Putin lansează un imperiu al răului alături de Coreea de Nord. Cum profită Rusia de conflictele globale

Putin lansează un imperiu al răului alături de Coreea de Nord. Cum profită Rusia de conflictele globale

Vladmir Putin se angajează într-un joc global din ce în ce mai periculos, în timp ce încearcă să distragă atenția de la războiul său din Ucraina, spun experți în Kremlin citați de Daily Beast.

Putin s-a întâlnit recent cu Xi Jinping FOTO EPA-EFE

„Putin -adevăratul aliat al Hamas- a definit liniile marii confruntări: Hamas, Iran, Rusia, China pe de o parte, și Israel, Ucraina și Statele Unite, pe de altă parte”, este de părere Natan Șaranski, un disident sovietic și fost viceprim-ministru al Israelului.

Președintele Vladimir Putin perfecționează un „nou imperiu al răului” pentru a înfrunta Occidentul, apreciază el.

Sevgil Musaieva, redactor-șef al Ukrainska Pravda, spune că există un consens ferm la Kiev precum că Putin a jucat un rol în operațiunea bine pregătită a grupării militante palestinene Hamas, considerată teroristă de SUA și UE.

„Șeful serviciilor de informații ale apărării [ucrainene] ne-a spus clar că Kremlinul știa despre atacul asupra Israelului de către Hamas. Rusia a continuat să ne bombardeze în est și în sud, ucigând sute de civili, dar Ucraina a dispărut de pe primele pagini ale ziarelor. Chiar și după ce Rusia a bombardat înmormântarea din satul Groza ... toate știrile s-au concentrat pe Israel și pe războiul Hamas, ceea ce, evident, a făcut jocul lui Putin”, afirmă acesta.

Săptămâna aceasta, Putin s-a deplasat în China, unde s-a întâlnit cu Xi Jinping și a promovat una dintre marile sale fantezii, și anume „unificarea marii Eurasii”, o viziune potrivit căreia țările conduse de lideri autoritari s-ar uni pentru a forma un fel de tabără militară, economică și ideologică anti-occidentală. Mass-media pro-Kremlin din Rusia a jubilat sărbătorind summitul cu președintele Chinei. „Occidentul este nervos; întâlnirea Putin-Xi îi face pe aliații Ucrainei să fie îngrijorați", a relatat Komsomolskaia Pravda. Propagandiștii TV ai Kremlinului s-au lăudat cu atacul terorist al Hamas asupra Israelului ca și cum ar fi fost efectuat chiar de armata rusă, notează Daily Beast.

Fostul deputat rus și ofițer KGB, Ghennady Gudkov, a explicat pentru The Daily Beast că există un risc serios de perturbare suplimentară.

„Washingtonul trebuie să se concentreze: Putin creează rapid o uniune de tirani și dictatori în Orientul Mijlociu, Coreea de Nord, Africa pentru a depăși Statele Unite înainte de alegeri, folosind vechile tactici GRU și FSB de distragere a atenției de la teatrul principal de acțiuni din Ucraina", a spus el.

„Săptămâna trecută, m-am întâlnit cu opoziția democratică africană. Ei avertizează: Wagner-ul lui Putin a organizat lovituri de stat militare și non-militare în Mali, RCA, Niger și acum complotează pentru a da peste cap mai multe țări africane. Putin sprijină teroriștii din Liban, unde bănuim că GRU a antrenat Hamas înainte de atac”, a subliniat Gudkov.

Potrivit președintelui organizației pentru drepturile omului Memorial, câștigătoare a premiului Nobel, strategia lui Putin este la fel de veche ca și volumele din epoca sovietică despre serviciile secrete militare: Cu cât sunt mai multe violențe și tragedii în regiunile sprijinite de SUA, cu atât mai bine pentru Moscova.

Analistul pro-Kremlin Marat Bașirov a declarat că propagandiști ruși și bloggeri pro-Kremlin au amenințat că îl vor ține ocupat pe președintele Biden până la următoarele alegeri din SUA: „Ucraina nu este suficientă ? Aici aveți Israelul. Israelul nu este suficient? Aici este... lista este lungă. Noi v-am întrecut, dar asta nu este clar pentru mulți, încă".

La 9 octombrie, agenția de informații ucraineană, GUR, a avertizat lumea cu privire la o provocare pusă la cale de Moscova: următorul pas în planul lui Putin ar fi „acuzațiile false privind presupusa vânzare de arme occidentale teroriștilor de către armata ucraineană", a declarat agenția. Campania de dezinformare a Kremlinului împotriva Ucrainei a început chiar în ziua următoare, când principalele instituții media rusești au raportat - fără niciun temei - că Ucraina înarma Hamas.

Șaranski spune că a fost o perioadă în care aproape a crezut că Putin va fi prietenos cu Israelul, dar „toate promisiunile s-au transformat în minciuni”. Putin a vrut să demonstreze că are relații bune cu comunitatea evreiască, dar „Siria și Iranul au fost cărțile lui pentru a face presiuni asupra Occidentului”, consideră fostul politician, care trăiește la Ierusalim. „Știam că atunci când va veni momentul să aleagă între Siria, Iran și Israel, el nu va ezita și, cu siguranță, a înarmat Siria... Acum aliatul central al Rusiei este Iranul”, a explicat el.

Putin l-a sunat pe Benjamin Netanyahu abia după ce acesta a discutat cu aliații săi din Orientul Mijlociu după masacrul israelienilor din 7 octombrie. „Bibi nu ar fi trebuit să răspundă la telefonul lui Putin, deoarece era deja clar că Putin era în relație strânsă cu Hamas . Putin nu a sunat pentru a-și exprima tristețea, ci pentru a oferi ajutor în negocieri. Bibi a spus că nu era nevoie de ajutor. Societatea noastră divizată, extrema stângă și extrema dreaptă, sunt unite acum, am fost cu toții de acord să luptăm și să distrugem Hamas. Doar unitatea în luptă va uza Imperiul Răului”, a subliniat Șaranski.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?