Puci eșuat în Turcia: Șeful serviciilor de informații își păstrează funcția

Puci eșuat în Turcia: Șeful serviciilor de informații își păstrează funcția

Puternicul șef al serviciilor de informații turce (MIT), Hakan Fidan, își păstrează deocamdată funcția, în ciuda numeroaselor "fisuri" în ceea ce privește anticiparea tentativei eșuate de lovitură de stat din 15 iulie, a anunțat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.

Cei doi — Erdogan și Fidan — au avut vineri o întrevedere de două ore la palatul prezidențial din Ankara, prima de după puci. Apropiat al președintelui, Hakan Fidan părea într-o poziție vulnerabilă după eșuarea puciului, mai multe înalte oficialități, inclusiv Erdogan, remarcând absența totală a informațiilor în primele ore ale puciului. Dar în timpul întâlnirii, continuitatea sa la șefia MIT "nu a fost pusă sub semnul întrebării", a declarat Erdogan într-un interviu la postul France 24.

"A existat o slăbiciune în materie de informații", a admis șeful statului turc, care a recunoscut totodată că același lucru s-a întâmplat și după atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA sau în cazul atacurilor succesive din Paris, fără ca aceasta să ducă la schimbarea șefilor serviciilor specializate. "În prezent, toți continuă să-și ocupe funcțiile", a subliniat Erdogan.

Născut în 1968 la Ankara, fost subofițer în armata turcă, Hakan Fidan este, de la sosirea sa în fruntea MIT, în 2010, în centrul tuturor dosarelor sensibile și îi raportează direct președintelui turc. În 2012, Erdogan îl descria astfel: "Este gardianul secretelor mele, gardianul secretelor statului".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

2 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

3 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

4 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!

5 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident