășit 3.000 de persoane, potrivit unor surse.

Circulația mijloacelor de transport în comun a fost, pentru scurt timp, afectată de trecerea coloanei de manifestanți.

Protestatarii au scandat "Hoții", "DNA să vină să vă ia", "PSD și ALDE să plece de la guvernare", "Fără corupți la guvernare", "PSD, ciuma roșie", "Demisia", "Jos Guvernul mincinos", "Nu vrem să fim o nație de hoți". Ei au fluturat steaguri, au suflat în vuvuzele, au bătut în tobe și au sunat din clopoței și tălăngi.

Pe pancartele manifestanților se putea citi: "Jos ghiara de pe Justiție", "Ne-am săturat să rezistăm", "Vrem dreptate, lustrație și Justiție", "Doamne, scapă-ne de nea Dracnea", "Clinica#Jilava oferă tratament gratuit împotriva ciumei roșii. Perioada minimă de tratament 30 de ani".

Printre protestatari s-au aflat și reprezentanți ai filialei județene Cartel Alfa.

Acțiunea de protest a fost autorizată în intervalul orar 18.00-21.00, numărul participanților fiind cel mai mare comparativ cu ultimele trei proteste din această lună. Organizatorul protestului din partea societății civile, Radu Hossu, a anunțat că protestele vor continua "până când Legile Justiției vor fi puse în dezbatere publică și noul Cod fiscal anulat''.

Protestul s-a încheiat la ora 21.00 fără incidente.

***IAȘI

Peste 2.000 de oameni au ieșit din case pentru a participa la un miting și un marș de protest față de modificările aduse legilor Justiției și Codului Fiscal.

Persoane de toate vârstele au venit în Piața Unirii și au scandat mesaje împotriva guvernului, a liderilor PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, dar și la adresa ministrului Justiției, Tudorel Toader. În Piața Unirii s-au auzit lozinci precum "PSD, ciuma roșie", "PSD partid de hoți", "Veniți cu noi, vă fură și pe voi", "Dragnea la închisoare, nu la guvernare", "Dragnea, România nu e a ta", "România, trezește-te".

Acompaniați de zgomotul vuvuzelelor, fluierelor și huiduielilor, manifestanții au plecat în marș pe străzile din centru. În fața sediului PSD, au scandat din nou lozinci antiguvernamentale și împotriva lui Liviu Dragnea. Ei au purtat pancarte pe care se putea citi "Terminăm ce am început în 1989", "Jos PSD", "Cetățenii au dreptul și obligația să apere România", "Iohannis, ești bine?", "Care e viitorul meu? Dragnea vreau să știu și eu", "Fără condamnați sau inculpați în funcții publice, pe viață!"

***CLUJ

Câteva sute de persoane au participat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, la protestul organizat împotriva Legilor justiției și a Guvernului.

Oamenii s-au strâns, ca de obicei, în centrul orașului, lângă biserica Sf. Mihail, acolo unde vineri a fost inaugurat Târgul de Crăciun, protestul desfășurându-se printre căsuțele din care se vând podoabe de pom, cadouri și dulciuri.

Manifestanții au scandat lozinci — "Hoții", "Dragnea nu uita, România nu-i a ta", "DNA să vină să vă ia" sau "Demisia!".

După aproximativ o oră de la începerea protestului, manifestanții au pornit în marș prin oraș, către Palatul de Justiție și apoi spre unul din cartierele orașului Cluj-Napoca, iar ulterior au făcut drum întors către centru.

Pe drum, oamenii au agitat steaguri tricolore și au făcut zgomot folosind diverse obiecte. Unii au afișat bannere cu mesaje precum "Când nedreptatea devine lege, nesupunerea devine datorie", "Noi suntem statul paralel, Dragnea nu ai viză în el", "Toți pentru justiție", "Vă jucați cu focul, curând mămăliga va exploda" sau "Curaj, DNA vino și îi ia".

În marșul lor, manifestanții au blocat carosabilul. Coloana protestatarilor a fost însoțită permanent de jandarmi și polițiști.

***TIMIȘ

Sute de protestatari au scandat, la Timișoara, minute în șir, lozinci îndreptate împotriva liderului PSD, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și a ''statului paralel''.

''În ciuda ploii, am ieșit din casă pentru că ne pasă, pentru că interesele majorității românilor cinstiți din țara asta sunt mai importante decât ploaia'', a spus unul dintre participanții la protest și la marș.

Potrivit organizatorilor, circa 500 de manifestanți au protestat inițial în Piața Libertății, după care au pornit în marș spre Palatul Dicasterial, unde se află instanțele de judecată, pe parcurs alăturându-se alți circa 300 de protestatari. Oamenii au cerut demisia liderului PSD, Liviu Dragnea, independența Justiției, legi egale pentru toți, "fără super-imunitate".

''Dragnea nu uita, pușcăria-i casa ta'', ''Rezistăm, nu cedăm!'', ''Democrație, nu oligarhie'', ''Jos guvernul mincinos'', ''Lege pentru toți, nu pentru hoți'', ''Dragnea și gașca ta legalizați corupția'', ''Nu vrem să fim conduși de hoți'', ''DNA să vină să vă ia!'', ''Hoții, hoții'', ''PSD ciuma roșie'', ''Dragnea, nu uita: România nu-i a ta'', ''Ne-am săturat'', ''Să vă fie frică, țara se ridică'', sunt câteva dintre lozincile pe care le-au scandat cei prezenți.

În fața sediului instanțelor de judecată, manifestanții au protestat circa 20 de minute, după care o parte dintre manifestanți au revenit în Piața Libertății. Aici, organizatorii au anunțat că, duminica viitoare, întâlnirea protestatarilor va avea loc de la aceeași oră, 18.00.

***DOLJ

Circa 1.500 de persoane au mărșăluit pe străzile A.I.Cuza și Calea București din centrul Craiovei, într-un protest împotriva legilor justiției și a modificărilor la Codul fiscal.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 21.00, în Piața Mihai Viteazu, punctul de unde s-a plecat în marș.

Traseul protestatarilor a fost Piața Mihai Viteazu — Universitate — Judecătoria Craiova — McDonald's — Calea București — intersecția cu str.Unirii — Piața Mihai Viteazu.

Oamenii au fluturat steaguri tricolore și au scandat: "Justiție, nu corupție!", "Nu stați la balcoane, că muriți de foame!", "Ieșiți din casă dacă vă pasă!", "Nu vrem să fim o nație de hoți", "PSD, ciuma roșie", "Tăriceanu, nu uita, va veni și ziua ta!".

***CONSTANȚA

Câteva sute de persoane, activiști civici care s-au mobilizat pe rețelele de socializare, dar și oameni care au răspuns invitației unor confederații sindicale, au participat, începând cu ora 18.00, la o manifestație de protest organizată pe platoul Prefecturii, sub sloganul "Constanța contează — Țara n-a votat hoția, voi nu sunteți România".

Circa 800 de manifestanți au pornit, în jurul orei 19.30, într-un marș de protest, prin oraș, către sediul Organizației Județene a PSD. Protestarii constănțeni au purtat pancarte și au scandat: "Vrem justiție, nu corupție!"; "PSD, ciuma roșie !", "DNA, să vină să va ia!, "Nu vrem să fim o națiune de hoți, Dragnea și ai lui trădătorii neamului!", "Popor trădat de un condamnat!", "Dragnea nu uita, așteptăm și cartea ta!", "Ați reușit, ne-ați unit!" sau "ALDE și PSD aceeași mizerie!", "Ieșiți din casă/ Dacă vă pasă !".

***BISTRIȚA-NĂSĂUD

Peste 150 de persoane au participat la protestul organizat în fața Palatului Administrativ din municipiul Bistrița.

Protestul a fost autorizat între orele 18,00 — 20,00, oamenii pornind și într-un marș prin centrul istoric al orașului, fluturând steaguri tricolore și folosindu-se de vuvuzele pentru a atrage atenția trecătorilor.

S-a scandat, printre altele, "Hoții", "Jos penalii", "Jos mafia", "DNA să vină să vă ia", "Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta", "Justiție, nu corupție".

Manifestanții au făcut un popas la statuia poetului Andrei Mureșanu de lângă Biserica Evanghelică, unde au intonat "Deșteaptă-te, române" și și-au făcut auzite nemulțumirile cu ajutorul unei portavoci.

Printre protestatari s-au aflat membri PNL, în frunte cu liderul județean Ioan Turc, sindicaliști, adolescenți și pensionari, dar și familii tinere însoțite de copii.

Protestul s-a încheiat tot în fața Palatului Administrativ, oamenii manifestându-și intenția de a se întâlni în același loc și duminica viitoare.

***MARAMUREȘ

Peste 500 de persoane au protestat în Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, împotriva Guvernului, a legilor justiției și a măsurilor fiscale care vor intra în vigoare din luna ianuarie 2018.

"Se pare că acest Guvern, dar și parlamentarii au propria agendă și nu mai sunt interesați de cetățeni, de economie, de prețuri, de faptul că, zilnic, sute din tineri pleacă din țară pentru a-și găsi un loc de muncă(...) Pe ei nu-i interesează că benzina s-a scumpit, că majoritatea celor ce muncesc cinstit în această țară, la anul, vor trăi și mai greu, dar sunt preocupați să-și tragă legi care să-i scutească de închisoare. Ce fel de oamenii sunt ăștia? Clasa asta politică lupta împotriva propriilor cetățeni prin tot ce face de un an de zile", a spus unul dintre protestatari, un bărbat de 40 de ani, om de afaceri.

Manifestanții au pornit în marș prin oraș și s-au oprit în fața sediului PSD Maramureș, unde au strigat minute în șir " Hoții !" și "PSD ciuma roșie!". Marșul a continuat spre centrul nou al municipiului Baia Mare, după un ocol prin principalele cartiere din oraș.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș, marșul s-a derulat fără incidente.

Alte proteste, la care au participat câteva zeci de persoane, au avut loc în orașele Sighetu Marmației și Borșa.

***SATU MARE

Circa 50 de persoane au protestat în fața sediilor PSD și ALDE din municipiul Satu Mare, scandând lozinci antiguvernamentale. Protestatarii s-au adunat în Pasajul Corneliu Coposu, de unde au pornit spre sediul PSD și ulterior spre sediul ALDE din Centrul Vechi al orașului. Oamenii au afișat pancarte pe care se putea citi "Jos Penalii", "PSD = RUȘINE". Protestul s-a încheiat după circa o oră și jumătate, coloana fiind supravegheată de jandarmi.

***GALAȚI

Peste 500 de persoane au protestat, duminică seara, pe platoul din fața sediului Prefecturii Galați, nemulțumite de modificările la legile Justiției și de activitatea guvernului, după care au plecat în marș pe principalele străzi ale orașului.

Coloana de manifestanți a fost însoțită de echipaje ale jandarmilor și poliției.

Manifestanții au scandat "Hoții", "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roșie", "Anticipate" sau "Ați reușit și ne-ați unit".

Protestatarii au suflat în vuvuzele și fluiere, au fluturat steaguri tricolore și ale Uniunii Europene și au afișat pancarte și bannere pe care scria "Toți pentru justiție", "Luptăm, justiția apărăm", "Susținem DNA", "Demisia Guvernului" sau "Pe noi ne manipulează conștiința".

***HUNEDOARA

Peste o sută de oameni au protestat duminică seara, timp de două ore, la Deva, nemulțumiți de proiectul de modificare a legilor justiției, dar și de actualul partid de guvernământ.

Manifestarea a avut loc în fața statuii regelui Decebal, din Piața Victoriei, pe o ploaie măruntă și rece.

Protestatarii au strigat lozinci împotriva PSD și a Guvernului: "Omul cu mustață, ne-a furat pe față", "PSD-ciuma roșie", "Vrem justiție, nu corupție", "Jos penalii!".

Protestul a fost autorizat și s-a desfășurat fără incidente.

***SĂLAJ

Circa 100 de persoane s-au strâns în centrul Zalăului pentru a-și exprima nemulțumirea față de Guvern și PSD. . Oamenii au purtat portrete ale unor înaintași iluștri, precum Iuliu Maniu sau Corneliu Coposu.

Manifestanții nu au avut pancarde, ci doar câteva drapele tricolore, fluiere și vuvuzele. Ei au scandat: "PSD — ciuma roșie", "DNA să vină să vă ia", "Dragnea scriitor", "Schimbarea în bine începe cu tine" sau "Dacă vă pasă, ieșiți din casă" și au intonat imnul național.

Câțiva dintre cei prezenți au purtat la vedere decupaje cu chipurile unor mari personalități istorice române — Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, Alesandru Papiu Ilarian și Victor Deleu, dar și maghiare — Ady Endre și Miklos Wesselenyi.

AGERPRES/ AS-autori: Isabela Paulescu, Jana Pintili, Daniela Malache, Elena Stanciu, Maria Mitrică, Dan Mihăescu, Tina Țucui, Otilia Halunga, Leontin Cupar, Gheorghe Pietrar, Dan Paic, Sorin Blada, Sebastian Olaru, editor: Diana Dumitru, Cristina Tatu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine minte? / Blandiana, acuzaţii grave la adresa lui Dinescu. Ce ar fi spus acesta despre tinerii morţi la Revo…

2 ULTIMA ORĂ Uragan DNA la 22 de instituții publice și 12 firme apropiate de Darius Vâlcov privind contractele d…

3 Ce face fosta soţie a lui Mihai Neşu, la șapte ani de la divorț

4 ULTIMA ORĂ Soția bărbatului care a omorât doi muncitori în Onești a fost reținută / În poșeta femeii au fost găs…

5 Uff, găina bătrână se screme să pară „bună”...