PSD e Mafia! Procurorii fac percheziții la 17 primării din țară! Ghizdeanu, instrumentul lui Vâlcov și Dragnea, pus sub acuzare!

PSD e Mafia! Procurorii fac percheziții la 17 primării din țară! Ghizdeanu, instrumentul lui Vâlcov și Dragnea, pus sub acuzare!

17 percheziţii au loc la această oră la primării din mai multe părți din ţară, fiind vizate finanţările obţinute din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii pentru proiectele dezvoltate de autorităţile locale.

UPDATE 13.38: Ion Ghizdeanu a ajuns la Parchet

Surse judiciare citate de Mediafax spun că în dosar ar fi urmărit penal Ion Ghizdeanu. Acesta, în calitate de șef al Comisiei Naționale de Prognoză, a condus Fondul de Dezvoltare creat de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, fond prin care cei mai mulți bani ar fi ajuns la aleșii PSD din teritoriu.

În acest dosar, poliţiştii din județul Olt au făcut 6 percheziţii la sediile unor primării şi ale unor firme din județ, oamenii legii având informații că autorităţile locale au cumpărat mobilier urban, dar nu l-au şi primit. Potrivit Poliţiei Olt, se fac cercetări sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal într-un dosar penal deschis pentru abuz în serviciu.

Din primele cercetări, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2009-2016, trei primării din județul Olt ar fi plătit aproximativ 220.000 lei pentru mobilier urban, dar că obiectele nu au fost livrate în totalitate. Trei persoane urmează să fie aduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Olt pentru a fi audiate.

Aproape 80% dintre programele finanţate şi dezvoltate prin FDI mergeau către social-democraţi.

Judeţele fruntaşe în obţinerea banilor erau Neamţ – 625 milioane de lei, Dolj – 537 milioane de lei, Buzău de unde provine actualul preşedinte al PSD Marcel Ciolacu - 512 milioane de lei, Olt şi Timiş.

Premierul Ludovic Orban l-a demis în 6 noiembrie pe Ghizdeanu, de la conducerea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, era în funcție din 2000 (în mandatul de premier al lui Adrian Năstase) și s-a remarcat prin obediența totală față de decidenții politici ai momentului. Aşa a ajuns, conform unor surse politice, omul de încredere a lui Darius Vâlcov.

În timpul guvernului PSD, Ghizdeanu a ajuns să negocieze în numele României contracte importante pentru infrastructură, precum autostrada Ploiești-Brașov.

Ce este FDI. Noul instrument numit Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) a fost lansat de guvern și Comisia Națională de Prognoză în primăvara anului 2019. Fondul era gestionat formal de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, instituție condusă la acel moment de Ion Ghizdeanu și care era subordonată de facto premierului Dăncilă. Instrumentul a fost inventat de Darius Vâlcov, iar lista proiectelor aprobate la finanțare arată că primarii PSD primesc peste 80% din proiecte.

Finanțarea proiectelor de dezvoltare se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finanțare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totală a împrumuturilor acordate Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pe un interval de 20 ani este de 10 miliarde de euro. Finanțarea va fi acordată pentru mici proiecte în domenii precum sănătatea, mica infrastructură, educația și cercetarea.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…