Racheta contestată de SUA respectă Tratatul INF (armata rusă)

Racheta contestată de SUA respectă Tratatul INF (armata rusă)

Racheta rusă contestată de SUA, care ameninţă să se retragă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) ce interzice utilizarea de rachete cu o rază situată între 500 şi 5.500 de km, respectă termenii acestui tratat, a dat asigurări miercuri armata rusă, informează AFP.

"Raza maximă a rachetei 9M729 (...) este de 480 de km", a afirmat în faţa jurnaliştilor unul dintre responsabilii de rang înalt al armatei ruse, generalul Mihail Matveevski, evocând acest sistem rus de rachete terestre ce poate transporta focoase nucleare.

Tratatul INF încheiat în 1987 a pus capăt crizei rachetelor declanşate în 1980 prin desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce ţinteau capitale occidentale.

În octombrie anul trecut, preşedintele american Donald Trump a anunţat intenţia de a retrage SUA din acest tratat, pe motiv că Moscova nu îl respectă. Rusia dezminte aceste acuzaţii "fără fundament" şi acuză la rândul său Washingtonul că încalcă tratatul.

Luna trecută, Washingtonul a impus Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma Tratatului INF, sub ameninţarea lansării în februarie a procedurii de retragere.

În centrul conflictului actual se află racheta rusă 9M729, rachetă terestră ce poate fi purtătoare de focoase nucleare şi care, potrivit SUA şi NATO, are o rază de acţiune mai mare de 500 de km.

La rândul său, Rusia asigură că vrea să salveze Tratatul INF şi afirmă că i-a propus părţii americane "o serie de măsuri concrete" asupra rachetelor 9M729 care ar permite, potrivit Moscovei, "să fie înlăturată orice suspiciune privind neconformarea faţă de acest tratat".

După primele ameninţări ale Washingtonului, Vladimir Putin a atenţionat împotriva reînceperii cursei înarmării, promiţând că Rusia va dezvolta noi rachete în cazul retragerii americane din Tratatul INF. El a propus de asemenea ca noi ţări să se ralieze Tratatului INF - aluzie la China care dezvoltă rachete nucleare interzise de acest tratat - însă această propunere are puţine şanse să fie urmată de efecte. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

2 Dezvăluire fără precedent despre Armata Rusiei! / Echipamente ultramoderne, de miliarde de euro, au fost distruse sau aruncate deoarece soldații ruși nu…

3 Avertismentul profesorului Ciurea despre mici și cârnați

4 VIDEO Una dintre cele mai spectaculoase imagini de pe frontul din Ucraina. Bineînțeles, rușii sunt la „primire”...

5 VIDEO A început lupta pentru putere la Moscova? / FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghe…