Putin nu știe ce să facă în privința războiului împotriva Ucrainei în 2023. Elita rusă s-a împărțit în două tabere

Putin nu știe ce să facă în privința războiului împotriva Ucrainei în 2023. Elita rusă s-a împărțit în două tabere

Când Vladimir Putin a venit săptămâna trecută la Minsk pentru a discuta despre aprofundarea cooperării, autocratul belarus Aleksandr Lukașenko a făcut o glumă sarcastică. Dar gluma lui este foarte aproape de adevăr.

„Suntem coagresori, cei mai dăunători și toxici oameni de pe planetă. Avem o singură dispută: care dintre noi este mai mare. Și gata”, a spus el.

Vladimir Putin, întâlnire cu șefii armatei/ FOTO: Profimedia

În ajunul Anului Nou, s-au împlinit 23 de ani de când Putin este președinte al Rusiei, din 1999. Și la această aniversare, el pare mai izolat ca niciodată - scrie Washington Post . Peste 300 de zile de război brutal împotriva Ucrainei au subminat decenii întregi de dezvoltare atentă a relațiilor economice dintre Rusia și Occidentul. Agresiunea a transformat țara într-un paria, iar eforturile Kremlinului de a înlocui acele legături cu o cooperare strânsă cu India și China par să slăbească pe măsură ce războiul se prelungește.

Putin, care a fost agent KGB în URSS, și-a urmat întotdeauna propria judecată. Bazându-se pe un cerc apropiat de vechi prieteni și asociați, nu a avut niciodată încredere totală în nimeni.

Putin și-a pierdut „prietenii“

Dar, după cum au spus oameni de afaceri, oficiali și analiști ruși pentru Washington Post, o nouă prăpastie a apărut între Putin și elita țării. Un oficial rus cu legături strânse în cercurile diplomatice a spus că Putin „și-a pierdut prietenii”.

„Lukașenko este singurul la care poate veni într-o vizită serioasă. Toți ceilalți îl văd doar când este necesar”, a spus interlocutorul publicației.

În ciuda faptului că președintele rus i-a adunat săptămâna aceasta pe liderii republicilor post-sovietice la Sankt Petersburg, autoritatea Kremlinului în regiune slăbește. Vineri, 30 decembrie, Putin a vorbit cu liderul chinez Xi Jinping prin videoconferință, încercând să sublinieze legăturile strânse dintre țările lor. Xi Jinping a spus că este gata să aprofundeze cooperarea strategică, dar în același timp a recunoscut „situația internațională dificilă și destul de ambiguă”. În septembrie, el i-a transmis autocratului rus „îngrijorările” cu privire la războiul împotriva Ucrainei.

Prim-ministrul indian Narendra Modi a scris luna aceasta un articol de opinie pentru ziarul rus Kommersant, cerând „încheierea erei războiului”.

„L-am citit și înțelegem totul. Și, cred că și Putin l-a citit și înțelege totul bine”, a declarat publicației un oficial rus sub anonimat.

Chiar și Papa Francisc, care la începutul războiului a încercat să fie precaut cu privire la Kremlin, a comparat războiul Rusiei împotriva Ucrainei din această lună cu genocidul nazist împotriva evreilor.

„Întrebările cresc în rândul elitelor ruse despre tactica lui Putin în 2023, după retragerile militare umilitoare din toamnă. Există o divizare din ce în ce mai mare între cei care vor ca Putin să oprească măcelul și cei care cred că ar trebui să escaladeze în continuare ”, a scris Washington Post, citând un oficial rus sub anonimat, precum și expertul Carnegie Endowment for International Peace Tatiana Devin.

Reprezentanții elitei ruse, cu care au discutat jurnaliștii publicației americane, au spus că nu pot prevedea ce s-ar putea întâmpla anul viitor. Și bănuiesc că Putin însuși nu știe ce să facă.

„Există o mare dezamăgire printre oamenii din jurul lui. Cu siguranță nu știe ce să facă”, a spus un miliardar rus, care întreține legături în cercurile Kremlinului.

Planul lui Putin

Un oficial rus a spus că singurul plan al lui Putin este să „încerce în mod continuu să forțeze Occidentul și Ucraina să înceapă discuții de pace”, lovind infrastructura critică ucraineană și recurgând la alte amenințări. Washington Post notează că autocratul rus a făcut exact asta săptămâna aceasta. Mai întâi, în ziua de Crăciun, el a anunțat că este deschis la discuții de pace . Dar, în același timp, Rusia a efectuat noi atacuri cu rachete în masă, distrugând liniile electrice în mai multe regiuni.

Forţele ruse continuă să atace centralele electrice şi alte obiective ale infrastructurii civile din Ucraina FOTO Profimedia

„Dar Putin vrea să vorbească numai în propriile sale condiții”, a declarat un oficial rus pentru publicație.

Miliardarul rus, un oficial și mai mulți analiști au indicat că Putin și-a amânat discursul anual, în timpul căruia își expune, în mod tradițional, planurile pentru anul următor. El a anulat și conferința de presă anuală. Și, în opinia lor, aceasta vorbește despre izolarea lui Putin și despre încercările de a-l proteja de întrebări directe, deoarece nu are niciun plan pentru ce să facă în continuare. Conferința de presă a fost deosebit de riscantă, având în vedere că, în mod tradițional, atrage jurnalişti din regiunile îndepărtate ale Rusiei, care acum au fost afectate grav și disproporționat de mobilizare și pierderile din război.

„Înainte de a face o contestație, ai nevoie de un plan. Dar el nu este acolo. Și cred că pur și simplu nu știe ce să spună. El este izolat, desigur. Nu-i place deloc să vorbească cu oamenii. Are un cerc strâns. Și acum s-a restrâns și mai mult ”, a spus miliardarul rus.

Putin încearcă să dea vina pe SUA și NATO pentru prelungirea războiului. Și seamănă din ce în ce mai mult cu o recunoaștere tacită că a pierdut controlul asupra procesului.

„Cum ne poate spune că totul merge conform planului, dacă suntem în stare de război de 10 luni, deși ni s-a spus că totul va dura câteva zile”, a declarat un oficial rus pentru publicație.

Stanovaia notează că, atunci când Putin a apărut recent în public, părea epuizat. Potrivit acesteia, elita rusă își pierde încrederea în el, chiar dacă autocratul rus are vreun plan secret.

Elita rusă, deznădăjduită

„A devenit o persoană care pare să nu poată răspunde la toate întrebările. Elita nu stie ce să creadă. Le este frică să se gândească la ziua de mâine. Există un sentiment puternic că nu există nicio ieșire, că situația este iremediabilă. Și că toți sunt complet dependenți de o singură persoană și este imposibil să influențezi ceva ”, a spus Stanovaia.

Fostul consilier al Băncii Centrale a Rusiei, Aleksandra Prokopenko, care a demisionat și a părăsit Rusia la câteva săptămâni după începerea invaziei, a declarat într-un interviu că foștii ei colegi „încearcă să nu vadă războiul în termeni de învingători și învinși. Dar ei știu că acum nu există o ieșire bună pentru Rusia”.

„Există sentimentul că nu putem atinge obiectivele politice care au fost definite la început. Acest lucru este clar pentru toată lumea ”, a spus Prokopenko, adăugând că nimeni nu știe câte pierderi va suferi Rusia înainte ca liderii săi să creadă că existența țării este amenințată.

Două tabere

Un alt fapt care subliniază distanța tot mai mare dintre Putin și mediul de afaceri rus este că președintele rus a anulat întâlnirea anuală de Anul Nou cu miliardarii. Motivul oficial este riscul de infectare cu COVID-19. Întrucât anul următor este sub un mare semn de întrebare, elita rusă este împărțită în două tabere.

Există pragmatiștii, care cred că Rusia și-a asumat povara războiului, pe care nu este capabilă să o ducă. Deci trebuie să se oprească. Și sunt cei care vor escaladare ”, a spus Stanovaia.

Printre cei care susțin escaladarea se numără Evgheni Prigojin, un aliat de multă vreme al lui Putin, care deține Grupul de mercenari Wagner și este un critic public al comandamentului militar rus. Diviziunea crescândă creează riscuri suplimentare pentru Putin. Următoarele alegeri prezidențiale vor fi chiar după colț în 2023. Sondajele arată că autocratul rus este încă popular în rândul majorității populației, care continuă să consume propaganda de la Kremlin. Dar elita din Rusia este convinsă că situația va deveni mai instabilă anul viitor.

Evgheni Prigojin

Evgheni Prigojin

„Nu știm ce se va întâmpla în viitor. Poate apărea un nou val de mobilizare. Situația economică va începe să se deterioreze serios anul viitor ”, a spus un reprezentant al diplomației ruse, sub condiția anonimatului.

Fostul consilier al Kremlinului Serghei Markov, care încă păstrează legătura cu echipa lui Putin, a declarat că Putin nu are răspunsuri la marile întrebări cu care se confruntă.

„Există două posibile căi de urmat. Una dintre ele este că armata continuă să lupte în timp ce restul societății duce o viață normală, așa cum a fost cazul în acest an. Iar al doilea este cel prin care a trecut Rusia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când totul era îndreptat spre front, de dragul victoriei. A fost o mobilizare completă a societății și a economiei ”, a spus Markov, care aparține taberei celor care doresc escaladarea.

Moscova s-a confruntat și cu întrebări neplăcute despre aparenta slăbiciune a armatei ruse. În special despre faptul că nu poate pregăti și înarma în mod adecvat pe cei 300.000 de oameni care au fost mobilizați în toamnă.

„Problema este că acești 300.000 de mobilizați nu au arme. Când vor primi echipament militar? Putin nu are niciun răspuns la această întrebare ”, a spus el.

De asemenea, potrivit lui Markov, India și China se îndepărtează de Rusia, deoarece Putin nu a câștigat suficient de repede.

În conversațiile private, liderii celor două state spun: „Câștigă mai repede, dar dacă nu poți, nu vom construi relații bune cu tine. Este necesar fie să câștigi, fie să-ți recunoști înfrângerea. În primul rând, avem nevoie de sfârșitul războiului cât mai curând posibil”, a spus Markov.

Alți interlocutori ai publicației spun că tensiunea în relațiile cu India și China a apărut pentru că sunt alarmați de o escaladare și mai mare.

„Auzim că există îngrijorare cu privire la perspectiva escaladării la nivel nuclear. Și mi se pare că toată lumea a spus foarte clar că acest lucru este extrem de nedorit și periculos ", a declarat pentru publicație un diplomat rus ce a dorit să rămână sub anonimat.

În general, elita economică rusă înțelege că nu trebuie să aștepte nimic bun. Potrivit lui Prokopenko, care a lucrat la Banca Centrală Rusă, mulți sunt sub sancțiuni occidentale. Și toată lumea privește situația cu groază: „Tot ce au construit a fost distrus fără niciun motiv”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă