Puternicul sistem antiaerian francez MAMBA a devenit operaţional la Capul Midia VIDEO

Puternicul sistem antiaerian francez MAMBA a devenit operaţional la Capul Midia VIDEO

Sistemul antiaerian, care este operat de o sută de militari ai „Armée de l'Air”, este acum perfect operaţional şi asigură în zonă o bulă de securitate pe o rază de cel puţin 100 de kilometri. „Dislocarea sistemului MAMBA în România face parte din setul de măsuri adoptate de Alianţa Nord-Atlantică pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic al NATO. Prin contribuţia cu capabilităţi de nivel înalt şi rolul asumat de naţiune cadru în cadrul Grupului de Luptă NATO de Apărare Colectivă (CDBG) din România, Franţa oferă dovada solidarităţii colective şi a angajamentului său faţă de acţiunile Alianţei de a întări flancul estic”, a precizat Ministerul Apărării Naţionale.

Sistemul ASTER 30 SAMP/T MAMBA este conceput pentru a satisface nevoile de apărare aeriană pe rază medie şi lungă de acţiune în misiuni de protecţia forţei de luptă sau protecţia zonelor de mare valoare. El poate funcţiona în modul de sine stătător sau poate fi integrat într-o reţea coordonată, aşa cum s-a decis şi pentru sistemul de la Capul Midia. MAMBA se bazează pe interceptorul Aster 30, care este o rachetă în două trepte. Viteza maximă a rachetelor Aster 30 este de 4,5 Mach (de 4,5 ori viteza sunetului), iar altitudinea de zbor depăşeşte 20.000 de metri. Aster 30 are capacitatea de a intercepta ţinte aflate la altitudini cuprinse între 50 de metri şi 20 de kilometri.

Fiecare rachetă costă 2 milioane de euro

Sistemul MAMBA foloseşte o reţea de radare şi senzori – inclusiv radar 3D (phased array radar) – permiţându-i să fie eficient împotriva diferitelor ameninţări aeriene. Concret, SAMP/T utilizează o versiune îmbunătăţită a radarului Arabel cu rază lungă, care extinde astfel capacitatea sistemului şi împotriva ţintelor cu viteze şi altitudini mari, inclusiv rachete balistice tactice (TBM). Performanţele sistemului SAMP/T vin şi cu un preţ unitar pe măsură: 500 de milioane de euro. Nici vectorii de tragere nu sunt tocmai ieftini, pentru că o singură rachetă performantă Aster 30 costă 2 milioane de euro.

Complexul MAMBA a fost desfăşurat la Capul Midia în contextul formării Grupului de Luptă al NATO (BGFP) în România. La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), a format BGFP pe teritoriul României, integrând, rotaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. Forţele principale ale BGFP sunt dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, unde execută misiuni şi activităţi de instrucţie alături de structuri ale Armatei României, dar şi cu alţi militari aliaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

3 Armata SUA a urmărit luni un avion rusesc care a intrat de două ori în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska

4 ULTIMA ORĂ Dezvăluiri în The Washington Post / Primele detalii despre „măcelul” din Crimeea! 10 avioane rusești au fost distruse!

5 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!