Putin subliniază legăturile italo-ruse în planul energiei, într-o videoconferinţă cu elita de afaceri a Italiei

Putin subliniază legăturile italo-ruse în planul energiei, într-o videoconferinţă cu elita de afaceri a Italiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat miercuri importanţa legăturilor dintre industria energetică rusă şi Italia, într-o intervenţie prin videoconferinţă la o reuniune a liderilor de afaceri italieni, informează Reuters şi AFP.

Întâlnirea liderului de la Kremlin cu reprezentanţi ai marilor companii italiene - inclusiv controlate de stat, ca Enel - a avut loc în pofida unui apel din partea guvernului de la Roma ca oamenii de afaceri să nu participe, în contextul tensiunilor legate de Ucraina.

"Aş vrea să subliniez că Rusia consideră Italia unul din partenerii economici de vârf", a spus Putin în deschidere.

Potrivit acestuia, Moscova este mulţumită mai ales de cooperarea cu companii şi bănci italiene în proiecte ample în sectorul energetic, cum sunt Yamal LNG şi Arctic LNG 2.

Preşedintele rus a mai amintit că în Rusia operează circa 500 de firme italiene în sectoare ca energia, metalurgia şi bănci-finanţe, cu investiţii de circa 5 miliarde de dolari.

În pofida pandemiei şi a "volatilităţii" economiei mondiale, "ţările noastre au reuşit să menţină cooperarea economică la un nivel mai curând ridicat", a spus Putin, asigurând totodată că Rusia este "un furnizor de încredere de resurse energetice către consumatorii italieni".

"Aş vrea să subliniez că grupurile energetice italiene continuă să coopereze cu Gazprom în baza unor contracte pe termen lung şi pot acum să cumpere gaz la preţuri mult inferioare celor de pe piaţă, care au crescut semnificativ odată cu venirea frigului şi oferta slabă", a adăugat liderul de la Kremlin în intervenţia sa.

Reuniunea a fost organizată de camera de comerţ italo-rusă şi comitetul de afaceri italiano-rus condus de Marco Tronchetti Provera, directorul grupului Pirelli. Liderii de afaceri italieni, între care s-a mai numărat CEO-ul UniCredit Andrea Orcel, s-au reunit în două hoteluri de lux din Roma şi Milano.

Grupurile energetice italiene de stat Eni şi Saipem urmau să ia parte şi ele la întâlnire, dar marţi Eni a anunţat că nu va participa şi o sursă a indicat pentru Reuters că şi Saipem a luat aceeaşi decizie.

CEO-ul Enel Francesco Starace, al cărui frate Giorgio este ambasadorul Italiei la Moscova, a participat la reuniune, conform imaginilor difuzate.

Italia a fost al cincilea mare partener comercial al Rusiei în 2020, când volumul comerţului bilateral a fost cu 44% mai mare în primele nouă luni ale anului comparativ cu anul precedent.

Mai mult, circa 40% din gazul utilizat de Italia provine din Rusia, notează Reuters.

Energia este un subiect prioritar pe agenda europeană, în contextul în care creşterea preţului la gaz determină creşteri semnificative ale facturilor la energie ale întreprinderilor şi gospodăriilor. Rusia furnizează Uniunii Europene circa o treime din necesarul său de gaz.

Rusia insistă că nu intenţionează să invadeze Ucraina şi a explicat că principalul scop al întâlnirii de miercuri a fost susţinerea intereselor ruse. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale