Protestul se inflamează în Spania după un controversat caz de agresiune sexuală

Protestul se inflamează în Spania după un controversat caz de agresiune sexuală

Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă la Pamplona, în nordul Spaniei, în a treia zi a unei vaste mişcări de protest ce a strâns deocamdată şi peste 1,2 milioane de semnături într-o petiţie online împotriva unei decizii a justiţiei, care a disculpat de infracţiunea de viol cinci indivizi ce au agresat sexual o tânără în vârstă de 18 ani, relatează agenţiile AFP şi EFE.

La apelul Mişcării feministe din Pamplona, între 32.000 şi 35.000 de persoane au participat la un marş în Pamplona, după acţiuni similare din ultimele două zile.


Foto: (c) Alvaro Barrientos / AP


Cinci bărbaţi din Sevilla, cu vârste între 27 şi 29 de ani, supranumindu-se ei înşişi "haită", au fost condamnaţi la nouă ani de închisoare pentru delictul de "abuz sexual" asupra unei tinere madrilene de 18 ani, în timpul sărbătorilor de la San Fermin în vara lui 2016, agravat de "abuz de slăbiciune". Însă jucătorii nu au reţinut acuzaţia de viol, pentru care Codul Penal spaniol prevede că trebuie să existe "intimidare" sau "violenţă".

Ei au filmat scena şi, în plus, s-au lăudat cu ce au făcut, dar fata a fost nevoită să explice la proces atitudinea ei pasivă ce rezultă din imagini. Mai mult, apărătorii celor cinci făptaşi au susţinut că victima - care anterior băuse sangria - a consimţit raporturile sexuale, întrucât nu a părut să se împotrivească.

Între timp, peste 1,2 milioane de persoane au semnat o petiţie online prin care se solicită Curţii Supreme revocarea judecătorilor care au dat verdictul în acest dosar, în urma căruia, în contextul protestelor, guvernul condus de Mariano Rajoy a anunţat că va studia eventualitatea revizuirii Codului Penal.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat