Putin îl insultă pe Zelenski: „O rușine pentru poporul evreu”. Reacția dură a unui oligarh și poziția prim-rabinului Ucrainei

Putin îl insultă pe Zelenski: „O rușine pentru poporul evreu”. Reacția dură a unui oligarh și poziția prim-rabinului Ucrainei

Prim-rabinul Ucrainei, Moshe Azman, a sărit în apărarea lui Volodimir Zelenski în uma insultei aduse la adresa acestuia de către Vladimir Putin.

Volodimir Zelenski (stânga) și Vladimir Putin în cadrul unei întrevederi la Paris FOTO EPA-EFE

Într-un discurs susținut vineri la Forumul Economic de la Sankt-Petersburg, transformat într-o tribună de propagandă a regimului de la Moscova, Putin și-a arătat din nou disprețul și furia față de Zelenski, numindu-l „o rușine pentru poporul evreu”, comunitatea din care face parte președintele ucrainean.

Moshe Azman, prim-rabinul Ucrainei, i-a răspuns liderului de la Kremlin într-un interviu acordat pentru agenția de presă Unian.

„Sunt mândru de președintele Zelenski, pentru că nu a fugit și face tot ce-i stă în putință pentru a ajuta poporul ucrainean. Și nu sunt singurul. Cred că întreaga lume este mândră de el”, a declarat liderul comunității evreiești din Ucraina.

Moshe Azman a subliniat că nu există neonaziști în Ucraina, așa cum susține Putin. „Ucraina este o țară cu oameni cumsecade care își apără patria”, a afirmat el.

Confederația Evreiască din Ucraina i-a dat la rândul ei replica lui Putin printr-un comunicat publicat pe site-ul său.

„Volodimir Zelenski este un lider care a arătat un exemplu de curaj poporului său și lumii întregi. Volodimir Zelenski este un erou nu numai pentru poporul evreu, ci și pentru întreaga națiune politică ucraineană, care include desigur evreii. Suntem mândri de rezistența neclintită a președintelui nostru, care apără valorile democratice, libertățile și drepturile pașnice ale Ucrainei și ale cetățenilor noștri”, afirmă Confederația Evreiască din Ucraina.

Comunicatul mai afirmă că nu există neonazism în Ucraina modernă, mai ales la nivel de stat. „Anume sub președintele Volodimir Zelenski a fost instituită Ziua Ucrainenilor care au salvat evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este sărbătorită la nivel de stat pe 14 mai”, precizează Confederația Evreiască din Ucraina.

Viktor Pinciuk: Putin este un „dictator ruscist”

Oligarhul evreo-ucrainean Viktor Pinciuk a reacționat dur față de insulta adusă de Putin la adresa lui Zelenski.

„Astăzi (vineri, n. red.) dictatorul ruscist (asociere între Rusia lui Putin și fascism pentru a descrie regimul de la Moscova, n. red.) l-a numit pe președintele statului nostru o „rușine pentru poporul evreu”. Sunt cetățean al Ucrainei și sunt evreu, iar în mulți ani de discuții cu evrei din întreaga lume am auzit doar păreri pozitive despre Volodimir Zelenski”, a scris Pinciuk pe pagina sa de Facebook.

Alegerea unui evreu ca președinte demonstrează în mod clar „diferența fundamentală dintre Ucraina liberă, democratică și Imperiul ruscist antisemit”, a precizat oligarhul evreo-ucrainean.

„Nu este vorba despre etnia lui, ci despre faptul că Zelenski întruchipează astăzi lupta pentru libertate. Iar libertatea este una dintre principalele valori ale poporului evreu”, a conchis Pinciuk.

Putin, deranjat că Zelenski nu i se supune

„Am avut mulţi prieteni evrei încă din copilărie. Şi ei spun că Zelenski nu este evreu, ci o ruşine pentru poporul evreu. Nu este o glumă”, a declarat Vladimir Putin în cadrul Forumul Economic de la Sankt Petersburg, al cărui discurs a fost transmis în direct de televiziunea rusă.

Putin l-a acuzat din nou pe Zelenski că „îi acoperă pe nenorociţii de neonazişti” şi că îi tratează ca pe nişte eroi pe colaboratorii acestora din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„De ce nu ne ascultă? Suntem obligaţi să luptăm împotriva acestui lucru”, a susținut Putin, ale cărui declarații despre nazism sunt considerate drept o altă perdea de fum pentru a-și masca războiul de cucerire din Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?