Putin, la întâlnirea cu liderii africani: „Războiul nu poate dura pentru totdeauna. Acest război trebuie să se termine” VIDEO

Putin, la întâlnirea cu liderii africani: „Războiul nu poate dura pentru totdeauna. Acest război trebuie să se termine” VIDEO

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat sâmbătă "gata" pentru un "dialog constructiv cu cei care doresc pacea", în timpul unei întâlniri cu mediatorii africani asupra Ucrainei, salutând "abordarea echilibrată" a Africii faţă de criza ucraineană, informează France Presse şi Reuters.

"Salutăm o abordare echilibrată a prietenilor noştri africani faţă de criza ucraineană", a declarat Putin, la începutul acestei întâlniri la Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei), unde a sosit delegaţia africană de mediere după o deplasare la Kiev , scrie Agerpres.

"Suntem deschişi unui dialog constructiv cu cei care doresc pacea bazatã pe principiile justiţiei ţinând cont de interesele legitime ale părților", a subliniat el.

La Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus din nou vineri orice negociere cu Rusia dupã întâlnirea cu liderii africani, denunţând "o minciunã" a Moscovei în plinã contraofensivã a forţelor sale armate.

Potrivit lui Vladimir Putin, "în Rusia, respectãm foarte mult poziţia statelor africane în favoarea menţinerii stabilitãţii (...), susținem aspiraţia lor la o politicã pacifistã".

El a adãugat cã "apreciazã" interesul lor de a gãsi modalitãţi de rezolvare a conflictului ucrainean, subliniind totodatã cã "întãrirea cuprinzãtoare a legãturilor cu ţãrile continentului african este o prioritate a politicii externe" a Rusiei.

Printre altele, Vladimir Putin le-a spus sâmbãtã liderilor africani cã exporturile de cereale ucrainene în virtutea unui acord care le asigurã trecerea în siguranţã prin Marea Neagrã nu ajutã la rezolvarea problemelor Africii cu preţuri globale ridicate la alimente, în timp ce doar 3% au ajuns în cele mai sãrace ţãri, noteazã Reuters.

Putin a declarat cã criza alimentarã a fost provocatã de acţiunile ţãrilor occidentale şi nu de ceea ce Rusia numeşte "operaţiune militarã specialã" în Ucraina.

Liderii din Africa de Sud, Senegal, Egipt, Zambia, Uganda, Republica Congo şi Insulele Comoro s-au întâlnit cu Putin la Palatul Konstantinovski din secolul al XVIII-lea, în speranţa de a media in conflictul cu Ucraina, dupã o vizitã la Kiev vineri.

La rândul sãu, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, care conduce delegaţia africanã de mediere în conflictul ucrainean, i-a declarat sâmbãtã liderului rus Vladimir Putin cã "rãzboiul trebuie sã se termine" în Ucraina, noteazã AFP.

"Rãzboiul nu poate dura pentru totdeauna (...). Acest rãzboi trebuie sã se termine", a spus el, în cadrul unei întâlniri între liderul de la Kremlin şi mediatorii africani la Sankt Petersburg.

"Este în interesul nostru comun ca acest rãzboi sã se încheie", a insistat el, subliniind cã ţãrile africane sunt "afectate în mod negativ" de acest conflict.

În afarã de Ramaphosa, delegaţia mai include alţi trei preşedinţi: Macky Sall (Senegal), Hakainde Hichilema (Zambia) şi Azali Assoumani (Comore), preşedinte în exerciţiu al Uniunii Africane, precum şi pe reprezentanţii congolez, ugandez şi egiptean.

"Suntem aici pentru a vã asculta, pentru a asculta vocea poporului rus", a declarat preşedintele Comorelor Azali Assoumani.

"Suntem aici pentru a convinge cele douã ţãri sã ia calea dialogului", a adãugat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?