PSD a depus la Parlament cererea de convocare a BPR pentru soluţii la limitarea accesului pacienţilor cronici în spitale

PSD a depus la Parlament cererea de convocare a BPR pentru soluţii la limitarea accesului pacienţilor cronici în spitale

PSD a transmis conducerii Parlamentului solicitarea privind convocarea de urgenţă a Birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, pentru găsirea unor soluţii legislative în privinţa limitării accesului pacienţilor cronici la tratament în spitale, în urma unui Ordin emis de secretarul de stat Raed Arafat.

"Grupul parlamentar PSD din Camera Deputaţilor solicită convocarea, de urgenţă, a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în vederea identificării cadrului procedural optim pentru dezbaterea situaţiei curente, împreună cu reprezentanţi ai organizaţiilor pacienţilor, ai Consiliului Naţional pentru Siguranţa Pacienţilor şi ai Colegiului Medicilor din România, precum şi cu preşedinţii comisiilor de specialitate din Senat, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, respectiv din Camera Deputaţilor, dr. Nelu Tătaru, dar şi cu dl. Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, respectiv dr. Raed Arafat, şef al Departamentului pentru situaţii de urgenţă, pentru deblocarea acesteia prin soluţii la nivel legislativ", se precizează în solicitarea depusă la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor de liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

PSD precizează că solicitarea este făcută "având în vedere Ordinul nr. 9490 din 4.10.2021 privind instituirea unor măsuri necesare la nivelul unităţilor sanitare publice cu paturi pentru combaterea pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, emis de Comandantul Acţiunii - secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, şi avizat de ministrul interimar al Sănătăţii, dl. Cseke Attila, prin care se restricţionează accesul pacienţilor cu boli cronice la serviciile medicale spitaliceşti".

De asemenea, social-democraţii menţionează în cerere că aceste prevederi ale ordinului "contravin art.34, al 1 din Constituţia României, care statuează că dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat".

"În anul 2020, măsurile cu caracter similar iniţiate de Guvern au condus la dublarea numărului de decese înregistrate pe perioada aplicabilităţii acestora, conform comunicatului de presă din 10 februarie 2021, publicat de Institutul Naţional de Statistică", se arată în solicitarea PSD.

Totodată, PSD menţionează şi faptul că este necesară dezbaterea acestui subiect la nivelul conducerii Parlamentului, deoarece "în prezent, urmare a retragerii încrederii Guvernului prin moţiune de cenzură, actul de guvernare este limitat".

Miercuri, vicepreşedintele social-democrat Alexandru Rafila a anunţat că PSD solicită convocarea, la începutul săptămânii viitoare, a unei şedinţe a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului la care să participe ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, precum şi preşedinţii comisiilor parlamentare de sănătate, pentru a găsi soluţii legislative în privinţa accesului limitat al pacienţilor cu boli cronice la tratament în spital. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”