Raport CE: România, pe ultimul loc în UE în privința indicelui economiei și societății digitale

Raport CE: România, pe ultimul loc în UE în privința indicelui economiei și societății digitale

România ocupă ultimul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în privința indicelui economiei și societatea digitală, cu un punctaj global de 0,35 din maximum 1, conform Digital Economy and Society Index (DESI), publicat pe site-ul Comisiei Europene, un raport cu privire la nivelul de digitalizare în Uniunea Europeană (UE).

Potrivit sursei citate, în comparație cu anul trecut, un procent mai important din populație este abonat la rețele în bandă largă și datorită calității ridicate a acestora, însă nivelul scăzut al competențelor digitale și al încrederii utilizatorilor pare a fi o piedică în calea dezvoltării economiei digitale a țării.

"Utilizarea internetului a crescut, în principal, datorită unei mai mari participări în cadrul rețelelor sociale. Pe de altă parte, întreprinderile din România ar trebui să exploateze mai bine avantajele oferite de rețelele de socializare, de comerțul online și de aplicațiile de tip cloud. Ponderea utilizatorilor care interacționează cu autoritățile publice a crescut, dar este în continuare cea mai scăzută din UE. România face parte din grupul țărilor aflate într-o fază de recuperare a decalajelor, deoarece, cu toate că încă înregistrează rezultate mai slabe decât cele din UE în ansamblu, s-a dezvoltat rapid în ultimul an și a ajuns mai aproape de media europeană", se arată în raportul de analiză dedicat României.

Pe segmentul conectivitate, România a înregistrat performanțe mai bune în clasamentul DESI 2016, cu un scor 0,5, în creștere de la 0,47 în anul precedent, ceea ce clasează țara pe locul 23 în rândul statelor din UE.

De asemenea, România performează mult mai bine decât media UE în privința vitezei de acces la internet. Astfel, aproape trei sferturi (72%) din populație beneficiază de viteze de cel puțin 30 Mbps, peste media europeană, de 71%.

În privința capitalului uman din domeniu, România consemnează în DESI 2016 un scor de 0,36, echivalent cu o clasare pe poziția 27 în topul statelor membre ale UE. De asemenea, la capitolul utilizării internetului, România înregistrează un punctaj de 0,34, în creștere de la 0,31, și se clasează pe locul 27 la nivelul UE.

Totodată pe segmentul integrării tehnologiilor digitale în sectorul de business, scorul obținut în cadrul DESI a fost de 0,2, cea mai mică valoare din Uniune.

Nu în ultimul rând, în cazul Serviciilor Publice Digitale, țara a înregistrat un punctaj de 0,33 (față de 0,27, anul trecut) și o clasare pe poziția 27.

Indicele economiei și societății digitale (DESI) este un indice compozit, elaborat de Comisia Europeană (DG CNECT), în vederea evaluării progreselor țărilor UE în direcția unei economii și societăți digitale. Acest indice integrează un set de indicatori relevanți, structurați în jurul a cinci dimensiuni: conectivitatea, capitalul uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale și serviciile publice digitale.

DESI 2016 este constituit din indicatori care se referă, în principal, la anul calendaristic 2015, mai puțin în situația în care nu au fost disponibile date pentru anul calendaristic respectiv și au fost utilizate în schimb cele mai recente date disponibile.

Punctajele DESI sunt de la 0 la 1, un punctaj mai mare reflectând performanța mai bună a țării respective. În DESI 2016, grupul țărilor aflate într-o fază de recuperare a decalajelor este format din Cipru, Croația, Italia, Letonia, România și Slovenia.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fiul patronului Cris-Tim, condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru trafic de cocaină

2 LIVE TEXT | Război în Ucraina. Lupte intense pentru Bakhmut. Autoritățile ruse vor să interzică circulația hrivnei în zonele ocupate

3 „Am dispus angajaţilor firmelor mele să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu mai cumpăr motorină de provenienţă austriacă pentru c…

4 Daniela, polițista sexy care a devenit virală

5 „Nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac” / Primul patron important din România care „ridică piatra”