Putin, despre cerealele ucrainene: Este posibil să exportăm şi prin România

Putin, despre cerealele ucrainene: Este posibil să exportăm şi prin România

Jurnalistul de la Rossiya 1 TV Pavel Zarubin l-a întrebat pe Vladimir Putin despre acuzaţiile conform cărora în realitate există cereale, dar că acestea sunt blocate în porturile ucrainene, pentru că Rusia nu ar permite exportul acestora, Vladimir Putin a spus că „aceasta este o cacealma.”.

„Lumea produce aproape 800 de milioane de tone de cereale, grâu pe an. Acum ni se spune că Ucraina este pregătită să exporte 20 de milioane de tone. Aşa că, 20 de milioane de tone din 800 de milioane de tone reprezintă 2,5%. Dar dacă pornim de la faptul că grâul reprezintă doar 20% din toate produsele alimentare din lume asta înseamnă că aceste 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt doar 0,5%, practic nimic. 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt potenţiale exporturi. Astăzi, organismele oficiale americane mai spun că Ucraina ar putea exporta 6 milioane de tone de grâu. Ne dăm seama că nu este mult. În actualul an agricol 2021-2022, vom exporta 37 de milioane şi, cred, vom mări aceste exporturi la 50 de milioane de tone în 2022-2023. Însă asta este o aproximare.

În ceea ce priveşte exportul cerealelor ucrainene, nu împiedicăm asta. Sunt câteva moduri de a exporta cerealele.

Primul. Îl poţi exporta prin porturile controlate de Ucraina, în primul rând porturile din Marea Neagră – Odesa şi cele din apropiere. Nu noi am minat zonele din apropierea portului – Ucraina a fost cea care făcut asta.

Deja am spus către toţi colegii noştri de multe ori – lăsaţi-i să demineze porturile şi lăsaţi vasele încărcate cu cereale să plece. Vom garanta trecerea lor paşnică către apele internaţionale fără nicio problemă. Nu sunt deloc probleme. Puteţi s-o faceţi.

Al doilea. Există o altă oportunitate: porturile din Marea Azov – Berdiansk şi Mariupol – sunt sub controlul nostru, şi suntem pregătiţi să asigurăm o ieşire fără probleme din aceste porturi, inclusiv pentru cerealele ucrainene exportate.

Al treilea. Este posibil să exportăm cerealele din Ucraina pe Dunăre şi prin România.

Al patrulea: Este posibil prin Ungaria.

Al cincilea. Este posibil prin Polonia.

Şi, în sfârşit, cel mai simplu prin Belarus. Cel mai uşor şi mai ieftin, pentru că de acolo pot fi transportate imediat până către porturile ţărilor baltice, până la Marea Baltică şi mai departe - oriunde în lume”, a precizat preşedintele Rusiei.

Jurnalistul l-a mai întrebat pe Vladimir Putin de ce Occidentul i-ar învinovăţi pe ruşi pentru creşterea preţurilor la petrol şi gaze şi care sunt în realitate cauzele şi ce se va întâmpla în continuare cu pieţele alimentare şi energetice.

„Vedem acum încercări de a transfera responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă pe piaţa mondială alimentară, problemele emergente pe această piaţă asupra Rusiei. Trebuie să spun că aceasta este o încercare, aşa cum spun oamenii noştri, de a trece aceste probleme de la un cap bolnav la unul sănătos. De ce?

Pentru că, în primul rând, situaţia nefavorabilă de pe piaţa mondială alimentară nu a început să se contureze ieri şi nici măcar din momentul în care Rusia a lansat o operaţiune militară specială în Donbas, în Ucraina. A început să prindă contur încă din februarie 2020 în procesul de combatere a consecinţelor pandemiei de coronavirus, când a fost necesară restabilirea economiei mondiale.

Al doilea motiv este politica miopă a ţărilor europene, şi mai ales a Comisiei Europene, în sectorul energetic.

Când a început operaţiunea noastră, aşa-zişii partenerii europeni şi americani au început să facă paşi care au agravat situaţia: atât în ​​sectorul alimentar, cât şi în cel al îngrăşămintelor”, a declarat Vladimir Putin.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...