Qatargate. 60 de europarlamentari ar fi implicați în scandalul care zguduie Bruxellesul

Qatargate. 60 de europarlamentari ar fi implicați în scandalul care zguduie Bruxellesul

Qatargate. Magistrații belgieni iau în calcul că există eurodeputați care favorizau Qatarul, în ancheta care a dus, printre altelele, la arestarea fostului vicepreşedinte Eva Kaili şi a fostului europarlamentar Antonio Panzeri.

Anchetă în Parlamentul European / Foto: Arhivă

Președintele Comisiei Uniunii Europene, Paolo Gentiloni, a spus că scandalul în care sunt implicați eurodeputații este unul „rușinos”, care trebuie luat în serios, deoarece poate „poate fi o rană pentru reputaţia Parlamentului European înainte de toate”, dar şi pentru „diverse instituţii europene”.

„Pe lângă faptul că lăsăm justiţia belgiană să-şi facă treaba, cred că trebuie să reacţionăm şi am încredere că, aşa cum a spus preşedintele Metsola, Parlamentul European va reacţiona cu iniţiative care să întărească şi mai mult factorii de transparenţă” pentru a „întări prestigiul şi transparenţă instituţională”, a mai spus acesta, potrivit Mediafax.

Le Soir şi de Knack sunt două instituții mass-media belgiene care au arătat vinerea trecută că mai mulți eurodeputați sunt implicați într-o anchetă privind fapte de corupţie în Parlamentul European legate de o „ţară din Golf”.

Când polițiștii au percheziţionat casa de la Bruxelles a lui Antonio Panzeri , fost europarlamentar al Partidului Democrat, au fost găsite sume mari de numerar. Acesta esre suspectat că se află în fruntea unei organizații infracționale, finanțată de un stat străin.

În urma unei operațiuni anticorupție în Parlamentul European (PE) de la Bruxelles, eurodeputata elenă Eva Kaili a fost și ea arestată și inculpată oficial duminică, 11 decembrie. Este suspectată că a primit bani pentru a influența deciziile economice și politice din PE în favoarea unei „țări din Golf”, conform informațiilor oficiale. Presa belgiană a indicat direct Qatarul.

Ancheta Sureté ar fi început în 2021, potrivit Le Soir şi Knack, în colaborare cu cinci servicii secrete străine.

Peste 60 de europarlamentari ar fi vizati de maxi-ancheta asupra Qatargate, desfăşurată de sistemul de justiţie belgian, informează televiziunea privată grecească MegaTv. Parlamentarii europeni care ar putea fi afectaţi de investigaţii şi percheziţii, potrivit sursei elene, ar aparţine în mare parte familiilor politice ale Socialiştilor şi Democraţilor, Partidului Popular European şi altor partide de stânga.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?