Raed Arafat: Arderile necontrolate pe care le cauzează oamenii încă sunt multe. Temperaturile sunt foarte mari, nu este apă, e totul uscat, deci arde mai uşor

Raed Arafat: Arderile necontrolate pe care le cauzează oamenii încă sunt multe. Temperaturile sunt foarte mari, nu este apă, e totul uscat, deci arde mai uşor

Întrebat joi seară, la Digi 24, cum explică faptul că anul acesta sunt de 7 ori mai multe focare de incendii, comparativ cu anul trecut, Raed Arafat a declarat că arderile necontrolate sunt cauzate de oameni.

”Din păcate, arderile necontrolate pe care le cauzează oamenii încă sunt multe. Noi, pe 24 de ore, intervenim şi la 100 şi ceva de intervenţii pe zi. În weekenduri,(...) sunt 50-60 de intervenţii de incendii în case şi 150- 200 de arderi necontrolate. Aceste arderi necontrolate sunt extrem de periculoase şi pot să se extindă. Am avut o situaţie recent când a fost atinsă pădurea de un incendiu necontrolat cauzat de o persoană care a vrut să îşi cureţe câmpul. Şi atunci s-a ajuns şi la o pădure şi a fost mai greu pentru pompieri să lichideze incendiul”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a explicat că, având în vedere seceta, focul se aprinde mai uşor în această perioadă.

”Acum temperaturile sunt foarte mari, nu este apă, e totul uscat, deci arde mai uşor. Şi dacă mai bate şi vântul, deja răspândirea este mai rapidă. Gândiţi-vă că s-ar putea ca temperaturile să persiste o perioadă lungă. Cu cât persistă mai mult, cu cât nu scad, cu atât riscul incendiilor, pe zi ce trece este mai mare şi orice foc deschis este un factor declanşator. Responsabilitate mare să aibă fiecare persoană care merge în munte, merge în pădure, să nu aprindă focul în zonele respective. Uneori crezi că l-ai stins, dar nu l-ai stins bine, ai plecat, deci duce la apariţia unui incendiu”, a precizat Arafat.

Raed arafat a recomandat oamenilor să sune la 112 atunci când observă un incendiu.

”Dacă ai un foc, trebuie să pleci din zonă, să evacuezi zona. Pompierii pot să dea sfaturi pentru asta, de aceea avem şi mesajele RO-Alert. Cine vede fum, foc, în zonele de păduri, pe câmp, să sune imediat la 112, asta este cel mai important lucru”, a explicat Arafat.

Pompierii din mai multe judeţe au intervenit, joi, pentru lichidarea de incendii care au cuprins vegetaţie uscată şi chiar pădure.

Sute de hectare au fost deja afectate, intervenţiile fiind îngreunate de temperaturile mari, de zonele greu accesibile şi de vânt.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...