PSD cere reluarea în coaliţie a discuţiilor privind aplicarea reglementării preţurilor la energie şi gaze în România, pe o perioadă limitată

PSD cere reluarea în coaliţie a discuţiilor privind aplicarea reglementării preţurilor la energie şi gaze în România, pe o perioadă limitată

”PSD susţine că se impune reluarea, la nivelul coaliţiei de guvernare, a discuţiilor privind aplicarea reglementării preţurilor la energie şi gaze în România, pe o perioadă limitată. PSD revine cu această soluţie, prezentată încă de la începutul anului, deoarece realitatea economico-socială o impune. Piaţa este profund distorsionată şi nu oferă variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare transferate în preţurile produselor pentru populaţie”, ase arată în comunicatul PSD.

Potrivit formaţiunii, ”specialiştii PSD urmăresc cu atenţie evoluţiile din Europa, unde tot mai multe voci importante din economie susţin că, după 30 de ani de liberalizare, în actualul context critic, securitatea energetică nu poate fi lăsată la mâna pieţelor”.

”Franţa naţionalizează EDF, cea mai mare companie franceză de utilităţi. Germania a adoptat legislaţia necesară preluării de către stat a companiilor în dificultate; deja a preluat temporar sucursala Gazprom şi se pregăteşte să preia acţiuni de la o altă companie cheie din infrastructura sa energetică – UNIPER. De aceea, credem că este momentul ca partenerii de coaliţie să constate că liberalizarea pieţei energetice, operaţiune derulată în timpul guvernării de dreapta 2020-2021, a fost un eşec de proporţii care le-a adus românilor doar scumpiri în serie”, se arată în comunicatul oficial.

PSD mai consideră că ”reglementarea pieţei energetice reprezintă un instrument de importanţă decisivă în efortul statului de a stopa avalanşa scumpirilor”.

”Este o soluţie care poate oferi mai mult spaţiu Guvernului să se asigure că, la iarnă, oamenii şi economia vor avea şi îşi vor permite să plătească căldura, electricitatea şi carburanţii”, mai afirmă PSD.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /