Putin a pus ochii pe resursele minerale ale Ucrainei pentru a-și finanța războiul

Putin a pus ochii pe resursele minerale ale Ucrainei pentru a-și finanța războiul

Bugetul federal 2024 al Rusiei arată că Vladimir Putin se pregătește pentru un război lung. Semnat de liderul de la Kremlin la începutul acestei săptămâni, acesta a dus la niveluri record cheltuielile militare - un semn al angajamentului Moscovei față de războiul său împotriva Ucrainei.

Vladimir Putin vrea sa finanteze razboiul cu resursele minerale ale Ucrainei FOTO Arhiva

În timp ce o parte din bugetul Rusiei nu este dezvăluită, ceea ce face dificilă identificarea anumitor domenii de cheltuieli, bugetul de apărare al țării a sărit de la 3,9% din PIB la 6%, depășind cheltuielile sociale pentru prima dată în istoria modernă a Rusiei.

Bugetul a dezvăluit, de asemenea, viziunea Kremlinului pentru zonele ocupate de ruși din Ucraina, scrie Kyiv Independent.

Aproximativ 653,5 miliarde de ruble (7,4 miliarde de dolari) au fost alocate pentru reconstrucția regiunilor ucrainene anexate Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie până în 2026.

Zona minieră

În mod crucial, au fost puse deoparte fonduri speciale pentru a investi în industria minieră a zonei ocupate.

Anterior, Moscova a căutat în mare măsură să folosească teritoriile ucrainene conduse de împuterniciți ruși în Donețk și Lugansk ca pârghie politică și militară asupra Kievului.

Proclamând aceste zone ca fiind „republici autonome”, Moscova a evitat să investească aici, în schimb a oferite un minim sprijin social, ținând efectiv aceste teritorii ostatice.

Acum, se pare că Kremlinul este din ce în ce mai hotărât să folosească propria bogăție în resurse naturale a Ucrainei pentru a-și finanța agresiunea în curs.

Ucraina deține o bogăție minerală considerabilă.

Țara se află în top 10 la nivel global pentru resursele sale de fier, mangan, titan, grafit și uraniu. De asemenea, are unele dintre cele mai mari rezerve de cărbune, petrol și gaze din lume.

În 2021, sectorul minier al Ucrainei a raportat o producție de 11,7 miliarde de dolari.

O parte semnificativă a acestor resurse se află în estul țării, suportând acum toată greutatea războiului Rusiei.

Regiunea Donețk, în special, are o istorie renumită a mineritului: zona conține 90% din rezervele de cărbune ale Ucrainei. Mai multe zăcăminte de litiu și minereuri rare se află în regiunile Donețk și Zaporojie, în timp ce rezervele offshore de petrol și gaze sunt concentrate în Marea Neagră și Marea Azov.

Până acum, politica Rusiei cu privire la bogăția minerală din estul Ucrainei a fost una simplă.

Moscova nu s-a preocupat de extragerea și exploatarea acestor resurse pentru că pur și simplu a fost suficient pentru a se asigura că nici Kievul nu le poate folosi.

„Peste 20% din toate depozitele ucrainene cunoscute au fost efectiv „controlate” de Rusia din 2014”, spune Robert Muggah, cofondatorul SecDev, o firmă globală de rezistență și risc digital.

A început să cartografieze mineralele critice și minereuri rare din Ucraina, precum și agricultura, petrolul și gazele din țară, la începutul lunii februarie 2022.

„Aceasta nu înseamnă că aceste resurse sunt extrase sau vândute în mod activ, ci mai degrabă că nu mai sunt sub stăpânirea autorității ucrainene”, spune el.

Ocupă și neagă

Până acum, această scădere a productivității – și pierderile care au urmat pentru Ucraina – au fost un obiectiv pentru Rusia în sine, spune Muggah. Prin controlul acestor depozite, Rusia a privat efectiv Ucraina de miliarde de dolari din propria avere.

SecDev estimează că 63% din minele de cărbune din Ucraina sunt sub control rusesc din iulie 2022.

Această tendință continuă în alte sectoare cheie: Rusia controlează 27 la sută din zăcămintele de minereu de fier ale Ucrainei, 50 la sută din zăcămintele de minereu de mangan, 100 la sută din proviziile sale de stronțiu și aproximativ 20 la sută din zăcămintele de metale prețioase.

Potrivit estimărilor SecDev, valoarea totală a tuturor bogățiilor minerale ucrainene aflate acum sub controlul Rusiei este de aproximativ 12 trilioane de dolari.

„Privarea Ucrainei de veniturile din minerit și petrol este cu siguranță o prioritate a Rusiei, deoarece acest lucru degradează efectiv capacitatea militară (a Kievului),” spune Muggah. "Rusia înțelege avantajele geopolitice și economice ale controlului unora dintre cele mai bogate zăcăminte de minerale, cărbune, petrol și gaze din lume. Chiar dacă Rusia nu ar face nimic și ar sta pe resursele minerale și infrastructura Ucrainei, ea beneficiază prin controlul aprovizionării și creșterea prețurilor."

Departe de zonele ocupate de ruși, instabilitatea continuă cauzată de războiul Moscovei subminează, de asemenea, încrederea investitorilor.

Anterior, marile zăcăminte de litiu ale Ucrainei au generat o atenție semnificativă din partea unor cumpărători din Europa și China. Acum, astfel de tranzacții se confruntă cu un viitor incert, împiedicând nu numai șansele Ucrainei de a obține mai multe venituri, ci și de a construi legături strategice de afaceri.

„Cel puțin, Rusia a blocat cu succes Europa să asigure un parteneriat strategic cu Ucraina”, spune Muggah.

Noi nevoi

Sumele mari de bani rezervate în ultimul buget al Rusiei sugerează însă că această strategie nu mai este suficientă. Cu investiții reînnoite, Moscova va putea să exploateze resursele Ucrainei și să le vândă pentru a umple cuferele Kremlinului.

Extragerea acestor resurse nu va fi o sarcină ușoară. Pe lângă numeroasele probleme logistice care vin odată cu apropierea de liniile frontului, Kremlinul va trebui să se confrunte cu starea minelor în sine.

Vor avea nevoie de investiții pentru că au fost lăsate să se degradeze.

Minele administrate de militanții conduși de ruși în regiunile ucrainene ocupate de Rusia din 2014 au avut rezultate slabe în comparație cu cele aflate sub controlul Kievului.

În 2017, producția industrială a teritoriilor ocupate din regiunea Donețk a fost de trei ori mai mică decât în ​​zonele controlate de guvernul de la Kiev – în ciuda faptului că anterior era aproape egală înainte de război.

Cu toate acestea, în ochii Kremlinului, investiția ar putea merita.

Războiul este costisitor – iar cheltuielile militare crescute prezentate în bugetul pentru 2024 determină Moscova să caute venituri suplimentare, de data aceasta prin exploatarea resurselor Ucrainei.

În ciuda sancțiunilor, efortul de război al Rusiei este încă în mare parte finanțat de vânzările sale de petrol și gaze. Adăugarea rezervelor de cărbune și metal ale Ucrainei la acest calcul ar putea fi următorul pas.

„Pe baza datelor din 2022, am observat că 46% din bugetul federal al Rusiei este finanțat prin impozite pe vânzările de petrol și gaze”, spune Isaac Levi, șeful echipei la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA).

Echipa Levi lucrează pentru a identifica exporturile de combustibili fosili din Rusia și pentru a formula contramăsuri economice eficiente.

„Este o economie care se bazează incredibil pe exportul de combustibili fosili. De la începutul invaziei pe scară largă, Rusia a fost mai dependentă ca niciodată de veniturile din petrol pentru a finanța, practic, războiul”.

Această dependență a crescut, de asemenea, pe măsură ce sancțiunile au încătușat economia Rusiei.

Bugetul federal ar putea aduce deja probleme în continuare: pentru a acoperi aceste cheltuieli crescute, trezoreria va trebui să primească 35 de trilioane de ruble (389 de miliarde de dolari) - cu 22% mai mult decât a primit în 2023.

În acest context, creșterea veniturilor din zonele ocupate ale Ucrainei este imperativă.

Experții consideră că, dacă puterile globale doresc cu adevărat să oprească acest flux de numerar – și, prin extensie, să reducă capacitatea Rusiei de a purta război împotriva Ucrainei – sancțiunile existente împotriva exportului de resurse naturale ale Rusiei trebuie aplicate mai puternic.

Deși sancțiunile au afectat economia Rusiei, Moscova a reușit să ocolească ce e mai rău din embargo.

A reușit să găsească noi cumpărători pentru exporturile sale și să le transporte cu o flotă de nave care sunt deținute și asigurate în țări care nu pun în aplicare sancțiunile.

În ciuda embargoului UE asupra industriei cărbunelui, producția de cărbune din Rusia a crescut cu 0,3% față de 2021, atingând un nivel record de 442 de milioane de tone, potrivit datelor CREA.

Între timp, o investigație a Reuters a constatat că cărbunele în valoare de 14 milioane de dolari – aproximativ 160.400 de tone – produs în zonele ocupate de Rusia din Ucraina au fost exportate în Turcia în 2023.

În mod crucial, aceste sancțiuni ar trebui să cuprindă nu doar combustibilii fosili, ci și minerale, minereuri rare și produse derivate din cărbune, gaz și petrol.

„O mulțime de produse petroliere sunt interzise (sub sancțiuni), dar credem că acest lucru ar trebui extins la alte produse petroliere, cum ar fi gazul lichefiat și alte produse reziduale”, spune Levi.

În timp ce Europa a făcut pași mari pentru a renunța la resursele rusești, procesul rămâne în desfășurare.

Chiar și trecerea la energie regenerabilă are capcanele sale: echipamentele necesare pentru a produce energie curată conțin adesea aceleași minereuri rare pe care Rusia le-a confiscat în estul Ucrainei.

Totuși, dacă comunitatea internațională nu acționează, în cele din urmă, Ucraina este cea care va suferi consecințele.

„În acest moment, există o corelație ridicată între orice fonduri (din vânzarea de combustibili fosili) care circulă către Kremlin și capacitatea Rusiei de a finanța cheltuielile militare”, spune Levi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?