Puciul din Niger, o poveste despre colapsul imperiului francez, prezența militară a SUA și pericolul care planează asupra Europei

Puciul din Niger, o poveste despre colapsul imperiului francez, prezența militară a SUA și pericolul care planează asupra Europei

Mai întâi, a fost Mali, apoi a venit Burkina Faso. Astăzi, în saga epică a revoltei anti-occidentale care mătura Sahelul, este rândul Nigerului să joace rolul protagonistului - a treia țară care a suferit o lovitură de stat în doar trei ani. La 26 iulie, un puci militar condus de generalul Abdourahamane Tchiani l-a demis pe președintele pro-occidental al țării Mohamed Bazoum, ales în 2021 pe fondul acuzațiilor de fraudă și al protestelor.

Protestatari in Niger cu bannere si steagul Rusiei FOTO AFP

În fiecare dintre aceste lovituri de stat, ofițerii militari implicați au invocat aceleași motive pentru preluarea puterii: îngrijorări crescânde cu privire la sporirea terorismului și subdezvoltarea socială și economică cronică. În ciuda faptului că este una dintre cele mai bogate regiuni ale lumii în ceea ce privește resursele naturale - petrol, aur și uraniu - Sahelul este și una dintre cele mai sărace din punct de vedere financiar. Nigerul este un exemplu izbitor: este unul dintre cei mai importanți exportatori de uraniu din lume, dar se situează în mod constant în partea de jos a indicelui dezvoltării umane.

În ochii noilor lideri ai acestor țări și ai susținătorilor lor, o mare parte din responsabilitatea pentru acest lucru revine unui răufăcător în special: Franța. Toate sunt foste colonii franceze, parte din ceea ce era cunoscut ca Françafrique. Și mai mult decât orice altă putere imperială, Franța a continuat să exercite o influență uriașă asupra fostelor sale avanposturi, înlocuind dominația colonială cu forme mai subtile de control neocolonial - în primul rând cu moneda.

Francul folosit ca armă

Înainte de decolonizarea Africii în anii ‘50 și ‘60, era ceva obișnuit printre puterile occidentale să impună forme de supunere monetară coloniilor lor respective. Acestea din urmă au fost în general obligate să folosească monedele emise și controlate de centrele imperiale, pentru a asigura controlul economic și beneficiul financiar al țărilor europene. Franța nu a făcut excepție; mai degrabă, ceea ce a diferențiat Franța de alte puteri imperiale a fost faptul că imperiul său monetar a supraviețuit decolonizării. În timp ce majoritatea coloniilor africane, după ce au devenit independente, au adoptat monede naționale, Franța a reușit să convingă cea mai mare parte a fostelor sale avanposturi din Africa Centrală și de Vest să mențină moneda colonială: francul CFA.

În deceniile care au urmat, diferite țări au încercat să abandoneze sistemul CFA, dar foarte puține au reușit. După cum scriu economistul senegalez Ndongo Samba Sylla și jurnalista franceză Fanny Pigeaud în cartea lor Africa's Last Colonial Currency, citată de UnHerd , Franța a făcut tot ce a putut pentru a descuraja țările să părăsească CFA: „Intimidări, campanii de destabilizare și chiar asasinate și lovituri de stat au marcat această perioadă, dezvăluind relaţiile de putere permanente şi inegale pe care s-a bazat legătura dintre Franţa şi „partenerii” săi din Africa – şi se bazează şi astăzi”.

Francul CFA, prin urmare, continuă să fie utilizat de 14 țări, în mare parte foste colonii franceze, din Africa Centrală și de Vest - inclusiv Mali, Burkina Faso și Niger. Împreună formează așa-numita „zonă francă”, Franța jucând încă un rol central. În ciuda „africanizării” oficiale a acestui grup, care a presupus transferul sediului celor două bănci centrale ale francului CFA pe continentul african, Franța continuă să se bucure de un control larg asupra sistemului – și asupra țărilor care îl folosesc.

„Mai mult decât o simplă monedă”, scriu Sylla și Pigeaud, „francul CFA permite Franței să-și gestioneze relațiile economice, monetare, financiare și politice cu unele dintre fostele sale colonii, conform unei logici funcționale intereselor sale”. Ei susțin că francul CFA reprezintă o formă de „imperialism monetar”, care împiedică dezvoltarea economiilor africane și le menține subordonate Franței.

Nigerul, cea mai mare sursă de uraniu a Franței

Exemplul Nigerului: țara este cea mai mare sursă de uraniu a Franței (oferind aproximativ 20% din aprovizionarea sa), care este necesar pentru a alimenta centralele nucleare care furnizează aproximativ 70% din energia electrică a țării. Cu toate acestea, doar unu din șapte nigerieni (și doar 4% dintre rezidenții rurali) au acces la servicii moderne de electricitate, în timp ce mai mult de 40% din populație trăiește în sărăcie extremă. La fel de surprinzător, 85% din compania care operează industria uraniului din Niger este deținută de Comisia pentru Energie Atomică din Franța și alte două companii franceze; doar 15% sunt deținute de guvernul Nigerului.

Sistemul CFA și lipsa suveranității monetare și economice pe care aceasta o implică sunt esențiale pentru această jefuire sistematică a resurselor - în Niger și în alte părți din Sahel. Din cele 10 țări cu cel mai scăzut indice de dezvoltare umană din lume, cinci fac parte din zona francului, inclusiv cele trei care au suferit lovituri de stat recente.

Nici controlul Franței asupra zonei francului nu este limitat la instrumente economice. Nigerul este, de asemenea, principala bază militară saheliană a Franței, găzduind aproximativ 1.500 de soldați francezi. Pentru a complica și mai mult lucrurile, țara găzduiește și în jur de 1.000 de soldați americani , unul dintre cele mai mari contingente de trupe americane de pe continentul african, care operează sub umbrela Comandamentului Statelor Unite pentru Africa (Africom). Din 2013, SUA desfășoară și misiuni cu drone din mai multe baze din Niger – inclusiv o instalație recent construită de 110 milioane de dolari. Atât pentru Franța, cât și pentru SUA, obiectivul pretins este combaterea terorismului islamic; realitatea, totuși, este că, în ciuda acestei prezențe militare străine masive, securitatea în Niger și în alte țări s-a deteriorat de-a lungul anilor - la fel ca și perspectivele lor economice.

Poate că nu e surprinzător că cele mai noi junte militare din Africa au identificat Franța drept principala țintă a furiei lor. În Mali, actualul lider militar Assimi Goïta a expulzat armata franceză, a întrerupt relațiile diplomatice și chiar a interzis limba franceză ca limbă oficială. În Burkina Faso, liderul revoluționar Ibrahim Traoré a expulzat și el trupele franceze și a interzis mai multe exporturi.

Pentru Sylla, asta înseamnă nimic mai puțin decât „o a doua mișcare de eliberare națională, care își propune să ducă la bun sfârșit procesul de decolonizare început în anii ‘50 și ‘60 în Africa francofonă”. În timp ce prima etapă a acestui proces a fost despre obținerea independenței politice față de Occident, această ultimă etapă este despre obținerea suveranității și independenței economice. Acesta este motivul pentru care, după cum a remarcat un raport recent al Națiunilor Unite, sprijinul popular pentru aceste noi guverne militare poate fi înțeles ca fiind „simptomatic al unui nou val de aspirație democratică care se extinde pe tot continentul”. După cum a explicat Sylla: „În multe dintre aceste țări, armatele sunt văzute ca lidere care susțin suveranitatea și independența națiunilor lor, spre deosebire de guvernele alese, care tind să fie marionete ale Occidentului și nu au făcut nimic pentru a contesta ordinea neocolonială de-a lungul anilor."

Măsurile punitive ar putea să eșueze

Dar ce înseamnă asta pentru Niger? Deocamdată, țara pare să se miște în aceeași direcție cu Mali și Burkina Faso. În timp ce noul guvern încă nu le-a solicitat trupelor străine să părăsească țara, a revocat o serie de acorduri de cooperare militară cu Franța, a închis spațiul aerian al țării - oprind efectiv operațiunile cu drone ale SUA - și a anunțat suspendarea exportului de uraniu în Franța. Ca răspuns, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a-și arăta sprijinul, arzând steaguri franceze și atacând chiar ambasada Franței. „Din copilărie m-am opus Franței”, a declarat un om de afaceri local pentru BBC. „Au exploatat toate bogățiile țării mele, cum ar fi uraniul, petrolul și aurul. Cei mai săraci nigerieni nu pot mânca de trei ori pe zi din cauza Franței”.

Ca și cum ar fi vrut să dovedească că asa e, Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (Ecowas) – o uniune politică și economică a 15 țări situate în Africa de Vest, care are sprijinul Occidentului – a aplicat imediat sancțiuni Nigerului, suspendând toate tranzacțiile comerciale și financiare între Niger și țările Ecowas și, și mai amenințător, înghețarea activelor Nigerului depuse în băncile centrale și comerciale ale Ecowas. Motivul pentru care pot face acest lucru este tocmai pentru că Ecowas conține Uniunea Economică și Monetară a Africii de Vest, care emite moneda folosită de Niger și se află în mare parte sub controlul Franței. Acest lucru permite Franței să armeze francul CFA împotriva oricărui guvern care îi pune o problemă în zona francului. De asemenea, UE a reacționat punitiv, suspendând ajutorul și cooperarea cu Nigerul, deși este vorba de una dintre cele mai sărace țări din lume.

Mai îngrijorător, blocul Africii de Vest a spus că va „lua toate măsurile necesare”, inclusiv utilizarea forței, dacă guvernul ales nu va fi reinstalat în decurs de o săptămână. Acest termen a expirat duminică și nu s-a luat nicio măsură, dar amenințarea nu a fost retrasă. Între timp, Franța, UE și SUA au oferit toate un sprijin „de netăgăduit” liderului înlăturat și au susținut poziția Ecowas. Aceasta urmează după un deceniu în care Franța a folosit forța militară pentru a-și apăra interesele în Africa francofonă, intervenind în Coasta de Fildeș, Mali și Ciad.

Securitatea energetică a Europei, în pericol

Dar este mai mult decât o poveste despre scăderea hegemoniei Franței și prezența militară a SUA în regiune. Lovitura de stat din Niger amenință, de asemenea, un proiect de 13 miliarde de dolari pentru construirea unei conducte de gaz care să conecteze zăcămintele de gaze din Nigeria de Europa, care ar trece direct prin Niger. În urma deciziei UE de a renunța la gazul rusesc anul trecut, această afacere este, fără îndoială, mai urgentă ca niciodată.

Regimul militar, la rândul său, a avertizat că orice intervenție militară străină în țară ar avea ca rezultat un „masacru”, în timp ce Mali și Burkina Faso s-au declarat ambele în sprijinul noului guvern. Orice intervenție militară, au avertizat ei într-o declarație comună, „ar echivala cu o declarație de război împotriva Burkina Faso și Mali” și „ar putea destabiliza întreaga regiune”. Mai mult decât atât, având în vedere legăturile puternice ale Rusiei cu guvernele puciste, un atac susținut de Occident asupra Nigerului s-ar putea muta cu ușurință în ceea ce Colin P. Clarke a descris drept „un război proxy regional”, Rusia și Grupul Wagner sprijinind Nigerul (și Burkina Faso și Mali) și țările occidentale susținând Ecowas.

Toate acestea alimentează temerile că suntem pe punctul de a fi în pragul unei noi lupte pentru Africa, cu Rusia, China și Occidentul luptând pentru influența asupra acestui continent foarte bogat în resurse, care se preconizează a fi următoarea frontieră a dezvoltării. Dacă această logică va prevala însă, va fi un dezastru pentru Africa. Pentru că, oricât de greu ar fi de înțeles, țările occidentale – și în special Franța – ar trebui să accepte că această tendință anti-occidentală are mult mai puțin de-a face cu influența străină recentă decât cu nemulțumirile istorice împotriva practicilor neocoloniale de lungă durată. Orice încercare de a o contracara cu aceeași veche rețetă – șantaj financiar și forță militară – nu va face decât să întărească hotărârea rebelilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?