Raluca Prună: Următoarea directivă europeană transpusă în legislația românească va fi cea privind confiscarea extinsă

Raluca Prună: Următoarea directivă europeană transpusă în legislația românească va fi cea privind confiscarea extinsă

Următoarea directivă europeană transpusă în legislația românească va fi cea privind confiscarea extinsă, a anunțat, miercuri, ministrul Justiției, Raluca Prună.

Ea a precizat într-o postare pe o rețea de socializare că transpunerea acestei directive, precum și a altor două care au termen de implementare până în mai 2017 reprezintă priorități ale Ministerului Justiției, în timp ce directiva privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție, asupra căreia au existat discuții în spațiul public, poate fi implementată până în decurs de doi ani.

"Echipa (...) lucrează pentru transpunerea unor directive cu termene mai grabnice: Directiva 2014/42/UE (...) privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în UE. Termen: 4 octombrie 2016. Directiva 2013/48/UE (...) privind dreptul de a avea acces la un avocat în cadrul procedurilor penale și al procedurilor privind mandatul european de arestare, precum și dreptul ca o persoană terță să fie informată în urma privării de libertate și dreptul de a comunica cu persoane terțe și cu autorități consulare în timpul privării de libertate. Termen: 27 noiembrie 2016. Directiva 2014/41/UE (...) privind ordinul european de anchetă în materie penală. Termen: 22 mai 2017. Vă asigur că, împreună cu echipa din Ministerul Justiției, depun toate eforturile pentru ca aceste trei directive să fie transpuse în legislația internă fără întârzieri. Încep în ordinea de pe tricou, cu Directiva 2014/42/EU, a confiscării extinse. Și contez pe ajutorul neașteptat al celor convertiți recent", se arată în postarea Ralucăi Prună.

Ministrul Justiției mai arată că termenul de transpunere a unei directive europene în dreptul intern este de doi-trei ani, în timp ce România a depășit în unele cazuri aceste termene.

"Salut o preocupare pe care nimic nu o anunța privind transpunerea în termen a directivelor UE. E preocuparea celor care, deși au putut, nu au făcut. Doctorii în drept știu deja: termenul general de transpunere în dreptul intern al unei directive este de regulă 2 ani (uneori chiar 3 ani). România nu are chiar un track record impecabil în materia asta (adesea din vina nemijlocită a doctorilor). Numai OUG 18/2016 a transpus un număr de 4 directive pentru care termenul de transpunere era depășit uneori chiar de... 6 ani", afirmă Raluca Prună.

Ea susține că reproșurile care i s-au adus cu privire la directiva referitoare la prezumția de nevinovăție sunt făcute "pe fundal politic și electoral".

"Mi se reproșează, pe fundal politic și electoral, că ignor transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Termenul este 1 aprilie 2018. Nu e glumă", mai scrie ministrul Justiției.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

3 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 „Dă-i în cap, omoar-o!” / „Planeta Moldova”, faza pe soacre