Psihiatru, despre tragedia de la Odorhei: „Dacă săpau dihorii, le-am fi iertat scurtimea minții”

Psihiatru, despre tragedia de la Odorhei: „Dacă săpau dihorii, le-am fi iertat scurtimea minții”

Tragedia de la Odorheiu Secuiesc este analizată de psihiatrul Gabriel Diaconu, care încearcă să explice cum a fost posibilă o asemenea nenorocire. Specialistul vorbește despre un „lanț al stupizeniei”.

Un zid al internatului de la Odorheiul Secuiesc s-a prăbușit FOTO Adevărul

Într-o postare pe pagina sa de socializare Gabriel Diaconu face referire la mai multe greșeli care au condus la tragedia soldată cu un mort din 3 răniți, dintre care unul în stare foarte gravă.

Unde nu mai e banal ce s-a întâmplat la Odorhei , unde pare stupid dar de fapt nu este, e că zidul de la internat nu s-a prăbușit așa, de-a-mboulea. Zidul de la internat s-a prăbușit c-au săpat niște creștini în preajma lui.

Creștinii n-au săpat un șanț ca-n scurtul metraj cu același nume (altfel o veritabilă operă de artă, filmul nu șanțul).

Creștinii au săpat un șanț adânc, suficient de adânc încât să se surpe malul de sub zid. Care, potrivit legilor fizicii și în deplină armonie cu constanta lui Planck, a tras construcția după el la vale.

Oricine-ar pune acum întrebarea privind cunoștințele elementare despre săpat ale muncitorilor, sau șantieristului care i-a pus, s-ar putea să dea de petrol înainte să afle precumpănire. Oamenii pur, și simplu, nu s-au gândit.

Nu s-au gândit pentru că relația casă-șanț nu făcea parte din bagajul lor de educație privind natura și obiectele înconjurătoare, cum că astfel de lucruri sunt chiar posibile. Bine, oricine-a făcut vreodată un castel de nisip în cucu gol, la mare, știe că astfel de incidente sunt frecvente. De altfel de-aia faci zidul mai gros la bază, și chiar și-așa se mai surpă, și-ți pică (sic!) castelul de nisip.

Această descoperire empirică pe care-o face mai orice copil care-a modelat vreodată lut în mână, care-a săpat vreodată o groapă cu săpăliga, care-a visat vreodată că-și face cazemată din ce-are la îndemână (zăpadă, bunăoară, că tot e sezon),

Această constatare s-a pierdut pe drum. Muncitorii care-au săpat la Odorhei au fost luați pe nepregătite de unele lucruri evidente”, spune medicul.

„N-au avut nici măcar o tresărire?„

O apreciere anterioară a riscului, fie ea implicită ori ba, tot are loc. Ah, că zic oamenii după aia: ”domne, nu m-am gândit, zău că nu m-am gândit” e corect. Nu s-au gândit. Dar o parte a minții lor, fie ea anterior sau nu expusă unor rigori lumești, a luat în considerare.

De unde știm c-a luat în considerare? Păi însuși din maturitatea minții. Dac-ar fi săpat niște bebeluși, spre exemplu, la baza internatului din Odorhei, dac-ar fi zgârmat cu mânuțele lor și cu lopețicile lor de plajă, n-am fi presupus precumpănire. Dacă săpau dihorii, ratonii sau castorii, le-am fi iertat scurtimea minții.

Dar oameni în toată firea, fie ei și tâmpi prin ipoteză, n-au avut nici măcar o tresărire?„, se întreabă medicul.

„Oamenii cu pricina nu s-au trezit săpând”

Gabriel Diaconu vorbește în continuare despre un paradox psihologic și despre faptul că „oamenii cu pricina nu s-au trezit săpând, nu s-au pomenit apucați de-o doară să sape fix acolo. Lanțul stupizeniei conduce către un meșter care le-a spus: ”băieți, săpați aici”. Și-au săpat.

Omul e predispus, psihologic, să devină profund inept când ascultă ordine date sub iluzia autorității. ”Bă, pare periculos dar dacă șefu a zis, șefu știe”, e de părere specialistul, care adaugă că acest lucru e valabil în toată România.

De ce s-a prăbușit căminul din Odorheiu Secuiesc. Implicarea Guvernului maghiar în lucrările de acolo

Un elev și-a pierdut viața, un alt copil este în stare critică, iar un al treilea a suferit răni grave când o parte a căminului Liceului Tamási Áron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit luni după-amiază.

„Deși expertiza nu a fost încă finalizată, după prăbușirea de luni după-amiază mai multe persoane, printre care László Szabolcs, șeful Poliției Locale din Odorheiu Secuiesc și Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, care au fost prezenți la fața locului, au suspectat că o posibilă cauză a tragediei este faptul că s-au efectuat lucrări de excavare direct lângă clădire”, relatează publicația de limbă maghiară Maszol.ro .

După prăbușirea de luni după-amiază, mai multe persoane de la fața locului au spus că nu ar fi trebuit să fie săpat un șanț pentru lucrările de drenare atât de aproape de zidul și fundația clădirii, a relatat Maszol.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?