Putin, confruntat cu cea mai gravă insurecție după Cecenia: Autoritățile din Belgorod evacuează munițiile nucleare VIDEO

Putin, confruntat cu cea mai gravă insurecție după Cecenia: Autoritățile din Belgorod evacuează munițiile nucleare VIDEO

Regiunea rusă Belgorod, situată la granița cu Ucraina, este ținta unei insurecții a unor combatanți anti-Putin. Confruntate cu o situație gravă de securitate, autoritățile ruse au instituit un „regim antiterorist”. Insurecția este revendicată de Legiunea de Eliberare a Rusiei și Corpul Voluntarilor Ruși (RDK).

„Libertate Rusiei” FOTO Twitter @NOELreports

Autoritățile din Belgorod au anunțat luni că se confruntă cu o „incursiune” a unor „sabotori” care au traversat granița dinspre regiunea ucraineană Sumî. Acuzat de orchestrarea acestei operațiuni, Kievul a dat asigurări imediat că „nu are nimic de-a face” cu ce se întâmplă în Belgorod.

„Un grup de sabotaj și recunoaștere al armatei ucrainene a intrat în districtul Graivoron”, la granița cu Ucraina și situat la 65 de kilometri vest de orașul Belgorod, a anunțat guvernatorul regional Veaceslav Gladkov, potrivit căruia opt persoane au fost rănite în ciocnirile care au avut loc luni.

„Forțele armate ale Rusiei, alături de gărzile de frontieră, Garda Națională și FSB (Serviciul Federal de Securitate, fostul KGB) iau toate măsurile necesare pentru a elimina inamicul”,a adăugat guvernatorul Gladkov într-un mesaj publicat pe Telegram.

FSB a instituit un „regim antiterorist”, așa cum a fost cazul în Cecenia pe vremuri, iar guvernatorul din Belgorod a făcut apel la evacuarea civililor din zonele afectate de lupte.

Cine sunt așa-numiții sabotori?

Operațiunea din Belgorod a fost revendicată pe un canal de Telegram asociat Legiunii de Eliberare a Rusiei, o unitate de combatanți înarmați anti-Putin care a mai generat evenimente tulburi în regiuni rusești situate la granița cu Ucraina.

„A venit timpul să punem capăt dictaturii Kremlinului”, afirmă un membru al acestei unități alături de câțiva camarazi de arme.

Prezentându-se drept „Cezar”, acest bărbat ar fi un purtător de cuvânt al Legiunii de Eliberare a Rusiei, alcătuită din ruși care au pus mâna pe arme pentru a lupta alături de ucraineni împotriva agresiunii militare a Rusiei lui Putin.

„Cezar” a fost intervievat în ianuarie anul acesta de antena rusă a postului Radio Free Europe-Radio Liberty. El lupta pe atunci alături de ucraineni într-un sector din Bahmut, oraș pe care Rusia încearcă să-l cucerească încă din august anul trecut.

Courrier international, care a publicat un rezumat al acestui interviu, îl descrie drept „un fost activist politic” care a gravitat în jurul unor grupări naționaliste și monarhiste înainte de a se plasa de partea Ucrainei în 2014, după ce Vladimir Putin a anexat peninsula Crimeea și a încurajat izbucnirea rebeliunii separatiste proruse din Donbas.

Legiunea de Eliberare a Rusiei afirmă că a „eliberat complet” satul Kozinka, situat la granița cu Ucraina, și desfășoară operațiuni în alte localități. Canale de Telegram aparținând unor bloggeri militari ruși raportează lupte în orășelul Graivoron și în jurul acestuia.

Pe de altă parte, RDK a difuzat imagini cu luptători de-ai săi prezenți în alte sate din regiunea Belgorod, dar și în Briansk, situată de asemenea la granița cu Ucraina.

Cum a reacționat Kremlinul

Kremlinul a reacționat abia luni la amiază prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, care a precizat că Vladimir Putin este ținut la curent în legătură cu evenimentele din Belgorod.

Potrivit lui Peskov, situația din Belgorod a fost provocată pentru a „distrage atenția” de la zona de luptă din Bahmut, unde Rusia pretinde că a cucerit orașul în întregime, o informație negată deocamdată de conducerea de la Kiev.

FSB a decretat în Belgorod un „regim legal de zonă de operațiuni antiteroriste”. Acest regim acordă puteri speciale forţelor de ordine şi forţelor armate. Astfel, permite evacuarea civililor din zonele afectate, un control sporit al telecomunicaţiilor, intervenţii facilitate ale forţelor „antiteroriste” şi controale mai amănunțite privind identitatea persoanelor şi a vehiculelor.

Așa-numitul regim antiterorist a fost în vigoare timp de ani de zile în Caucazul de Nord, în special în Republica Cecenia, unde forțele armate ale Rusiei au luptat împotriva unei rebeliuni pentru independenţă care s-a transformat ulterior într-o forţă armată jihadistă, notează AFP.

Este pentru prima dată când o regiune din Rusia este plasată sub acest regim de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022.

De cealaltă parte, Administrația Prezidențială de la Kiev a precizat că „nu are nimic de-a face” cu insurecția din Belgorod și a subliniat că urmărește situația „cu interes”.

Munițiile nucleare, evacuate din zonă

Guvernatorul din Belgorod le-a transmis civililor care au fugit din calea luptelor să nu se întoarcă acasă.

Atacuri cu drone au avut loc în regiune întreaga noapte de luni spre marți. Potrivit presei ruse, au fost luate la țintă clădiri ale FSB și Ministerului de Interne.

Combatanții anti-Putin au difuzat mai multe imagini cu echipamente capturate și au susținut că avansează în regiune.

Acțiunile Legiunii de Eliberare a Rusiei au ajuns și la Moscova, unde un steag al acestei grupări a fost văzut pe cerul capitalei Rusiei.

Confruntate cu o situație gravă de securitate, autoritățile ruse ar fi început de luni seara să evacueze munițiile nucleare stocate în complexul Belgorod-22, scrie presa ucraineană.

Ucraina se așteaptă la alte insurecții în Rusia

Iurii Sak, un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, s-a declarat convins că insurecția din Belgorod nu va fi ultima pentru regimul Putin.

„Este foarte surprinzător pentru noi că a fost nevoie de atât de mult timp ca insurgenții și partizanii ruși să devină mai activi și să încerce să se debaraseze de regimul terorist care provoacă morți și distrugeri în Ucraina, care izolează Rusia pe scena internațională. Peste 200.000 de soldați ruși au fost uciși. Aparent, punctul de ruptură a fost atins”, a declarat oficialul ucrainean.

„Noi am arătat că Rusia poate și trebuie să fie bătută pe câmpul de luptă. Asta facem în Ucraina. Și suntem convinși că acest lucru îi va încuraja pe partizanii și cetățenii ruși care speră să schimbe ceva și nu vor să facă parte din crima de agresiune (a Kremlinului, n. red.). Rușii care nu vor să fie asociați cu terorismul, care nu vor ca și copiii lor să trăiască cu rușinea și dezonoarea din cauza unui grup de persoane de la Kremlin care provoacă suferințe în Ucraina și în lume”, a conchis Sak.

Apel la predarea soldaților ruși

Pe de altă parte, șeful contraspionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, le-a transmis soldaților ruși să se predea până când situația nu se agravează de tot pentru ei.

„De peste un an, regimul de la Kremlin este incapabil să-și atingă singur obiectivele fixate la începutul invaziei din Ucraina. Lansez un apel către soldații care au avut șansa să supraviețuiască mașinii de tocat carne și tranșeelor ucigașe: situația se va înrăutăți. Aveți de ales între a muri sau a vă salva viața”, a declarat Budanov într-un mesaj video difuzat pe Facebook.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”