PSD ia în calcul eliminarea unor facilități fiscale pentru angajații din construcții și agricultură

PSD ia în calcul eliminarea unor facilități fiscale pentru angajații din construcții și agricultură

Guvernul condus de liderul PSD Marcel Ciolacu ia în calcul eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții și agricultură în două etape, la 1 septembrie 2023 și 1 ianuarie 2024, au declarat surse guvernamentale, potrivit g4media.ro .

E vorba despre introducerea contribuției la sănătate, de 10% din venitul brut, pe care acum nu o plăteau, potrivit surselor citate.

În ceea ce privește angajații din construcții, facilitățile fiscale sunt valabile până în 2028 și constau în scutirea de impozit pe venit, de la plata contribuției la sănătate și reducerea contribuțiilor la pensii. În paralel, în acest domeniu trebuie asigurat un salariu minim brut de 4.000 de lei.

Angajatorii din sectorul agricol și din industria alimentară beneficiază și ei de un set de facilități fiscale: plata la stat a unor taxe salariale reduse, scutirea de la plata contribuțiilor de sănătate, în paralel cu acordarea unui salariu minim diferențiat de 3.000 de lei brut.

Angajații din IT nu vor fi afectați de acest plan de eliminare a facilităților fiscale, dat fiind că ei plătesc deja contribuția la sănătate. Singura facilitate fiscală pentru IT-iști este acum scutirea de impozitul pe venit (10% din salariul brut).

Reamintim că PNRR, programul asumat de guvern la Comisia Europeană, prevede eliminarea de către autoritățile române a acesto facilități până în 2026.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat la începutul săptămânii că va propune coaliției eliminarea unor facilități fiscale de la 1 septembrie, pentru a acoperi noile cheltuieli. Boloș a mai spus că nu se poate discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care să fie tratată distinct de o alta.

„Sunt două categorii de facilități fiscale, unele care pot produce efecte de la 1 septembrie, aici discutăm de cele legate de consum și venituri. Le-am împărțit tocmai în acest fel facilitățile fiscale și impactul lor – cele cu intrare în vigoare de la 1 septembrie și apoi al doilea set – cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie. Este un proces de consolidare fiscal bugetară foarte important pentru România”, a declarat Marcel Boloș la Digi24, fără a detalia la care facilități fiscale face referire.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?