Putin a pus ochii pe Arctica, de Ziua Flotei Ruse. Moscova ar putea folosi forţa militară pentru a-şi consolida interesele în regiune

Putin a pus ochii pe Arctica, de Ziua Flotei Ruse. Moscova ar putea folosi forţa militară pentru a-şi consolida interesele în regiune

Arctica este pe cale „să se transforme într-o regiune de concurenţă internaţională, nu doar din punct de vedere economic, ci şi din punct de vedere militar”, prevede această doctrină, semnată cu mare pompă în cadrul unei parade navale la Sankt Petersburg (nord-vest).

Având în vedere aceşti factori, Rusia îşi va consolida „poziţiile de conducere în exploatarea şi cucerirea Arcticii” şi a zăcămintelor minerale din aceasta şi îşi va asigura „stabilitatea strategică” în zonă printr-o consolidare a potenţialului militar a Flotelor ruse de Nord şi de la Pacific, se precizează în document.

În Arctica, Rusia vrea de asemenea să „dezvolte deplin Ruta Maritimă a Nodului”, denumită şi Trecătoarea de Nord-Est, care leagă Europa de Asia de-a lungul coastei ruse, cu scopul de a o transforma într-o cale „securizată şi competitivă care să funcţioneze tot anul”, potrivit doctrinei.

Acest document - de 55 de pagini - denunţă voinţa Statelor Unite de a „domina apele mondiale” şi „apropierea infrastructurilor militare ale NATO de frontierele ruse” şi cataloghează aceste evoluţii drept „principalele ameninţări” la adresa Rusiei.

Moscova consideră NATO, vechiul său inamic din Războiul Rece, o ameninţare la adresa existenţei sale şi şi-a justificat invazia şi Războiul din Ucraina prin ambiţiile Kievului de a adera la Alianţa Nord-Atlantică şi susţinerea politică şi militară acordate de către Occident acestui vecin al Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...