Putin dorește o nouă „mare negociere” cu Occidentul, spune Turcia

Putin dorește o nouă „mare negociere” cu Occidentul, spune Turcia

Liderul rus Vladimir Putin dorește o nouă „mare negociere” între Rusia și Occident, a declarat pentru CNN Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, scrie New Voice of Ukraine.

Turcia s-a poziționat ca mediator între Rusia și Ucraina FOTO EPA-EFE

Kalin apreciază că pare inevitabil ca războiul Rusiei în Ucraina să mai continue o perioadă, doar că întrebarea este cât de multe pagube vor mai fi produse înainte de reluarea propriu-zisă a negocierilor.

„Din ceea ce înțelegem noi Putin vrea să aibă un nou mare târg, o nouă înțelegere cu Occidentul", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției turce.

Parțial este vorba despre Ucraina, fără îndoială. Dar chestiunea e mai cuprinzătoare și privește într-adevăr o nouă înțelegere între Rusia și lumea occidentală," a precizat el.

Kalin a observat că Moscova consideră că acordurile încheiate la sfârșitul Războiului Rece, sub președinții Mihail Gorbaciov și Boris Elțîn, nu mai reflectă Rusia de astăzi.

„Există o nouă Rusie, există o nouă lume, există o nouă realitate, iar ei vor să aibă o nouă înțelegere", a spus el, adăugând că, în consecință, întreaga ordine liberală globală este supusă unui test important.

Erdogan a avut o discuție telefonică cu Putin pe 7 octombrie. Pe 6 octombrie, liderul turc declara că și cel mai rău acord de pace ar fi mai bun decât războiul.

Erdogan a menționat că acordul ce permite exportul de cereale ucrainene din mai multe porturi ucrainene de la Marea Neagră, precum cele mai recente schimburi de prizonieri între cele două țări ilustrează ceea ce se poate obține prin mediere și negociere.

Dictatorul rus Vladimir Putin a semnat la 30 septembrie „acorduri” privind anexarea teritoriilor ucrainene ocupate cu liderii separatiști pro-ruși din republicile ilegale pe care Kremlinul le-a înființat în regiunile Donețk și Lugansk, precum și cu colaboratorii din regiunile Herson și Zaporojie.

În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat o măsură luată de Consiliul Național de Securitate și Apărare (NSDC) prin care sunt interzise orice fel de discuții cu dictatorul rus Vladimir Putin, scrie New Voice of Ukraine.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale