Putin riscă un al doilea front de luptă: Anunţul unui batalion cecen angajat de partea Ucrainei

Putin riscă un al doilea front de luptă: Anunţul unui batalion cecen angajat de partea Ucrainei

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, mai mulţi ceceni care se opun regimului Putin şi satrapului pus de liderul de la Kremlin în micuţa lor republică s-au alăturat forţelor ucrainene.

„Cunoaştem poziţiile inamicului, unde sunt bazele militare ruseşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al Batalionului Şeicul Mansur, Islam Belokiev, într-un mesaj video preluat de Fox News.

Belokiev a anunţat un nou plan de luptă pentru independenţa Ceceniei. „Am împărţit Republica Cecenă Icikeria în trei fronturi şi 16 sectoare”, a declarat el.

Rezistenţa cecenilor în faţa stăpânirii ruse datează de secole, dar lupta pentru independenţă a început acum mai bine de 30 de ani pe fondul destrămării Uniunii Sovietice în decembrie 1991.

O autonomie largă a fost acordată Ceceniei într-un tratat de pace încheiat după un război devastator între 11 decembrie 1994 şi 31 august 1996.

Un al doilea război cecen a izbucnit pe 26 august 1999 după instalarea lui Putin în fruntea Guvernului rus. Acest război s-a încheiat oficial pe 6 februarie 2000, dar operaţiunile de contra-insurecţie au durat până la 16 aprilie 2009. A fost un război brutal, soldat, potrivit multor experţi, cu o exterminare parţială a poporului cecen.

Estimările arată că circa 160.000 de persoane au fost ucise în ambele războaie.

În afară de Batalionul Şeicul Mansur, Ucraina se bizuie şi pe sprijinul unui alt batalion de luptători ceceni, şi anume Djohar Dudaev, numit după primul preşedinte al autoproclamatei Republici Cecene Icikeria.

Ambele batalioane denunţă fidelitatea manifestată de actualul lider cecen Ramzan Kadîrov faţă de Vladimir Putin. Kadîrov, la rândul său, susţine cu zel războiul purtat de Putin împotriva Ucrainei şi lansează adesea mesaje belicoase la adresa altor ţări, mai ales împotriva Poloniei.

Belokiev spune că batalionul său a început să colaboreze cu localnici pentru a strânge informaţii despre mişcările „trupelor inamice”, tipurile de arme şi efectivele lor din Cecenia.

Nu este clar dacă luptătorii ceceni anti-Putin elaborează strategii împreună cu Kievul pentru a deschide un al doilea front, notează Fox News.

Rebekah Koffler, fost ofiţer de informaţii la Agenţia de Informaţii pentru Apărare (DIA, SUA), spune că acest anunţ ar putea face parte dintr-o strategie de a submina eforturile de război ale lui Putin în Ucraina, dar nici nu exclude ca opozanţii lui Kadîrov şi implicit ai Kremlinului să profite de situaţia din Ucraina pentru a lupta din nou deschis pentru independenţa republicii lor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?